artikel

Lokale Helden brengt passie voor eten naar de werkvloer

Catering 888

Lokale Helden & Co is een nieuw initiatief dat horecaondernemers of -medewerkers helpt te beginnen als bedrijfs- cateraar. ‘Het doel? Passie terugbrengen in de bedrijfscatering en het veranderen in bedrijfshoreca,’ verklaren Peter van Ee en Alwin Christianen, de oprichters van Lokale Helden & Co.

Lokale Helden brengt passie voor eten naar  de werkvloer
Peter van Ee (links) en Alvin Christianen.

Peter van Ee (links) is eigenaar van Leo op het Werk! Succesvol bedrijfscateraar en actief op meer dan vijftig locaties in het land en columnist van Misset Catering. Alwin Christianen rondde de Hogere Hotelschool af, deed werkervaring op in de horeca en kwam bij Leo op het Werk! terecht. Hij had het naar zijn zin tot het begon te kriebelen en de plannen voor een eigen bedrijf concreter werden. Christianen liep vaker tegen de grenzen aan die veel cateraars zichzelf hebben opgelegd. Traditionele aanpak, weinig gedurfd assortiment, conceptmatig en opdrachtgevers die evenmin lijken open te staan voor innovatie. Hij bereidde het ontslaggesprek met Van Ee goed voor en dacht met bovenstaande motivaties goede argumenten in handen te hebben om het bedrijf geruisloos te verlaten. ‘Ik wilde gaan ondernemen’, klinkt het. Maar Van Ee haalt zijn jonge compagnon over om binnenboord te blijven en samen een nieuw bedrijf te beginnen.

Passie in bedrijfscatering

Lokale Helden & Co

Peter van Ee: ‘Geen ander bedrijf verzorgt bedrijfscatering op franchisebasis.’

Van Ee: ‘Ik denk dat ieder bedrijf op zoek is naar aandacht voor eten. Het succes van We Canteen is hiervan een rechtstreeks gevolg. En bedrijven willen oplossingen hiervoor. Op maat. Moet de lunch fair trade zijn of toch liever lokaal? Staat gezonde voeding voorop of een gezellige sfeer? Zulke vragen komen kijken bij de keuze voor een bedrijfscateraar.’ Diezelfde bedrijfscateraar is echter niet altijd in staat om maatoplossingen te leveren. Tegelijkertijd zijn er veel kleinere horecaondernemers die met hun concept hierop kunnen inspelen maar geen voet aan de grond krijgen in de traditionele cateringomgeving. Zo is de cateringmatcher ontstaan. Een online tool die lokale (horeca) ondernemers de kans biedt om als bedrijfscateraar aan de slag te gaan.’ Over de bedrijfsnaam hoeft het duo niet lang na te denken: Lokale Helden & Co.

 

Bedrijfscatering op franchisebasis

‘Onze tool geeft (startende) ondernemers de kans het te gaan maken in de catering. Wij nemen op de achtergrond alle administratieve en financiële rompslomp uit handen waardoor de ondernemer kan doen waar hij goed in is, ondernemen. Omdat meerdere ondernemers zijn ingeschreven, kunnen bedrijven heel bewust kiezen voor een lunchvoorziening die perfect bij ze past. En via een abonnement switchen als ze iets nieuws willen, dat is al na een half jaar mogelijk.’ Zo creëeren ze een dynamische omgeving voor bedrijven waarin ieder lunchconcept uniek is. Of een ondernemer nu al een eigen concept heeft of graag ondernemer wil worden. ‘Het doel is passie terug te brengen in de bedrijfscatering, en het te veranderen in bedrijfshoreca,’ verklaart het duo.

Veeleisende markt

‘Lokale Helden & Co is ontstaan omdat we de markt steeds veeleisender zien worden. Om aan die eisen te voldoen, voorzien wij hierin met ondernemerschap. Lokale Helden & Co wil de ‘koek’ eerlijker verdelen en bedrijfscatering omtoveren tot bedrijfshoreca. Met de cateringmatcher verbinden we bedrijven en foodondernemers met elkaar. Maar de echte toegevoegde waarde begint volgens ons pas ná de match. Alle processen zijn geautomatiseerd: van de kassa tot en met de opleidingen. Wij nemen de ondernemer zo veel werk uit handen waardoor die zich kan concentreren op dat waar hij goed in is, het serveren van een goede, vitale en maatschappelijk verantwoorde lunch.’

