artikel

De Goede Snackbar: ‘Van voer naar bewuste voeding’

Catering 1543

Voor chef-kok Eric van Veluwen is het bijna een levensmissie: koken met biologische producten. Dat deed hij ook al in zijn eigen restaurant(s) voor overwegend volwassen gasten, nu laat hij jongeren kennismaken met zijn concept De Goede Snackbar. Op drie scholen in de regio Zutphen verzorgt hij de schoolcatering met een assortiment dat bijna 40 procent biologisch is.

De Goede Snackbar: ‘Van voer naar bewuste voeding’

Geen  frituur, maar wel frikandellen uit de oven. En geen gewone, maar groentechips. Een broodje bio-hamburger voor €2 en een kopje preisoep voor een euro. Vers gemaakt van biologisch geteelde prei natuurlijk. Een huisgemaakte brownie of toch liever een smoothie gemaakt van vers fruit? Dat kan natuurlijk ook. Het is zomaar een kleine greep uit het assortiment waaruit de 1700 leerlingen van het Isendoorn College in Warnsveld vanaf de zomervakantie in 2017 kunnen kiezen.

40 procent biologisch

biologische cateringNa een aarzelende start zijn ze inmiddels gewend aan het aanbod dat voor 40 procent uit producten bestaat met een biologische herkomst. Zonder slag of stoot ging het niet. Geen snacks uit de frituur!? En waarom zit er geen cola meer in de vending-machine maar overwegend flesjes water!? In datzelfde apparaat wel snoepgoed, maar dat bevat geen toegevoegde suikers of rode E-nummers. De acceptatie werd in belangrijke mate versneld door de leerlingen zelf nauw bij De Goede Snackbar te betrekken. Ze helpen soms mee met de verkoop. En een deel van het assortiment, waaronder de noodles, was simpelweg nog onbekend bij een meerderheid van de leerlingen. Ze mochten het dus gratis proeven.

De 17-jarige Johan helpt regelmatig even mee achter de counter en stimuleert zo zijn medeleerlingen juist bij hem wat te kopen. ‘Wat er vroeger werd verkocht, vond ik vies. Thuis eten wij ook altijd redelijk gezond. In ieder geval alles vers. Dat er hier ook veel biologische producten worden verkocht, is best uniek.’ ‘Collega’ Maissa, die ook af en toe helpt, zegt dat ze in het begin nog wel eens trek had in ‘gewoon iets lekkers’. ‘Maar dat heb ik nu niet meer. Want wat ze hier verkopen, is ook hartstikke lekker.’

Bronzen EKO-keurmerk

De Goede Snackbar werd tijdens de meest recente Horecava als eerste cateraar ‘beloond’ met het bronzen EKO-keurmerk. ‘We zijn net een jaar van start, om precies te zijn vanaf 9 januari 2017 en om nu al deze erkenning te krijgen, is een kroon op ons noeste werk’, zegt Eric van Veluwen, medeoprichter van De Goede Snackbar.

biologische catering

Vers bereide broodjes maken de keuze voor ‘gezond’ makkelijk.

Van Veluwen is een bekende naam in de branche. Al vanaf 1997 kookt de chef-kok biologisch. ‘Als je weet wat er in al die andere producten zit, wil je nooit meer anders’, zo omschrijft hij zijn drijfveer. Veel schoolgaande kinderen zouden ook baat hebben bij gezondere voeding, zo is zijn overtuiging. Bovendien is het volgens hem smaakvoller en beter voor de aarde. Nu laat hij er dus ook scholieren mee kennismaken. En dat is af en toe nog best een beetje wennen voor ze. Zo smaken de biologisch frikandellen net een tikje anders. Het smaakverschil werd gecompenseerd met een iets zuurdere currysaus. ‘Nu hoor je ze er niet meer over’, zegt Heidi Klein-Haar. Zij is degene die dagelijks het assortiment van De Goede Snackbar aan de leerlingen verkoopt op het Isendoorn College.

Verlokkingen buiten de deur

Op een afstandje kijkt ook rector Erwin Lutteke toe hoe de leerlingen zich tijdens de grote pauze verdringen voor de counter. Tot de komst van De Goede Snackbar werd er een paar jaar zonder cateraar gewerkt. De keuze voor het iets duurdere concept laat zich volgens hem goed verklaren. ‘Het is een goede manier om leerlingen bewust te maken van gezond en biologisch. Ook was het een vraag vanuit de ouders waarop wij geanticipeerd hebben. Maar het moest ook betaalbaar blijven.’ Met dat laatste doelt hij op de eeuwige spagaat waarin schoolcateraars zich bevinden. De samenstelling van het eigen assortiment moet kunnen concurreren met de verlokkingen buiten de schooldeur van een winkelcentrum of cafetaria en sowieso is het budget van de meeste scholieren nog beperkt.

biologische catering

Heidi Klein-Haar bestiert met plezier haar ecologische ‘snackbar’.

