artikel

Maison van den Boer maakt van personeelsrestaurant een foodgym

Catering 3509

De ruim 60 medewerkers die dagelijks werkzaam zijn in het Philips Stadion lunchen sinds kort gezonder en bewegen meer dankzij een nieuwe initiatief onder leiding van FoodforSports en Maison van den Boer. Het personeelsrestaurant is omgetoverd tot een heuse Foodgym. Een gezonde speeltuin voor de medewerkers.

Maison van den Boer maakt van personeelsrestaurant een foodgym

Even een balletje trappen na de lunch? Het ligt voor de hand voor wie werkt in een voetbalstadion. Toch gebeurde het tot voor kort maar amper door het personeel dat op dagelijkse basis werkzaam is in het Eindhovense Philips Stadion, de thuisbasis van PSV. Daarin is nu verandering gekomen. Zodra de lunch achter de kiezen is, kan er een voetbal worden gepakt en even het veld worden opgegaan. Niet letterlijk, want het groene gras mogen ze niet betreden, dat is louter bestemd voor de spelers. Maar wel ernaast. En daar gaan ze. Colbertje uit, het bovenste knoopje los en de bal wordt overgespeeld.

Gezonde lunch en sporten

gezonde lunchKort ervoor hebben ze nog geluncht in het sinds eind september tot Foodgym omgedoopte personeelsrestaurant. Hier is het aanbod na de transformatie ook flink veranderd. Hapjes uit de frituur zijn er niet meer. Er is nog wel vers brood en een aantal klassieke belegsoorten maar nieuw is het uitgebreide saladebuffet waar de medewerkers naar hartelust zelf kunnen mengen en variëren. Zonder slag of stoot ging de acceptatie niet. Tijdens de eerste week stonden er medewerkers van Maison van den Boer klaar om uitleg te geven bij vragen over het nieuwe assortiment. Ook werden er speciale waaiers uitgedeeld met informatie. Hierin staat onder andere te lezen: ‘Door het gezonde voorbeeld te geven in de lunch willen we jullie helpen om bewuste keuzes te maken. Gezonde voeding is namelijk belangrijk voor voldoende energie en concentratie. Niet alleen op de werkvloer, maar ook daarbuiten.’

Bordjes met voedingswaarden

Tussen de saladeschalen staan kleine bordjes met daarop vermeld de voedingswaarden en allergeneninformatie. Hierop ook een getal dat vertelt hoeveel minuten er straks bewogen moet worden om 100 gram van de maaltijd te verbranden. Na een gewenningsperiode slaat het initiatief inmiddels aan: ‘Vooral de medewerkers van de Technische Dienst doen veel fysieke arbeid. Zij waren gewend om een kroket of gehaktbal te nemen en waren eerst een beetje bang voor de switch. Toch zitten ook zij nu allemaal aan de salades’, vertelt vestigingsmanager Maarten van Rossum van Maison van den Boer. Zijn collega die dagelijks de lunch klaarmaakt, wijst op een bijna lege schaal met linzen. ‘De eerste weken bleef die bijna helemaal vol. Maar nu hebben ze het echt leren eten.’

Leestip: Erkenning voor gezonde lunch in bedrijfsrestaurant

Leerzame ‘wist-je-datjes’

gezonde lunch

Diëtiste Roos Duijts met haar FoodforSports-collega’s: Maarten van Rossum en Jorg Wiltink.

Eén van de aanwezige lunchgasten is Jaap van Baar, financieel manager van PSV. Hij zegt: ‘Binnen PSV wordt bewustwording gestimuleerd op het gebied van voeding en beweging. Het vernieuwde personeelsrestaurant, de Foodgym, draagt hieraan absoluut bij. Het assortiment is een stuk gezonder geworden en per productsoort wordt uitgelegd waarom het een goede keuze is binnen je dagelijkse behoefte. Dit wordt gedaan door te communiceren met leerzame ‘wist-je-datjes’. Voedingswaarden, allergenen en persoonlijke voorkeuren; bijvoorbeeld of een gerecht binnen een vegetarisch voedingspatroon past. Maar ook worden medewerkers uitgedaagd om met elkaar een balletje te trappen na de lunch, een wandeling te maken of de trap te nemen.’

