video

Video: optimale bierbehandeling, van tappen tot uitschenken

Café 2742

‘Je kan nog nog zo’n mooi bier brouwen en uitserveren in de mooiste zaak ter wereld: als het bier niet goed behandeld wordt, krijgt de gast een slechte ervaring en wordt het nooit opnieuw besteld.’ Franck Evers en Erik Tackenkamp, Draughtmasters, over de optimale bierbehandeling.

Video: optimale bierbehandeling, van tappen tot uitschenken

In een tijd waar de populariteit van bier naar ongekende hoogten stijgt is er te weinig aandacht voor een juiste bierbehandeling. Dat vindt Franck Evers. Evers werkt voor horecatrainingsbureau Siebenheller & Partners dat gerund wordt door Erik Tackenkamp en Eric Siebenheller. Daarnaast reizen ze als Draughtmasters de hele wereld over om medewerkers te trainen op het gebied van bierbehandeling.

Belang van bierbehandeling

En dat is nodig, betoogt het duo. ‘Het is zo belangrijk. Een schoon, vetvrij glas, een goede schuimkraag die het bier beschermt tegen oxidatie, de juiste presentatie; dat zorgt ervoor dat mensen terugkomen, nogmaals bestellen en dat bier nog populairder wordt dan het al is.’

Lees ook: Tips over bier; tappen, opslaan, afschuimen en schoonspoelen

Van pils tot triple

Om hun woorden kracht bij te zetten demonstreren de Draughtmasters hoe er getapt en uitgeschonken dient te worden. Ten eerste een klassiek pils. Goed schoon glaswerk, netjes tappen, afschuimen met een natte spatel onder een hoek van 45 graden en op de juiste manier uitserveren. Volgens het boekje en met een optimale behandeling.

Lees ook: NK Tapwedstrijden, zoveel meer dan ‘biertje tappen’

Het tweede bier dat een bierbehandeling krijgt is een lentebock. BierbehandelingWat hierbij opvalt is dat het niet afgeschuimd dient te worden. De schuimkraag, het manchet, wordt door het bier ‘zelf’ afgeschuimd wanneer het op een ‘schuin tapblad’ wordt neergezet. ‘Bier zakt terug, het koolzuur duwt het koolzuur naar boven en over de rand verdwijnt dat in de spoelbak.

Tot slot is er een triple. Dat gaat in een droog, bolvormig glas. Het wordt onder een hoek van 45 graden uitgeschonken. Ongeveer een centimeter bier blijft in de fles over. Dat gist wordt los gerold en apart uitgeschonken in een gistglaasje. Evers: ‘Dan kun je als gast kiezen: of toevoegen aan het bier of uit het glaasje waardoor je het optimale residu proeft. Dit noemen we de Body & Soul-methode.

Video

Reageer op dit artikel