artikel

SAB Catering werkt samen met leger des Heils voor aankleding

Catering 1150

Op het gebied van aankleding van bedrijfsrestaurants en cateringevents wordt het almaar belangrijker dat materialen multi-inzetbaar en duurzaam zijn. SAB Catering heeft hierbij een bijzondere partner gevonden. Dit bedrijf laat haar presentatiematerialen namelijk maken bij 50/50 Wood van het Leger des Heils.

SAB Catering werkt samen met leger des Heils voor aankleding
Een goed voorbeeld van duurzame catering is volgens Marlous van Elderen de inrichting van Marchon Eyeware in Amsterdam.

Met de komst van commerciële catering en de grotere bewustwording van de consument is de aankleding binnen de bedrijfscatering totaal veranderd, merkt Odette Eelman, styliste van SAB Catering. ‘De afgelopen jaren is de gastbeleving centraler komen te staan. Invloeden vanuit de horeca zijn in onze branche steeds vaker terug te vinden. Waarop wij actief letten, is om blijvend in te spelen op het korte tijdsbestek dat de lunchgast in het restaurant aanwezig is en de prijsbarrières die er zijn als het gaat om catering op locatie.’
SAB Catering wil de klant begeleiden en verleiden en een dermate prettige sfeer creëren dat het restaurant niet alleen voor lunch interessant is, maar ook gedurende de dag. ‘Denk daarbij aan een bespreking met collega’s of een korte pauze met een goede kop koffie erbij of een lekkere energizer’, legt Eelman uit. ‘Als cateraars moeten wij onze gasten overtuigen met een duidelijk verhaal. Naast een mooi broodje met een lekkere smaak, willen gasten graag ook een gezond en puur product. De keuzemogelijkheden nemen toe en door middel van een duidelijke storytelling nemen wij de ze hierin mee. Een goede presentatie met de juiste sfeer mag daarbij niet ontbreken’

Sfeer en zitcomfort

SAB CateringMaar een mooi assortiment en een goede presentatie zijn echter niet meer voldoende om de lunchgebruiker over te halen om het bedrijfsrestaurant te bezoeken, merkt ze op. ‘De totaalbeleving van het restaurant met sfeer, zitcomfort en ambiance wordt steeds belangrijker. Onze opdrachtgevers zien dit ook en daarom gaat een nieuw cateringcontract vaak hand in hand met een nieuwe inrichting.’ Belangrijk is dat de inrichting praktisch bruikbaar is. ‘Oudere buffetten zijn vaak voorzien van in- of opgebouwde koelingen. Doordat deze meestal gemaakt zijn van rvs en glas, is de beleving vaak ver te zoeken. Wij proberen in onze restaurants waar mogelijk juist openheid te creëren om zo het contact van medewerkers met de gasten te faciliteren. Daarom adviseren wij bijna altijd opstanden en koelvitrines van buffetten af te halen en te kiezen voor compactere open presentaties.’
Ook presentatie en signing zijn essentieel. ‘Een uitdaging voor onze branche is dat wij niet te maken hebben met één soort uitgifte. De materialen moeten multi-inzetbaar zijn binnen diverse typen organisaties. Daarom kiezen wij voor neutraal, maar toch passend bij onze bedrijfsfilosofie. Ook duurzaamheid en circulaire inzetbaarheid speelt een belangrijke rol.’

Partner Leger des Heils

SAB Catering

Medewerkers van 50/50 Wood van het Leger des Heils maken voor SAB Catering presentatiematerialen, zoals broodmanden en kistjes.

SAB catering biedt toegevoegde waarde door maatwerk te bieden. ‘Hiervoor hebben wij goede partners die ons vaktechnisch ondersteunen’, vertelt Marlous van Elderen, van de afdeling marketing & communicatie van SAB Catering. ‘Eén van die partners hebben we gevonden bij 50/50 Wood. Wij verzorgden altijd de catering voor het Leger des Heils in Utrecht. Het Leger de Heils ging zich steeds meer richten op leer- en werkplekken, waarbij vakmensen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden om een vak te leren en een positief zelfbeeld te krijgen. Eén van deze groepen richtte zich op houtbewerking en daaruit is 50/50 Wood voortgekomen.’

