artikel

Scoolcompany stimuleert gezonde voeding met een app

Catering 253

Met de smartphone bijna vergroeid aan de hand was het voor schoolcateraar Scoolcompany een logische stap om een app te ontwikkelen waarmee scholieren snel kunnen zien wat het aanbod in hun kantine is, en waar ze de bestelling vervolgens ook mee kunnen betalen. Scool4You heet het. Ook beschikbaar voor collega-cateraars.

Scoolcompany stimuleert gezonde voeding met een app

Zo kort voordat de grote pauze begint, is het een soort stilte voor de storm in de aula van het Frits Philips Lyceum in Eindhoven. Een nagelnieuw schoolgebouw dat sinds deze zomer voor het tweede schooljaar in gebruik is. De lokalen hebben grote ramen en dat geldt zeker voor het centrale deel dat de benaming schoolkantine duidelijk is ontstegen. Dit is meer een ontmoetingsruimte. Hoog plafond, veel daglicht dat binnenkomt. Leerlingen met een tussenuur zitten in groepjes te kletsen, huiswerk te maken of checken de smartphone. Er zijn maar amper scholieren te zien die het apparaatje niet in de hand hebben.
Na het testen met een groepje leerlingen (vanaf februari 2018), kunnen sinds het begin van het huidige schooljaar alle leerlingen een app downloaden die Scool4you heet en is ontwikkeld door cateraar Scoolcompany. Die inmiddels voor het tweede jaar op deze locatie de catering verzorgt voor de leerlingen.

Van kaart naar app

Twee jaar geleden vertelde directeur René Bos in Misset Catering al eens over de Scoolcard. Dat niet alleen een betaalpas was voor in de kantine, maar ook een loyalty- en communicatieplatform waarmee scholieren beloond werden voor ‘bewust’ consumptiegedrag. Hierbij worden de leerlingen een handje geholpen door het ‘menubord’ dat in de schoolkantines hangt waar Scoolcompany actief is. Achter ieder product dat wordt aangeboden, staat het aantal calorieën vermeld dat het bevat. En ook het aantal minuten dat er gefietst of gelopen moet worden om deze weer kwijt te raken. Het moet deze jonge doelgroep, die in veel gevallen maar amper bezig is met dit soort zaken, bewuster maken van het eigen eet- en drinkgedrag. En wie bewuste(re) keuzes maakt, wordt hiervoor beloond met punten. Deze kunnen weer verzilverd worden voor leuke cadeaus. Van uitjes, tot voetbalwedstrijden en concerten. ‘Daarmee hebben we ervaren dat het een goede manier is om leerlingen te motiveren voor gezonde keuzes.’

Scool4You

Toch was er al meteen een belangrijke beperking van de spaarkaart. Het had verder geen andere mogelijkheden. Zoals er direct tegoed op kunnen laden en hiermee de bestelling betalen of te communiceren met de leerlingen. ‘De wens om de kaart als het ware naar de telefoon te verplaatsen, was er al vanaf het begin maar technische beperkingen stonden deze stap in de weg. Het ermee kunnen betalen, was zo’n functionaliteit waarvan al snel duidelijk werd dat het handig zou zijn’, zegt Bos. Hoewel de techniek dan al wel beschikbaar is, zal het nog 2 jaar duren voordat er een systeem is ontwikkeld dat alles integreert in één app en een fysieke plastic kaart dus overbodig maakt. De technische platformen die zowel het opladen van het saldo als het betalen ermee op de achtergrond mogelijk maken, zijn nu ook aan elkaar gekoppeld. De leerlingen op het Eindhovense Lyceum hebben als eerste school in Nederland de primeur gehad begin van dit jaar, en inmiddels heeft Scoolcompany de Scool4You App uitgerold op de eerste vijftien locaties.

Snel betalen

Van de ongeveer 1600 leerlingen op het Lyceum heeft naar schatting 30 procent de app inmiddels op de telefoon staan. René Bos pakt zijn eigen telefoon erbij en legt de werking ervan uit. De functie gaat verder dan louter het aanprijzen van de weekaanbieding van een broodje of combideal. Na het downloaden van de app kan er meteen geld op worden gestort, vertelt hij, en kun je er direct mee betalen. Doordat er saldo geladen is, kan er ook snel mee betaald worden. Het apparaat even boven de scanner op de balie houden, is al voldoende. Het tegoed dat wordt opgewaardeerd komt daarnaast op een Stichting Derdengelden-rekening terecht, waardoor de gebruiker dus niet het risico loopt om tegoed kwijt te raken.

Scool4You

René Bos benadrukt dat de app ook voor andere cateraars te gebruiken is.

Naast het stimuleren van een bewuste leefstijl van de leerlingen, betrekt Scool4You ook de ouders/verzorgers erbij. Niet alleen de leerlingen, maar ook zij kunnen online toegang krijgen tot het Scool4You-account. Via het account van de leerling kan een ‘ouder login’ aangemaakt worden, met een apart wachtwoord voor de ouder(s). Ouders/verzorgers krijgen in het account van het kind de mogelijkheid om onder andere online tegoed op het account te zetten of om abonnementen af te sluiten voor een dagelijkse lunch of een waterabonnement. Zo weten ze zeker dat het tegoed alleen binnen school uitgegeven kan worden. Of ze kunnen gericht abonnementen afsluiten zodat het kind iedere dag een goede en gezonde lunch krijgt.

