artikel

Duurzame disposables: composteerbaar bestek en placemats van gras

Catering 867

Duurzame disposables: composteerbaar bestek en placemats van gras
Foto credits: Duni

Duurzaamheid staat bovenaan op de agenda van elke milieubewuste cateraar. Leveranciers spelen hierop in door duurzame disposables aan te bieden, zoals placemats en bestekzakjes die deels gemaakt worden met ‘echt’ gras, maaltijdverpakkingen van suikerriet en composteerbare foodbowls, borden en bestek.

De allerbelangrijkste ontwikkeling op het gebied van duurzame disposables is dat de EU in 2018 een Single Use Plastic richtlijn (SUP) heeft afgekondigd, vindt Albert-Jan van der Velde van Sier Disposables. ‘Deze voorziet erin dat er geen plastic disposables meer verkocht en gebruikt mogen worden. De lidstaten moeten hier nu binnen 2 jaar wetgeving van maken.’

Deze SUP-aankondiging is volgens hem een echte game changer geweest. ‘Leveranciers van disposables zijn op allerlei manieren bezig om plastic disposables te vervangen voor duurzamere materialen. Bij rietjes kun je dan denken aan papieren, bamboe, stalen of eetbare rietjes. Wij als Sier Disposables bieden al een volledig duurzaam assortiment van allerlei materialen zoals suikerrietpulp, bamboe of hout.’

Dinand de Pagter, account manager van Natureko: ‘We zien veel initiatieven ontstaan voor het vervangen van bestaande plastic producten. Ook verschuift de markt voor plastic bestek naar natuurlijke materialen, zoals CPLA, hout en papier.’
Toch is het voor bepaalde artikelen de vraag of ze werkelijk een geschikt alternatief bieden om de plastic massa te vervangen, vindt hij. ‘Zo zien we soms problemen in de beschikbaarheid, is de prijs oneven-redelijk hoog en is de consument kritisch ten aanzien van de functionaliteit en mondgevoel. Tot nu toe zijn rietjes van PLA (bioplastic uit natuurlijke grondstoffen) en papier het beste alternatief voor plastic rietjes.’

duurzame disposables

Cateraars zouden volgens Dinand de Pagter van Natureko het beste kunnen kiezen voor composteerbare disposables met een natuurlijke uitstraling.

Negatieve opmerkingen

De Pagter spreekt dagelijks cateraars die aangeven negatieve opmerkingen te krijgen van gasten over het gebruik van plastic disposables. ‘Dit geeft aan dat de markt klaar is voor het gebruik van alternatieven voor plastics.’
Natureko biedt duurzame verpakkingen en disposables. ‘Alle gebruikte materialen zijn gemaakt van agrarische restmaterialen, die anders zouden zijn verspild of van snel hernieuwbare bronnen van plantaardige oorsprong. Tevens zijn onze producten grotendeels gecertificeerd voor composteerbaarheid. Dit betekent dat onze producten na gebruik industrieel of thuis kunnen worden gecomposteerd.’

Natuurlijke uitstraling

Cateraars zouden volgens De Pagter het beste kunnen kiezen voor composteerbare disposables met een natuurlijke uitstraling, zonder concessies te doen aan de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Voorbeelden zijn composteerbare foodbowls,
borden, bestek, broodzakjes en smoothie-bekers, waarbij je direct aan de producten ziet dat het alternatieve, natuurlijke disposables zijn. Vaak spreekt de natuurlijke structuur en uitstraling van het materiaal tot de verbeelding.’

Natureko heeft een lijn suikerriet maaltijdverpakkingen. De Pagter: ‘We bieden ook maaltijdverpakkingen van suikerriet, die voorzien zijn van innovatief bio-laminaat. Dit zorgt voor 100 procent vocht- en vetbestendigheid. De bakken zijn geschikt voor de vriezer en voor opwarmen in de oven en in de magnetron en kunnen worden voorzien van composteerbare topseal folie.’

Bereid om meer te betalen

Duurzaamheid staat vandaag vooraan op de agenda van elke milieubewuste horecaondernemer en producent, aldus Rudy Lemmens, trade marketing manager van Duni Benelux. ‘Uit een onderzoek van Mealservice blijkt dat 75 procent van de klanten bereid is meer te betalen voor een duurzaam product.’ Het belang van duurzaamheid zal in de komende jaren zeker nog toenemen, verwacht Lemmens. ‘Alle zichzelf respecterende ondernemers gaan op zoek naar duurzame, milieuvriendelijke en composteerbare producten om hun verantwoordelijkheid te nemen ten opzichte van hun gasten.’

Gras-concept

duurzame disposables

Duni lanceert placemats en bestekzakjes die deels gemaakt worden met ‘echt’ gras.

