artikel

Teun Verheij nieuwe lijstaanvoerder

Catering

Albron topman Teun Verheij is door Misset Catering uitgeroepen tot de nummer 1 van de Top 20 van belangrijke en invloedrijke personen in de Nederlandse catering. Hij volgt daarmee Hans Rijnierse van Sodexo op.

Teun Verheij nieuwe lijstaanvoerder

1 Teun Verheij

Algemeen directeur van Albron. Raakt niet in paniek als het een keer tegenzit. Zoals in 2011 toen de cateraar verlies leed. Nee, Verheij hield vast aan de uitgestippelde strategie, deed er nog een schepje bovenop en kwam met innovatieve concepten, zoals biometrisch betalen. Niet de waan van de dag, maar de lange termijn regeert bij deze bestuurder. Geloven en  investeren in de toekomst. Wie dat kan en durft in tijden van crisis verdient respect. In een interview in Catering Magazine geeft Verheij aan hoe hij zich met Albron volledig richt en blijft richten op eten en drinken onder het dak van de klant. Een duidelijke keuze dus en daarom de nummer 1 van deze Top 20.

2 Ria Joosten
Eigenaar van Joosten Catering in Neer. Komt met stip binnen op 2. Is daarmee ook meteen de hoogstgeplaatste vrouw in de Top 20. Deze cateringvrouw werd in januari uitgeroepen tot Meest Markante Horeca-ondernemer van Nederland 2012-2013. Nadat Joosten de oorkonde op 8 januari in ontvangst had genomen, bedankte ze de regio Limburg, haar man en haar medewerkers. Ze liet weten niet te geloven in crisis. ‘Wij geloven in winnen.’

3 Hans Rijnierse
Baas van Sodexo Benelux en voorzitter van branchevereniging Veneca waarvan  de aangesloten leden een groot deel (ruim
80 procent) van de Nederlandse  contractcatering in handen hebben. Heeft zich het afgelopen jaar een tikje op de vlakte gehouden, maar wie neemt hem dat kwalijk?
Tijdens het voortreffelijke Veneca gala-diner in het Rotterdamse Hulstkamp-gebouw was hij een van de gangmakers.

4 Gertjan van der Loo
Nieuw op 4. Gertjan van der Loo is een ervaren vakman die volledig met zijn tijd is meegegaan en, evenals Ria Joosten, geen been ziet in de crisis. Want de crisis biedt nieuwe kansen. Door een enorme dosis creativiteit weet hij het familiebedrijf te voorzien van impulsen waardoor de zaken goed gaan, al verhult Van der Loo niet dat ook bij hem de marges onder druk staan. Is een voorstander van vergaande samenwerking tussen collega’s, maar bespeurt bij hen een zekere angst om daar in mee te gaan.

5 Gerrit Vink
Is aan zijn laatste maanden bezig als algemeen directeur van Appèl. Heeft ervoor  gezorgd dat die organisatie de laatste jaren kon groeien en dat is knap werk. Heeft een duidelijke mening en maakt het vak niet mooier dan het is. Zei tijdens de laatste discussie van Misset Catering dat er ten opzichte van vijftien tot twintig jaar geleden weinig is veranderd. ‘De kantine bestaat nog. De witte bol met kaas is vervangen door een wat luxere witte bol met kaas. En er zijn nog wat kleine aanpassingen gedaan, maar per saldo is alles bij het oude gebleven.’ Dat was enigszins  ontnuchterend. Alle betrokkenen staan wel weer even met beide benen op de grond.

6 Bob Hutten
Runt Hutten Catering, een groot, groeiend cateringbedrijf dat op meerdere fronten actief is. Hutten is een veelgevraagd spreker die tijdens zijn ‘performances’ tot grote hoogten weet te reiken en, als hij op dreef is, filosofische uitspraken niet schuwt. Breekt als columnist van Misset Catering om de twee maanden een lans voor het belang van eten, drinken en ambiance voor bedrijven en organisaties. Heeft enkele doorgewinterde praktijkmensen uit de zorg aangenomen om ook op dat gebied een grotere rol te gaan spelen.