Lokale foodondernemers gekoppeld aan bedrijven

‘Met ons concept worden lokale food-ondernemers aan bedrijven gekoppeld’, aldus Van Ee. ‘Iedereen met een passie voor horeca kan als ondernemer binnen de bedrijfscatering aan de slag gaan met ondersteuning vanuit Lokale Helden & Co. Aan de andere kant is in Nederland het cateringlandschap de laatste jaren sterk veranderd. Het aantal kleinere bedrijven en locaties is fors gegroeid. Naar schatting zijn er momenteel zo’n 17.000 bedrijven, inclusief de bedrijfsverzamelgebouwen, waar dagelijks tussen de 35 en 600 mensen aan het werk zijn. Dat is de doelgroep die wij voor ogen hebben met Lokale Helden & Co. Vrijwel iedere werkgever weet dat goede voeding de werktevredenheid, vitaliteit en creativiteit van zijn werknemers positief beïnvloedt’ .

Online verbinden

Lokale Helden

Alwin Christianen, mede-eigenaar van Lokale Helden & Co.

‘Het verbinden gebeurt online’, vertelt Christianen. Met de cateringmatcher kunnen opdrachtgevers binnen drie minuten hun persoonlijke lunchprofiel creëeren en zo gekoppeld worden aan de Lokale Held die het best bij hun bedrijf past. Die Lokale Held is door ons van tevoren grondig gescreend. De markt wordt voor opdrachtgevers veel overzichtelijker dan nu het geval is. Wie nu op zoek is naar een cateraar typt wat termen in op Google. Bedrijven met de sterkste marketingstrategie hebben de grootste kans op pagina 1 te staan en gekozen te worden.’ Van Ee: ‘Ik merk het zelf bij mijn eigen bedrijf. Ik ben al 11 jaar met Leo bezig en pas nu staan we top-of-mind bij bedrijven. Al doen we actief niets aan sales.’

Lokale Helden als concurrent

De vraag is natuurlijk of Lokale Helden geen concurrent is vaan het eigen bedrijf. Van Ee: ‘Nee, we geven de verantwoordelijkheid terug aan de ondernemer op de werkvloer. Wij zagen de tendens dat kleine ondernemingen op zoek zijn naar maatoplossingen. Daar past een man of vrouw in het bedrijfsrestaurant bij die dit runt als een eigen bedrijf. Iemand die gaat ondernemen op een eigen locatie gaat bovendien substantieel meer verdienen dan in loondienst. Logisch ook. Voor je eigen bedrijf ben je toch bereid harder te lopen dan wanneer je als cateraar een bonus belooft. Bovendien, de markt groeit en dan moet je ook bereid zijn de koek eerlijk te verdelen. Dat kan met deze vernieuwende kijk op bedrijfscatering.’

Kan het dus gebeuren dat één van jullie locatiemanagers voor zichzelf wil beginnen en ‘doorschuift’ naar Lokale Helden?
Van Ee: ‘Dat is zeker mogelijk. Als mensen ambitie hebben, wie ben ik om ze tegen te houden? Gevoelsmatig heb ik wel het idee dat dit initiatief meer mensen zal aantrekken die al in de markt actief zijn met een foodtruck of een stand in een foodhal. Niet iedereen kan of wil zelfstandig ondernemer zijn.’

Gestage groei

Lokale Helden is op 1 september gestart. Inmiddels komen er 10 tot 15 aanmeldingen per week binnen. ‘In totaal zullen we nu op zeker 50 zitten. We verwachten dat 20 procent hiervan de kwaliteiten heeft om door de selectie te komen. Nu moeten we bedrijven gaan vinden aan wie we ze kunnen matchen.’ Van Ee: ‘Het vinden van goed personeel is al jarenlang een probleem in onze branche. Hoe krijg je meer gemotiveerde mensen naar de branche? Kijk je naar de wereldwijde trends dan zie je dat de hardst groeiende bedrijven, bedrijven zijn die zelf niet in een branche zitten. Uber heeft zelf geen taxi’s, Booking geen vliegtuigen en AirBnB geen (hotel)kamers. En kijk je naar de gebruikers ervan dan zijn het vooral jonge en dynamische mensen. Lokale Helden & Co is geen cateraar maar een platform voor jonge dynamische ondernemers die in de catering willen beginnen. Misschien snijden we ons er gigantisch mee in het eigen vlees, hiermee gaan we wel mee in de trend. Niet afwachten tot iemand anders het doet, maar zelf doen. Er is nog geen enkel bedrijf dat bedrijfscatering verzorgt op franchisebasis. Wij wel!’ 

Reageer op dit artikel