artikel

The Food Stage serveert louter streetfood

Catering 1592

Rauw. Energiek. Pop-up. Streetfood. Razend populair en allemaal van toepassing op The Food Stage. Een restaurant dat de komende maanden louter streetfood serveert. Na een druk festivalseizoen staan de foodtrucks voorlopig in de winterstalling en krijgen de beste streetfood-chefs in de Amsterdamse Melkweg, organisator van o.a. concerten, theatervoorstellingen, exposities en andere evenementenen, de ruimte hun culinaire creativiteit te tonen.

The Food Stage serveert louter streetfood

Om een uur of twee in de middag is er bij The Food Stage vrijwel geen zitplaats meer te vinden. Een bont gezelschap aan gasten, stuk voor stuk te scharen onder de noemer hip, eet en kletst hier op een manier die verraadt dat ze al jarenlang kind aan huis zijn. En dat is knap voor een zaak die amper een paar uur open is. En, waarvan het idee pas drie weken eerder vaste vorm kreeg. De eerste lunch ging zonder al te grote problemen en hoe het die avond gaat verlopen? ‘Dat zullen we gaan zien’, zegt Lotte Wouters opgeruimd. ‘Het wordt een gekkenhuis denk ik. Het zal niet vlekkeloos gaan, maar dat hoort erbij.’

Creatieve invulling Melkweg Café

The Food Stage

‘IJsjes met stikstof’

De creatieve eindbaas van cateringbureau The Food Line-up en columnist van Misset Catering raakte met De Melkweg in gesprek toen de Amsterdamse concertzaal op zoek was naar een nieuwe invulling van het eigen Melkweg Café. Enige eis, het moest open zijn als het Amsterdam Dance Event begint. Dat laatste is gelukt. Op de openingsdag lopen de gasten bij The Food Stage de deur al plat. Dit is een druk stukje Amsterdam. Het Leidseplein om de hoek, het DeLaMar Theater als overbuurman.
De aantrekkingskracht begint al op straat. Door de grote glazen ramen is voor passanten te zien hoe de mannen van Brand & Levie van achter hun tijdelijke stand smakelijke en fraai ogende hotdogs klaarmaken. Aan de andere kant trekt Janet Yuen van Glacier Fou de aandacht. Zij maakt ter plekke ijs met miso en beurre noisette. Dankzij het gebruik van stikstof om de ijsjes snel te bereiden, stijgen er imposante rookwolken op. Dat springt in het oog!

Samenspel van ideeën

The Food Stage

Lotte Wouters van The Food Line-up

Het initiatief in de Amsterdamse Melkweg is in principe tijdelijk. Maar roep dat nooit hardop in de wereld van de foodpioniers. Zeker niet bij The Food Line-up, het vooruitstrevende cateringbureau van food- en muziekfanaten Lotte Wouters en Maartje Nelissen. De missie om eten een hoofdrol te geven op grote muzikale evenementen lijkt inmiddels volbracht. Tegenwoordig geeft The Food Line-up eten en drinken een belangrijke rol op grote zakelijke evenementen door line-ups te bouwen met de beste food- en drankspecialisten van Nederland en België. Wouters werkte in de periode 2007 – 2010 bij De Melkweg als producent en het lijntje met de Amsterdamse popzaal is altijd gebleven. Het idee achter The Food Stage is een samenspel van meerdere ideeën en wensen.

De chef als artiest

The Food StageGeert van Itallie, algemeen en artistiek directeur van De Melkweg zegt: ‘Bijna iedere dag hebben we optredens van artiesten in uiteenlopende genres en daarmee trekken we een zeer divers publiek. Die diversiteit streven we ook na in ons horeca-aanbod. Zo kwamen we samen met The Food Line-up op het idee om met verschillende chefs tegelijkertijd te werken en hen te presenteren als artiesten. Een Food Stage dus.’ Volgens Wouters is een avond stappen tegenwoordig bovendien niet meer compleet zonder goed eten. ‘Maar uitgebreid dineren lukt niet altijd als je naar een concert gaat en dan is streetfood de beste optie. Wij brengen het beste wat Nederland op dat gebied te bieden heeft op één plek en in één menu samen in hartje Amsterdam. Ik roep al jaren dat eten het nieuwe uitgaan is. The Food Stage wordt daar het ultieme voorbeeld van’.

