artikel

Locatiemanager Pamela van der Veer heeft ‘mooiste werkplek van Nederland’

Catering 640

Voor natuurliefhebbers is dit één van de mooiste plekken van Nederland. De Posbank bij Arnhem. Bovenop de top die wijds uitzicht biedt over de Veluwe staat het gelijknamige paviljoen. De exploitatie is in handen van cateraar Vermaat. Pamela van der Veer is er sinds vorig jaar horecamanager.

Locatiemanager Pamela van der Veer heeft ‘mooiste werkplek van Nederland’
Pamela van der Veer: ‘Horecatechnisch een lastig pand, maar de ligging is prachtig.’

Als locatiemanager Pamela van der Veer plaatsneemt voor het markante gebouw om te poseren voor de fotograaf zijn naast het pad de sporen van het plaatselijke wildleven goed zichtbaar. De omgewoelde grond wijst op de aanwezigheid van wilde zwijnen. In de verte grazen Schotse Hooglanders. ‘Als je, zoals ik, bijna iedere dag de berg op rijdt, vergeet je bijna hoe mooi het hier is. Ik zeg het ook wel eens tegen mijn collega’s, kijk eens wat vaker naar buiten. Het is hier prachtig.’

Al sinds 2007 is ze hier te vinden. Eerst in de bediening, sinds 2017 als horecamanager. ‘In al die jaren heeft het personeel meerdere managers meegemaakt. Het is mijn ambitie om hier wat langer in deze functie te blijven.’ Ze vervolgt: ‘Ik ben begonnen in ziekenhuis Rijnstate, ook een locatie van Vermaat, voordat ik hier terecht kwam. Hoewel ik in de buurt woon, kende ik de plek nog niet.’ Al snel is ze ‘gewonnen’ voor het fraaie paviljoen.

Pand met beperkingen

Al sinds jaar en dag is De Posbank een beroemd uitzichtpunt. In 2002 werd op de top een opvallend en modern gebouw gebouwd. ‘Horecatechnisch is het een pand met beperkingen’, zegt Van der Veer. ‘Onze bar is eigenlijk te klein, maar kan niet worden uitgebreid. Taps hebben we ook niet. Het bier komt uit de fles. De keuken is in de kelder dus alles moet via een lange trap naar boven.’

Ook wat betreft de dagelijkse bedrijfsvoering zijn er beperkingen. Door de ligging in een natuurgebied moeten de deuren op slot bij zonsondergang. Het betekent dat er geen diner geserveerd wordt. En hoewel het paviljoen een officiële trouwlocatie is, is de verplichte vroege sluit zo ook een belemmering voor menig bruidspaar om er het feest te plannen. ‘In al die jaren dat ik hier werk, heb ik denk ik maar 6 à 7 bruiloften meegemaakt. Anderszijds zijn we hierdoor wel een geliefde plek voor vergaderingen.’

Vrije hand

Regelmatig is er overleg met de regiomanager maar Van der Veer heeft in belangrijke mate de vrije hand in de dagelijkse bedrijfsvoering. Ze doet de inkoop en administratie, stelt de personeelsroosters op, maar steekt op drukke momenten ook zelf de handen uit de mouwen en helpt mee in de bediening.’ En dat is soms nodig ook. ‘Het is niet altijd makkelijk om genoeg mensen te krijgen. We doen veel zaken met uitzendbureaus.’
De drukte voor de deur is sterk afhankelijk van het weer of jaargetijde. ‘Zachte winters zijn ideaal. Maar eigenlijk zijn er altijd wel mensen. Ook nu in de winter. Veel wandelaars. Het is vrijwel iedere zondag zelfs op het terras nog druk. Ze wijst naar buiten. Het buitenmeubilair staat in de ruststand maar in een handomdraai klaargezet voor wie liever niet binnen zit. Een heuse piek in het aantal bezoekers is vanaf half augustus. Als de heide in bloei staat.

‘Er staan soms echt rijen voor het terras. Zodra er een tafeltje vrijkomt, springen ze erop af. Ik ben nu bezig een buitenbar te realiseren om juist dan de druk op de bar binnen binnen te verminderen. ‘Met ijs en fris en wat kleine versnaperingen.’

Carrièrekansen

Paviljoen De Posbank is het hele jaar door geopend. Vrijwel iedereen die de moeite heeft genomen de Posbank op te komen, is ook gast. Voor lunch of koffie met appelgebak. Het stukje patisserie is een eigen Vermaat-recept en zeer populair. ’s Zomers gaan er met gemak 50 tot 60 appeltaarten per week doorheen.’ De kaart stelde ze grotendeels zelf samen. Ook hierin krijgt ze de vrije hand. Opvallend zijn het grote aantal streekproducten dat voor de bereiding van de broodjes en salades wordt gebruikt. Kaas van een plaatselijke boer, vleeswaren van de slager uit het dorp en bier van Veluwse Schavuyt. ‘De gasten vinden het leuk en je hebt gelijk een verhaal aan tafel.’

Gevraagd naar haar ambities voor de toekomst zegt ze dat die voorlopig nog bij De Posbank liggen. ‘Ik wil hier nog wel even blijven ja.’ Wat ook belangrijk is, ze kan het werk goed combineren met de twee jonge kinderen die ze heeft. ‘Ik werk 32 uur per week. In de zomer vaak wat meer. Maar wel op vaste dagen. Dat is ideaal.’ Mede hierdoor zegt ze een eigen horecabedrijf niet te ambiëren. ‘Dan zou dit echt niet kunnen.’ Liever blijft ze bij Vermaat. Waar intern ook de nodige opleidingsmogelijkheden en carrièrekansen liggen. Ze werd al eens gevraagd om deel te nemen aan de Masterclass. Een intern trainingsprogramma voor talentvolle managers. Die kans liet ze toen nog even schieten vanwege de drukte thuis. ‘Maar het is absoluut een ambitie voor de toekomst.’ 

Reageer op dit artikel