Alles op maat

Aanvankelijk maakten deze mensen, onder begeleiding van twee meubelmakers, het terrasmeubilair voor ons en inmiddels hebben we de samenwerking geïntensiveerd, waarbij zij continu presentatiematerialen maken zoals broodkistjes, die wij op locaties inzetten. Alles wordt op maat gemaakt, precies zoals wij dat willen.’ De samenwerking bevalt van beide kanten uitstekend. ‘Wij zorgen er altijd voor dat er een goed voorraadbeheer is, want het kan zijn dat er een bepaalde tijd minder mensen beschikbaar zijn en we willen natuurlijk te allen tijde voorkomen dat we zonder materialen komen te zitten. Het blijft een sociale werkplaats en die gaat anders te werk dan een commercieel bedrijf.’ Het mes snijdt aan twee kanten, merkt Van Elderen. ‘Het leerbedrijf houdt zich bezig met allerlei innovaties, zoals hergebruik van glas en gebruik van zonne-energie, en daar kunnen wij op meeliften.’

Duurzaamheid als basiseis

SAB Catering

Een mooie productpresentatie is essentieel.

De medewerkers van 50/50 Wood maken uitsluitend gebruik van gecertificeerd hout. ‘Dat is belangrijk, want we hechten grote waarde aan duurzaamheid en circulaire inzetbaarheid. Zo proberen we onze buffet-onderdelen en apparatuur zoveel mogelijk te hergebruiken, al is dat bij apparatuur niet altijd mogelijk. Apparaten worden steeds energiezuiniger en vanuit dat oogpunt is het niet altijd de beste oplossing om deze opnieuw te gebruiken.’ Een goed voorbeeld van duurzame catering noemt ze de inrichting van Marchon Eyeware in Amsterdam. ‘Het restaurant en de uitgifte is compleet heringericht en past nu bij de activiteiten van de organisatie. Ondanks de geheel nieuwe look is de basis van de inrichting grotendeels circulair, zo zijn buffetelementen en tafeldelen volledig hergebruikt. We hebben de ouderwetse look een moderne, meer industriële uitstraling gegeven. De circulaire sfeer wordt doorgezet in de aankleding. De blikken en pakken die er ter decoratie staan, worden gebruikt en vervangen’

MVO en hergebruik

Van Elderen merkt dat veel opdrachtgevers duurzaamheid als basiseis stellen vanwege hun doelstelling om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, terwijl anderen uit kostenoverwegingen voor hergebruik kiezen. ‘Wij proberen in ieder geval zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Zo hebben we vorig jaar nieuwe servetten-dispensers in gebruik genomen. Voorheen hadden we van die ‘stapelbakken’, waarbij gasten in één keer veel servetten konden pakken. De nieuwe dispensers leveren maar één servet per keer en dat zorgt voor een enorme milieubesparing.’

Pipe & Drape

SAB Catering

Materialen moeten multi-inzetbaar zijn binnen diverse typen organisaties.

Op het gebied van aankleding van de eventcatering wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van Pipe & Drape, vertelt Sascha van Rheenen, manager Horeca & Evenementen. ‘Door de muren in te pakken, wordt een nieuwe ruimte gecreëerd. Zo kun je een kale fabriekshal omtoveren in een sfeervolle zaal. We merken dat hier meer en meer gebruik van wordt gemaakt. We zetten een constructie van buizen neer waar vervolgens een doek omheen wordt gespannen. Daarop richten we diverse spots, al dan niet met een bepaalde kleur. Zo kunnen we zonder verbouwing relatief snel en goedkoop de aankleding realiseren.’

Verlichting

Verlichting is belangrijk, benadrukt ze. ‘Hiermee zet je een basissfeer neer. Daarna is het zaak om het meubilair erop aan te passen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor gekleurde tafels en stoelen in plaats van zwart en de ruimte aan te kleden met mooie bloemen.’ Wat bij de aankleding van zowel bedrijfs- als eventcatering totaal niet mag gebeuren, is vervallen in het oude. ‘Heel vaak zeggen opdrachtgevers ‘doe maar het zelfde als vorig jaar’. Dat is gemakkelijk, maar we proberen het toch te voorkomen. Vanzelfsprekend blijven we daarnaast goed luisteren naar de klant en houden we de functie van het evenement nauwlettend in de gaten. We willen de gasten blijven verrassen.’ 

Reageer op dit artikel