7 Fokko van der Velde
Samen met broer Marcel en schoonzus Margaretha vormt Fokko van der Velde de directie van Beijk Catering in Leek. Groeiende onderneming waar ze snel besluiten kunnen nemen. Houdt er een gezonde visie op na. ‘Financieel gewin is niet het belangrijkste. Je moet geld verdienen om je tent overeind te houden, maar als je alleen maar bezig bent met geld verdienen, dan is dat kortetermijnpolitiek. Leg je liever toe op het leveren van kwaliteit. Dat overwint altijd’, zei hij in een interview met Misset Catering. Beijk Catering nam vorig jaar het failliete Diner Mobile uit Assen over.

8 Rijkent Cornelius en Frank Metzelaar
Oprichters van Cormet Campuscatering. Dag en nacht bezig met hun bedrijf dat uitgroeide tot een vooraanstaande cateraar op de markt van onderwijsinstellingen. Ze voeren vernieuwingen door en geloven in de kracht van regionale producten. Gezonde voeding is voor hen belangrijk, daarom laten ze ‘bepaalde producten’ gezonder produceren. Denk aan kroketten met minder vet. Maar die worden niet aangeboden aan jongeren van 12 tot 16 jaar.

9 George Zapantoulis
Directeur van Jaarbeurs Catering Services (JCS) dat jaar op jaar blijft groeien. De laatste keer dat wij hem daarover spraken, zei hij: ‘We hebben keihard gewerkt en zijn daarvoor beloond. Ons verhaal is goed en we verkopen een prima product.’ JCS eindigde in 2011 met een omzet van ruim €61,2 miljoen op plaats 6 van de Top 25 van grootste cateraars. Mede dankzij de directe stijl van communiceren van Zapantoulis.


10 Frank Schreuder

Voormalig eigenaar van ECS Catering, was een tijd buiten beeld. Is nu terug. Niet in de bedrijfscatering, maar in de zorg. ‘Ik ben ook  geen cateraar’, zegt hij ‘maar architect en regisseur van samenwerkingsprocessen.’ Hij richt zich met Enneagram Care Services op nieuwe samenwerkingsvormen in de zorg. Samenwerking die op het gebied van voeding en ambiance tot meer kwaliteit en efficiency moeten leiden. De eerste stappen zijn gezet en we gaan van Frank Schreuder nog het nodige horen.

11 Renske Bos
De tweede vrouw in de Top 20. Samen met haar man eigenaar van Bos&Bos Catering in Groningen. Succesvol en toekomstgericht. Maakt duidelijk keuzes. De cateraar nam vorig jaar afscheid van SC Veendam en richt zich nu meer op de culturele wereld en business-to-business. De exploitatie van de betaaldvoetbalorganisatie is verkocht aan hotel Parkzicht in Veendam.

12 Hayk Simons
De directeur van HTC Advies wordt niet door alle cateraars op handen gedragen, want HTC verzorgt veel aanbestedingen. Daarvan wordt gezegd dat ze facilitaire dienstverleners, waaronder cateraars, het vel over de neus halen. Toch stijgt Simons een paar plaatsen, omdat hij zich sterk maakt voor openheid en gezonde verhoudingen in de contractcatering. Hij schreef opinieverhalen die aan duidelijkheid niets te wensen overlieten en organiseerde een forumdiscussie waar cateraars en een opdrachtgever hun zegje konden doen.

13 Rijnie Trip
Is directeur/eigenaar van Van Lier Catering en vaart met dat bedrijf een  behoedzame, standvastige koers. Kan terugzien op een uitstekend 2012. Van Lier Catering opende in september de achtste nieuwe locatie van het jaar. Trip is de derde vrouw op de ranglijst. Ze staat open voor  samenwerking.