Eclectische menukaart

The Food StageWouters moest in drie weken tijd flink schakelen. De nog kale ruimte moest worden ingericht, het concept uitgewerkt en het personeel van De Melkweg – dat normaal gesproken in hoog tempo de glazen vult – moest leren met borden te lopen. Een nieuwe medewerker van The Food Line Up krijgt de kans zich te bewijzen als bedrijfsleider. En er moesten natuurlijk chefs worden benaderd. Hiervoor kon Wouters putten uit het uitgebreide netwerk van The Food Line-up. ‘Sommige chefs staan hier een maand, anderen een week of een avond. En over anderhalve maand, als we in principe halverwege zijn, gaat alles eruit en zetten we een hele nieuwe line-up neer.’ En dat is, in haar woorden, nieuwe chefs met dito concepten en gerechten.

Op de tafels ligt een geprinte menukaart, deze oogt tijdelijk en is dat ook. Wie zich op voorhand echt wil inlezen in de geserveerde gerechten kijkt op de website. Die is altijd actueel. ‘We voeren een vrij eclectische menukaart. Omdat er de meest uiteenlopende streetfood-specialiteiten van verschillende chefs op staan. Authentiek Indonesisch naast hartige wafels met klassieke smaken en sappige spicy short ribs. De rode draad in de menukaart is dat het gewoon het beste is wat Nederland te bieden heeft op het gebied van streetfood.’
De creatieve eindbaas heeft weliswaar een groot netwerk aan chefs, wie hier op The Food Stage wil ‘performen’ moet ook bereid zijn de culinaire uitdaging aan te gaan. ‘We zijn begonnen met Jord Althuizen van Smokey Goodness. Hij serveert hier geen vlees van de grill maar juist een meat free-menu. Het is leuk om Jord op die manier uit te dagen natuurlijk.’ Glacier Fou heb ik benaderd omdat het ter plekke bereiden van ijs voor een spectaculair effect zorgt.’

Van burgers tot sterrensnack

The Food Stage

Het Chinese streetfoood is populair.

Op de website van The Food Stage wordt behalve het menu wekelijks ook bekendgemaakt welke chefs er de komende dagen geprogrammeerd zijn. Al met al zullen in dit restaurant annex streetfoodbar elke middag en avond drie tot vier chefs tegelijk hun streetfoodspecialiteiten bereiden. Samen zorgen zij voor een wisselend menu van zo’n twaalf gerechten, van elk rond de €8,50. De gerechten worden niet alleen in de keuken, maar ook ‘live’ aan werkstations in het restaurant klaargemaakt. Een kleine greep uit het aanbod: Simon Parrott van The Beef Chief zal burgers en frieten ‘kamikazestijl’ bereiden. Coen van Dijk van Sla-gerei maakt zoete aardappelwafels met gekonfijte eend en Warung Wanto bereidt Indonesisch streetfood zoals gado gado en pindasoep.

Exclusieve streetfood-nights

Chefs van gerenommeerde restaurants met een voorliefde voor streetfood worden ook geprogrammeerd. Zo maken de Rotterdamse chefs en restaurateurs Marnix Benschop en Alexander Wong Chinees streetfood en is Wouters in gesprek met meerdere ster(ren)chefs om ook één of meerdere avonden op het Food Stage plaats te nemen. Met Joris Bijdendijk van Rijks in Amsterdam staat die afspraak al, net als met Syrco Bakker van Pure C. Met beide chefs worden op dit moment plannen gesmeed voor exclusieve streetfood-nights. Onderdeel van het concept is ook om af en toe een specifiek menu te maken, dat past bij de optredende artiest of programma. Ook voor cocktails zijn specialisten aangetrokken: Tess Posthumus en Timo Janse, Misschien wel de twee beste bartenders van Nederland, creëren speciaal voor The Food Stage signature cocktails.

Verrijking

The Food Stage

De 6-packs dienen als houder van servetten en chopsticks.

The Food Stage is tijdelijk, maar hoe tijdelijk precies? ‘We hebben afgesproken om na drie maanden te kijken wat werkt, en wat niet. Het is niet mijn ambitie om een eigen restaurant te runnen en inleveren in creativiteit willen we ook niet. Dus we gaan gewoon kijken hoe het uitpakt en dan zien we verder. Op andere locaties? Elke locatie is anders, dus we willen nooit een tweede Food Stage ergens anders bouwen. Maar als iemand anders ook graag eten een grotere rol wil geven, dan hoop ik dat ze ons bellen.’ 

Reageer op dit artikel