 

Gezonde voeding voor patiënten

De Foodgym is gebaseerd op FoodforSports. Dat op zijn beurt weer het broertje is van FoodforCare, een voedingsformule die door Maison van den Boer al eerder werd geïntroduceerd in het Radboudumc in Nijmegen. De basis hiervan is dat gezonde en goede voeding bijdraagt aan het welbevinden van patiënten en het herstel aantoonbaar bevordert. In een sportieve omgeving als een voetbalstadion zou je deze aandacht voor voeding ook verwachten, maar vanzelfsprekend is dit allerminst’, zegt marketing manager Jorg Wiltink van de Veghelse cateraar. Een presentatie voor het PSV-bestuur over het FooddforCare-programma en wat goede voeding ook voor sporters kan betekenen, plantte het eerste zaadje. ‘Natuurlijke energie voor, tijdens en na inspanning maakt het verschil. FoodforSports biedt daarom zowel voor medewerkers als topsporters de oplossing voor een gevarieerd en persoonlijk dieet of de lekkere snack in de ‘voetbalkantine’.

Sneller herstel na inspanning

gezonde lunchHet programma is hierdoor breder getrokken dan louter de lunch voor de medewerkers. Wiltink: ‘Je zou verwachten dat vooral topsporters heel bewust met eten bezig zijn, maar dat is toch lang niet altijd het geval. Bij PSV en bijvoorbeeld ook FC Utrecht wordt dat gelukkig wel onderkend.’ Een belangrijk onderdeel van het medische FoodforCare-programma wordt om deze reden binnenkort ook gedeeltelijk toegepast bij de spelers van de twee genoemde clubs. Het is de bedoeling dat zij voor de wedstrijddagen een eigen pakket met voeding krijgen waardoor ze fysiek fitter en sterker op het veld verschijnen en erna weer sneller herstellen van de inspanning.

Nieuw businessmodel

Bij patiënten in het FoodforCare-programma gebeurde dit al. Patiënten die staan voor een operatie krijgen tot drie weken van tevoren maaltijden voorgeschreven waardoor ze ‘gezonder’ onder het mes gaan. Wiltink: ‘FoodforSports biedt de juiste voeding op het juiste moment. Lekker, uitgebalanceerd eten en drinken, met focus op conditionele topprestaties voor hen die er alles uit willen halen wat er in zit. FoodforSports maakt dit mogelijk door dagverse hoogwaardige gerechten en dranken, met zorg bereid en afgestemd op de medewerker.’ Door dit principe nu eveneens toe te passen op voetballers en andere sporters hoopt Maison van den Boer een nieuw businessmodel in handen te hebben dat ook bij andere clubs belangstelling trekt. Het belang van goede voeding op het welzijn van mensen is ook gezien door de bestuurders van Brabant. In 2018 is het thema in de provincie: We are Food. ‘FoodforCare is één van de maandthema’s.’

Bitterbal maakt plaats voor saladebar

gezonde lunchHet nieuwe programma stelt vestigingsmanager Van Rossum ondertussen voor een nieuwe en andere uitdaging. Al 22 jaar is Maison van den Boer de cateringpartner van het PSV-stadion. Op wedstrijddagen is zijn bedrijf ook verantwoordelijk voor het serveren van het diner voor de sponsorgasten en de hapjes in de skyboxen. Afhankelijk van de tegenstander komen er op zo’n avond tussen de 1800 en 3000 vipgasten. Van Rossum: Wij serveren in alle vipruimtes een maaltijdvervangend menu zoals een buffet, uitgeserveerd diner of walking diner. Alles is mogelijk.’
Verder is er door de week van alles te doen en worden veel zalen verhuurd als vergader- of eventlocatie. Ook dan is het Maison van den Boer die de innerlijke mens verzorgt. Hieronder de jaarlijkse concertreeks van Guus Meeuwis die tienduizenden bezoekers trekt. Ongeveer 50 procent van de omzet die Maison van den Boer in het stadion boekt, wordt op niet-wedstrijddagen behaald. Het is bij vergaderingen nog relatief makkelijk om gezonde snacks en lunchgerechten aan te bevelen. Om de stewards over te halen hun schaal met bitterballen te laten staan, is een ander verhaal. ‘Het zou gaaf zijn als we dit wel kunnen doortrekken naar andere disciplines in het stadion’, zegt Van Rossum.

Enthousiaste reacties

De eerste ervaringen hiermee zijn al wel achter de rug. ‘Zakelijke gasten die hebben aangegeven hiervoor ‘in’ te zijn, worden in het Philips Stadion ontvangen met een speciaal banqueting concept. Dan wordt ‘brainfood’ aangeboden, waardoor energie en het concentratievermogen worden verhoogd’, zegt diëtiste Roos Duijts. ‘Brainfood houdt de bloedsuikerspiegel in balans door op regelmatige tijden te eten en te kiezen voor voedingsmiddelen met een lage ‘glycemische’ index. Natuurlijk worden ook zij zoveel mogelijk overgehaald om tussen de vergadersessies even te bewegen. Volgens de nieuwste inzichten is een zittend bestaan bijna net zo slecht als roken of het gebruik van te veel suiker. Dus ook hier is het credo: In de benen! 

Reageer op dit artikel