Van Veluwen: ‘De Goede Snackbar voert om die reden een gevarieerd beleid en er wordt gekeken hoe we de leerlingen zoveel mogelijk binnen de school kunnen houden. Dat valt niet altijd mee, want de concurrentie ligt bij iedere school letterlijk om de hoek met goedkope producten, grote verpakkingen en gemak. Dat maakt het lastiger om een lekkere salade of verse smoothie te verkopen.’ Hij vervolgt: ‘Wij hebben als pril cateringbedrijfje veel geleerd in een jaar tijd. Toch houden we vast aan ons uitgangspunt, dat betekent dat we kiezen voor gezond, aantrekkelijk, betaalbaar en ‘home made’.’ Om dit mede mogelijk te maken, werkt hij nauw samen met Driekant bakkerij. Een biologische bakker uit Zutphen, die ook mede-eigenaar is van De Goede Snackbar.

Zonnepanelen en warmetruiendag

In het Isendoorn College waren de twee verkooppunten langere tijd gesloten. Totdat de school toch weer op zoek ging naar een cateraar. Volgens rector Lutteke is de catering op school voor ouders geen bepalende factor in hun schoolkeuze, maar er wordt wel steeds meer waarde aan gehecht. ‘Ouders vinden het zeker leuk dat het aanbod gezond is. Dat we met De Goede Snackbar in zee zijn gegaan, communiceren we op de site en in de nieuwsbrief.’ De school zelf deed ook een duit in het zakje door te investeren in het concept en de factuur voor de nieuwe keukenapparatuur voor eigen rekening te nemen. ‘We zijn dan ook blij dat het goed is gaan lopen.’

Het gezonde aanbod in de schoolkantine krijgt binnenkort ook een spin-off. De bewustwording voor de leefomgeving wordt doorgetrokken door zonnepanelen op het dak te leggen en tijdens een warmetruiendag de verwarming lager te zetten. Het moet de bewustwording bij de leerlingen over het belang van een gezonde leefomgeving versterken.

Ouders waarderen concept

biologische cateringEen paar kilometer verderop, op de Vrijeschool in Zutphen, is sinds een paar maanden ook een vestiging van De Goede Snackbar te vinden. Conciërge Veron van Unen zegt ook dat het door veel ouders wordt gewaardeerd dat er een gezond aanbod te krijgen is in de kantine. ‘De ouders die voor dit type onderwijs kiezen, vinden zoiets erg belangrijk. Logisch ook’, vervolgt hij, ‘als vrije school staan we ergens voor, maar dat zag je vervolgens niet terug in de kantine. Nu serveren we geen voer meer maar voeding. De collega’s waarderen het ook enorm. Je hebt nu echt een broodje in handen dat smaakt.’

Ook op deze school springen er regelmatig leerlingen bij in de kantinedienst. Tweedejaars scholier Ronne is één van hen. ‘Bij ons thuis eten we ook zoveel mogelijk biologisch en het is leuk dat er nu ook op school meer bio wordt verkocht. Het is ook lekkerder. Een broodje gezond is nu veel lekkerder dan bij de vorige cateraar. Je proeft ook echt het verschil.’ Conciërge Van Unen hoort de woorden lachend aan. ‘Ze zijn echt niet ingefluisterd hoor.’

Anders dan bij het Isdendoorn College ontbreekt op de Vrijeschool nog de huisstijl van De Goede Snackbar. Het heeft alles te maken met een ophanden zijnde verbouwing waardoor de kantine fors vergroot zal worden. Ook het uitgiftepunt wordt dan aangepast.

Vruchtenijs en vlinders

De versterkte aandacht voor biologisch wordt hopelijk ook doorgetrokken naar het lesmateriaal als het aan Van Veluwen ligt. Dit voorjaar wil hij al een combinatie maken met zijn vruchtenijsjes, gemaakt van vers fruit, en de vlinders. ‘Eet een ijsje, red de vlinders’, aan zoiets zit ik te denken. Dat je de leerlingen actief voorlicht over de rol van vlinders in de natuur. Dat Zutphen en Warnsveld een groot agrarisch achterland hebben, biedt volgens hem ook mogelijkheden om de betrokkenheid van ouders en leerlingen bij ‘zijn’ concept te vergroten. ‘Er zijn vast leerlingen te vinden die afkomstig zijn van een boerderij. Het zou toch mooi zijn als je producten die daar gemaakt worden hier op school kan verkopen?

Reageer op dit artikel