14 Peter van Ee
Directeur/eigenaar van contractcateraar Leo op het Werk! We schreven het vorig jaar en we schrijven het dit jaar weer: Leo op het Werk! is een kleine speler in de groei. We kunnen daaraan toevoegen dat de cateraar nu ook in beeld komt bij grotere locaties. En dat is knap van Leo. Van Ee communiceert makkelijk en gelooft sterk in de kracht van sociale media. Dat past bij de persoon, want Van Ee is bereid om zijn kennis en inzichten met anderen te delen. Daarnaast schrijft hij columns in Misset Catering.

15 Harry de Wit
Sectorbestuurder van FNV Catering. Man met een brede kijk op het vak. Heeft zelf veel meegemaakt als kok en cateringbeheerder bij Philips. Is geen vriend van de werkgevers en hoort dat ook niet te zijn als belangenbehartiger van werknemers. Staat wel open voor de problemen waarmee cateraars worstelen en wil de werkgevers het liefst met argumenten overtuigen. Staken is er wat hem betreft niet bij. De Wit profileert zichzelf als een redelijke  onderhandelaar. De cateraars kunnen daar blij mee zijn.

16 Bartel Geleijnse
Beschikt  over een brede staat van dienst. Was consultant, gast-docent en  cateraar. Verbond zich in 2010 als ondernemer aan The Colour Kitchen. Deze bijzondere horecaformule, die mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt aan werk helpt, bouwde hij om naar een formule voor bedrijfscatering. Daarmee bewijst Geleijnse de maatschappij en de cateringbranche, die aan veelvormigheid wint, een dienst. Hij schreef enkele jaren columns voor Misset Catering, maar is daar met ingang van dit nummer mee gestopt.

17 Theo van Brussel
Een fenomeen binnen de foodservice-branche. Verkenner staat er op zijn visitekaartje. En daarmee slaat de Foodstep-directeur de spijker op de kop. Van Brussel is zijn leven lang al bezig om te verkennen hoe cateraars en andere spelers in de branche hun servicepeil en kwaliteit kunnen verhogen. Zijn columns in Misset Catering getuigen daarvan. Van Brussel zou graag zien dat organisaties en bedrijven de knip opentrekken voor catering op niveau.

18 Jan Willem van de Sande
Is manager food architecture bij Enbiun en gelooft in de toegevoegde waarde van catering voor bedrijven. Creatieve concepten op maat ontwikkeld, kunnen daarbij een voorname rol spelen, weet hij zeker. ‘Die  concepten kunnen ertoe leiden dat medewerkers zich meer verbonden gaan voelen met de onderneming, fitter zijn, gelukkiger, beter gaan presteren, minder vaak ziek zijn en meer plezier krijgen in het werk.’ Hij laat het niet bij mooie woorden en ontwikkelde een restaurant met meerdere minikeukens in één grote ruimte. Geschikt voor het nieuwe  werken.

19 Judith Veerman
Is productmanager bij SAB Catering en staat aan de wieg van het concept Echt, dat staat voor twee dagen in de week ambachtelijk koken in alle bedrijfsrestaurants van SAB Catering. Met Echt wordt voor een andere manier van cateren gekozen. Vers, verrassend en smakelijk. Het kost de opdrachtgever niets. Het mooie daarbij is dat de omzetten op de locaties toenemen. Echt komt dus ook ten goede aan het rendement van de cateraar.


20 Marco van Stappershoef

Algemeen cateringmanager bij Van Leeuwen Catering op maat in Leidschendam, een gezonde scholencateraar. De cateraar slaagt erin om jongeren van 12 tot 18 jaar gezond te laten eten. Dat is een prestatie. Het aanbod bestaat uit smoothies, fruitsalades, broodjes gezond, panini’s, sandwiches, wraps, vlaflip, magere drinkyoghurt en tosti’s in plaats van roze koeken  en kroketten. Van Stappershoef is trots op de onderneming waarvoor hij werkt en is uitstekend in staat om het verhaal erachter onder worden te brengen.

Reageer op dit artikel