artikel

Hoe ga je in de herfst veilig de weg op?

Catering 264

Met het wisselvallige herfstweer in Nederland is het verstandig om altijd goed voorbereid je bedrijfswagen in te stappen. Herfststormen en hagelbuien maar ook vorst, de laagstaande zon en rijden in het donker. Het zijn allemaal factoren waar je in de herfst rekening mee moet houden.

Hoe ga je in de herfst veilig de weg op?

In de herfst kan het weer snel omslaan: je kan tijdens het autorijden te maken krijgen met laagstaande zon, regen, gladheid en wind. Daarnaast is het steeds vroeger donker en ontstaan er meer files, waardoor de kans op ongelukken alsmaar toeneemt. Maar geen zorgen, met deze tips ga je veilig de weg op!

Controleer je ruitenwissers

De kans dat je onderweg te maken krijgt met een grote stortbui is zeer aanwezig. Als je ruitenwissers bijvoorbeeld strepen achterlaten, of zelfs hele delen van de ruit overslaan, is het de hoogste tijd om je ruitenwissers te vervangen!

Zorg dat je voorruit goed schoon is

Met de laaghangende zon wordt het vuil op je ramen hartstikke zichtbaar en kan het zelfs je zicht blokkeren. Controleer daarom ook of je genoeg ruitenwisservloeistof hebt en vul deze op tijd bij. Let er op dat je, als het weer gaat vriezen, kiest voor een speciale antivries-ruitenwisservloeistof. Bekijk bij het bijvullen op de verpakking of je geconcentreerde of kant-en-klaar vloeistof hebt. Is het geconcentreerd? Leng het dan in het ruitenwisserreservoir aan met water.

Voorkom beslagen ruiten

In de herfst heb je snel last van beslagen ruiten, bijvoorbeeld als je met een natte jas in je bedrijfswagen gaat zitten. Rijden met beslagen ruiten is hartstikke gevaarlijk en kan je ook een flinke boete opleveren. Zijn ze beslagen? Zet de airco dan aan, die vervangt de vochtige lucht met droge lucht. Geen airco? Zet dan de verwarming op de hardste en warmste stand en richt hem op je voorruit (maar wees er bij kou op bedacht dat sterretjes in je voorruit eventueel kunnen barsten bij grote temperatuurverschillen!).

Verwissel je banden

De wegen worden steeds gladder, waardoor goede banden met de juiste profieldiepte onmisbaar zijn. Niet alleen vorst maakt de wegen glad, maar ook regen en bladeren kunnen daarvoor zorgen. Haal je winterbanden dus weer uit de opslag! Of rijd je liever op all-season banden?

Check of al je lampen werken

Het is natuurlijk hartstikke belangrijk dat je goed zichtbaar bent op de weg, helemaal nu het steeds langer donker is. Met de kou kunnen de lampen van je bedrijfswagen sneller kapot gaan. Controleer dus goed of ze nog werken en vervang ze direct als ze kapot zijn. Tip: vervang dezelfde lamp meteen ook aan de andere (nog goede) kant, want vaak stoppen ze er vlak na elkaar mee.

Neem een zonnebril mee

De zon staat lager aan de horizon in de herfst dan in de zomer, waardoor de kans op verblinding een stuk groter is. Helemaal als het ook nog eens regent: dan wordt het licht aan alle kanten weerkaatst en zie je geen hand voor ogen. Een zonnebril helpt je het felle licht uit je ogen te houden.

Droge schoenen

Door de regen gelopen? Probeer dan je schoenen zo droog mogelijk te maken. Met natte schoenen glij je namelijk sneller van de pedalen af. Weet je meteen een mooie bestemming voor oude handdoeken…

Reageer op dit artikel