artikel

Anita Schoonbeek maakt zich sterk voor gezonde schoolkantine

Catering 856

Als Anita Schoonbeek na de zomervakantie voor het eerst op het dr. Aletta Jacobs College aan de slag gaat, geeft ze meteen het witbrood een minder prominente plaats dan bruin. De leerlingen gaan zonder morren mee in deze gezondere keuze. Voor de locatiemanager hét bewijs dat scholieren best gezond willen eten, als je het maar op een leuke manier aanbiedt. ‘Ze wennen snel hoor.’

Anita Schoonbeek maakt zich sterk voor gezonde schoolkantine

Het is stilte voor de storm in het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. Rond half 12 is het nog nagenoeg leeg in de kantine van de scholengemeenschap met meer dan duizend leerlingen. Nog even en de eerste shift aan scholieren heeft ‘grote’ pauze. Anita Schoonbeek en haar twee collega’s zijn er klaar voor. De broodjes gezond liggen klaar in de vitrine, de koelingen met drinken zijn aangevuld en vanuit het hotdog-kraampje dat naast de counter staat opgesteld, komt de typische geur van warme worstjes. Het is vrijdag en dit is een traditie waar niet aan te tornen valt. Wel liggen er naast de witte puntjes ook stevige bruine broodjes klaar. En ja, die worden steeds vaker gepakt, meldt Schoonbeek. Ze gaat voor een gezonde schoolkantine.

Predicaat Gezonde Schoolkantine verdienen

De ervaren cateringmedewerker is al sinds 2002 in dienst bij Van Lier Catering uit Assen, maar werkt pas sinds dit schooljaar bij het dr. Aletta Jacobs College. Zo’n tien jaar lang werkte ze namens Van Lier zelfstandig in een bedrijfskantine, totdat deze zaak failliet ging. Hierna werd ze gevraagd om in de regio aan de slag te gaan. Dat sprak haar aan. Het betekent in de praktijk dat ze op meerdere locaties van de noordelijke cateraar aan het werk is. Als ze in het voorjaar van 2016 een interne vacature ziet voor locatiemanager op de scholengemeenschap, twijfelt ze geen seconde en reageert.
Bij Van Lier zijn ze blij met de reactie. Het dr. Aletta Jacobs College wil graag het predicaat ‘Gezonde Schoolkantine’ verdienen en de kordate aanpak van Schoonbeek is precies wat daarvoor nodig is. ‘Gezond’ gaat volgens haar dan ook verder dan louter het vervangen van wit-, door bruinbrood. ‘Het is ook de manier van beleggen. Een broodje gezond hoeft geen twee plakjes ham en twee plakjes kaas te hebben. Van allebei één is ook genoeg.’ Verder gaan de gefrituurde snacks iets meer naar achteren in de vitrine en krijgen gezonde en in de oven bereide snacks een prominentere plek. De aanvraag voor de Gezonde Schoolkantine is inmiddels de deur uit naar de Schoolkantine Brigade. ‘En nu maar hopen dat we binnenkort die Schoolkantine-schaal in huis hebben’, zegt Schoonbeek.

Broodjes van Subway

Hoewel ze bij haar werk wordt ondersteund vanuit het hoofdkantoor door support-manager Simon Smidt, heeft Schoonbeek in ruime mate de vrije hand bij haar dagelijkse werkzaamheden en is er ruimte voor eigen initiatief. Dus schreef ze recent een wedstrijd uit waarin aan de leerlingen werd gevraagd welk broodje zij nou het liefst in het assortiment zagen opgenomen. Er werd massaal op gereageerd. ‘Het werd een broodje gehaktbal met satésaus. Misschien niet de meest gezonde keuze, maar het wordt wel een halve bal. Zo blijft het bovendien betaalbaar.’ Inspiratie voor nieuwe broodjes haalt ze ook bij de leerlingen zelf. ‘Laatst liep hier een jongen met een broodje van Subway. Toen heb ik wel even gevraagd wat erop zat, wat mij op het idee bracht voor net weer een ander soort broodje.’

De Valentijnsactie vonden leerlingen doodeng

Maar niet alles wat ze bedenkt, slaat aan. De Valentijnsactie, waarbij leerlingen met elkaar op de foto mochten, bleek voor de jonge tieners toch nog een stap te ver. ‘Ze vonden het doodeng.’ Net als veel van haar collega’s op een schoollocatie heeft ook Schoonbeek te maken met het eeuwige dilemma hoe een assortiment samen te stellen en hoe dat te presenteren. ‘Natuurlijk mogen leerlingen ook hun eigen broodtrommeltje meenemen, maar doen ze dat niet, dan heb je liever dat ze hier iets kopen dan dat ze naar het winkelcentrum iets verderop gaan. Ook zitten er op deze school best veel buitenlandse kinderen. Daarom hebben we ook Turks brood liggen. Dat wordt veel verkocht.’ Ook daar speelt een dilemma, vult collega Smidt aan. ‘We willen het er eigenlijk uit hebben, maar er is geen bruine variant verkrijgbaar’. Dus werd besloten om het iets lager dan op ooghoogte neer te leggen. Dat ze op een school werkt, betekent ook dat er veel vakantieweken zijn. Een prettige bijkomstigheid, geeft Schoonbeek toe. ‘Maar vergeet niet dat dit ook heel intensief werk is. Naast de gewone kantine-uren ben je in de examentijd ook veel ’s avonds bezig. Of op voorlichtingsavonden. En in de aanloop naar een nieuwe schoolperiode moet je veel voorbereiden. Wel denk ik dat die zes weken vrij in de zomer wat te veel van het goede is’, lacht ze. ‘Als het zo uitkomt, vraag ik of er in de regio iemand nodig is.’

Ondersteuning van andere locaties

Tijdens haar dagelijkse werkzaamheden heeft ze ook veel steun van haar collega op de andere schoollocatie van Van Lier, in Hoogeveen. ‘Bijna wekelijks bellen of appen we wel even. Geven elkaar tips en tricks of vragen dingen aan elkaar. Bijvoorbeeld welk broodje daar hard loopt. Zo versterken we elkaar echt.’ Schoonbeek voelt zich als een vis in het water tussen de leerlingen. Of ze ook in het nieuwe schooljaar hier aan de slag zal zijn, is nu nog wel even de vraag. Simon Smidt zegt: ‘De school kiest ervoor om ieder jaar opnieuw aan te besteden. We cateren hier al vanaf 2006, dus al elf jaar, en er is zeker ook sprake van een goed partnership tussen ons. Maar het zorgt er wel voor dat we qua investeringen geen al te grote risico’s kunnen nemen.’
De locatiemanager zelf zou het jammer vinden als haar werk er hier al na één schooljaar op zou zitten. Het contact met de leerlingen is voor haar misschien wel de allerleukste kant van het werk. ‘Die eerstejaars zijn soms nog zó klein. Dan staan ze hier voor je hun portemonnee leeg te schudden, zó schattig. Of iemand heeft even een beetje extra aandacht nodig. Ja, soms voel je je net een moeder voor ze. Dat vind ik mooi.’

Reageer op dit artikel