Bewuste keuze belonen

Scool4You is de eerste app waarmee scholieren binnen de kantine producten kunnen afrekenen. Er wordt
betaald met de telefoon. Leerlingen worden beloond voor de aankopen in de kantine en zo wordt een bewuste leefstijl gestimuleerd. Ook worden leerlingen op de hoogte gehouden van de aanbiedingen en nieuwtjes op de locatie(s) en krijgen ze een aparte login voor het Scool4you-platform.

Een paar handige functies:

  • Digitale klantenkaart met eigen profiel.
  • Overzicht van de transacties in de kantine.
  • Opwaarderen van het saldo.
  • De laatste aanbiedingen op de locatie.
  • Ontvangen van speciale aanbiedingen en nieuwtjes via push- en inboxberichten.
  • Spaarpunten bij aankopen in de kantine die kunnen worden ingewisseld voor onder andere kortingen, gratis producten en/of cadeautjes.

Vraag en aanbod

Schoolcateraars zitten vaak in een lastige positie. Vanuit de overheid lopen er projecten als JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en er is de grote invloed van social media op de jongeren. ‘Niet alleen hebben we te maken met ‘overgewicht’ onder jongeren, maar ook anorexia is een groter wordend probleem onder deze leeftijdscategorie. Dit komt mede door het ideaalbeeld dat wordt
geschetst en nageleefd op sociale platforms als Instagram. Hierdoor krijgen de jongeren een verkeerd beeld van de werkelijkheid. (Te) dunne modellen worden tegenwoordig nog te vaak neergezet als de norm, maar zijn dat natuurlijk totaal niet. Het is gewoon veel moeilijker geworden voor jongeren om zelfstandig keuzes te maken zonder beïnvloeding van buitenaf.’

Zelf bewuste keuzes maken

Bos vervolgt: ‘Ook is er bij veel scholen de wens om een gouden of zilveren schaal te bezitten waarmee ze naar de buitenwacht kunnen laten zien dat het aanbod in de kantine gezond is. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het zegt totaal niets over het consumptiegedrag van de leerlingen op de locatie’. De praktijk is echter weerbarstig, weet hij als geen ander. ‘We hebben het vaak genoeg geprobeerd. ‘Twee stuks fruit voor 50 cent, gepresenteerd op de counter en naast de kassa. Meer in het zicht kun je het niet krijgen. Ze willen het helaas gewoon niet. Zo’n zilveren schaal is leuk, maar het is altijd nog de leerling die kiest. Je moet ze op deze leeftijd vooral niet vertellen wat ze wel of niet moeten kopen. Dat werkt averechts. Het is beter hun gedrag te beïnvloeden op een manier dat ze zelf bewuste keuzes maken.’

Scool4You

Op de smartphone kan saldo worden geladen waarmee eenvoudig kan worden betaald in de kantine.

Abonnement

Scool4you doet dit behalve met het belonen van gezond gedrag ook in de vorm van abonnementen. Hiermee kan door het storten van een bepaald bedrag wekelijks bijvoorbeeld een aantal flesjes water gehaald worden, of iedere dag een ‘gezonde’ lunch.
En dan is er nog dat andere ‘gevaar’ die alle goede bedoelingen van school en cateraar makkelijk teniet doet. De verlokkingen voor een minder gezonde snack of lunch liggen immers vaak letterlijk om de hoek van de school. Waar supermarkten, snackbars en bedrijven graag de producten verkopen die nou net uit het schoolrestaurant zijn verbannen. Vette snacks, energy-drankjes. En techniek dient ook hier de jonge mens. Het komt steeds vaker voor dat ook een scholier liever kiest voor gemak. Via een scala aan apps, zoals Thuisbezorgd.nl, laten scholieren niet zelden gewoon een pizza of andere bestelling op het schoolplein bezorgen.

Open voor andere cateraars

Scool4You zal de geschetste problematiek niet kunnen oplossen. Een stap in de goede richting is het volgens Bos wel. ‘Het platform staat ook open voor andere cateraars,’ benadrukt hij. ‘Het platform staat ook open voor andere cateraars’, benadrukt hij. ‘De eerste cateraars en zelfstandige scholen maken hier al gebruik van’. Om scholieren vaker te verlokken om binnen de school te blijven voor hun lunch. ‘Wat ons betreft is dit een groeiconcept. Waarschijnlijk zullen we in de toekomst meer functionaliteiten met de app mogelijk zijn. ‘Zo willen we het assortiment real time kunnen laten zien. Wel kunnen we door de app veel snelle zien welke actie wel of niet werken en zo gericht gaan sturen. Bij al onze acties volgen we de richtlijnen van het Voedingscentrum. Al veranderen die helaas ook nog wel eens. Belonen doen we ook. Dat kunnen bijvoorbeeld voetbalkaartjes zijn, maar we hebben gemerkt dat het succesvoller is als ze kunnen sparen voor gratis producten. Bij iedere iedere 10 cent die ze uitgeven, krijgen ze een spaarpunt.

Eén van de meest recente nieuwe functionaliteiten om het gebruik van de app te stimuleren is dat leerlingen hun eigen broodje mochten bedenken wat vervolgens ‘Broodje van de week’ werd. ‘Hier hebben Bloem, Destiny en Indy dat gedaan. We hebben ze ambassadeurs van dat broodje gemaakt en dat stimuleert de verkoop natuurlijk enorm. ‘

Reageer op dit artikel