Duni lanceert het gras-concept. Lemmens: ‘Placemats en bestekzakjes die deels gemaakt worden met ‘echt’ gras. Je krijgt een mix van 50 procent papier met gras. Het gras wordt in de buurt van de productie geproduceerd, zodat de ecologische voetafdruk tot een minimum wordt beperkt. We hebben ontzettend veel positieve reacties mogen ontvangen op dit concept bij de presentatie op de Horecava.’
Ook heeft het bedrijf de bestaande Dunilin servetten op vraag van de horecaondernemer aangepast. ‘Ze zijn zachter, dikker en composteerbaar geworden. Dat betekent dat je de servetten gewoon bij de etensresten of op de composthoop mag gooien na de lunch of het diner.’ Voor cateraars zijn deze servetten een ideale milieubewuste oplossing, vindt Lemmens.

Zo min mogelijk materiaal

Peggy Hollander-Bakkenes, trade marketing manager van Meal Service Duni: ‘We ontwikkelen onze producten zo dat er zo min mogelijk materiaal gebruikt hoeft te worden. Als we producten ontwikkelen waarbij je niet hoeft te kiezen tussen duurzaamheid, stijl en functionaliteit, kunnen we de instelling van mensen veranderen. We hebben ons assortiment aangevuld met houten bestek van een snelgroeiende houtsoort, dat niet behandeld is met chemicaliën.’

duurzame disposables

Octabagasse boxen.

Duni heeft ook de Octabagasse box in het assortiment. ‘Octabagasse boxen zijn stevig, stapelbaar, robuust en bevatten stevige handgrepen waardoor ze heel gemakkelijk zijn voor het transport. De deksels van rPET en bagasse, die uitgevoerd zijn met lipjes, sluiten goed af om lekken en knoeien te voorkomen.’ Bagasse wordt vervaardigd van natuurlijk materiaal dat overblijft bij de productie van suiker: het droge pulpresidu dat achterblijft nadat het sap uit het suikerriet is gehaald. ‘Dit is in korte tijd biologisch afbreekbaar onder gecontroleerde composteeromstandigheden. Ook het transparante 100 procent rPET dat wordt gebruikt voor de deksels, heeft een milieuvriendelijke achtergrond. Het is gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Dus net als met bagasse krijgt afval een nieuw leven.’

Maatschappelijk gedragen

duurzame disposables

Duurzame producten van Hima Bioproducts

Ook Peter Schouten van Hima Bioproducts ziet dat er veel aandacht wordt besteed aan thema’s rondom duurzaamheid en het gebruik van wegwerpplastic. ‘Gelukkig wordt het thema maatschappelijk gedragen en komen daar heel mooie initiatieven uit voort.’
Volgens Schouten kiezen veel klanten voor duurzame producten met een hoogwaardige uitstraling zoals palmblad, hout of bamboe. ‘Dit draagt bij aan de algehele beleving van het product. Je hebt met passie een gerecht bereid en presentatie is heel belangrijk. Sushi ziet er op een kartonnen bordje toch anders uit dan op een bamboe plankje.’

Alles duurzaam

Zelf is hij verantwoordelijk voor sourcing & supply chain van Hima Bioproducts. ‘We leveren inmiddels al meer dan 2000 verschillende soorten producten en dat aantal groeit nog steeds. Zo hebben we wc-papier, (natte)doekjes, bestek, rietjes, borden, schalen, bekers etc. We vinden het heel belangrijk dat al onze producten duurzaam zijn en het is daarmee ook een bewuste keuze om niets van plastic te verkopen.’

Hout, palmblad, bamboe en bagasse zijn echte natuurproducten en daarmee 100 procent biologisch afbreekbaar en thuis composteerbaar, weet hij. ‘Het kraftpapier is op zichzelf ook goed afbreekbaar, maar veel kraftpapieren producten hebben een coating om te zorgen dat het waterdicht is en blijft. Deze coating is meestal van een bioplastic, zoals PLA. Hoewel PLA wel een biologisch product is, is dit alleen industrieel composteerbaar. Dankzij de innovatie van een van onze partners hebben wij ook al een aantal kraftpapieren producten met een watergedragen coating, die wel volledig biologisch afbreekbaar en thuis composteerbaar is.’

Door het nog relatief lage omloopvolume kan de recycle-industrie volgens Schouten nog niet goed inspelen op het scheiden van PLA uit het afval en komt het in de meeste gevallen in de verbrandingsoven terecht. ‘Toch vinden wij het al een enorme verbetering tegenover het traditionele plastic. Het wordt gewonnen uit planten, zoals mais of suikerriet, en de CO2-uitstoot bij winning en bij verbranding is vele malen lager.’

Cateraars

Schouten is van mening dat al veel cateraars ontzettend goed bezig zijn op het gebied van duurzame disposables. ‘Helaas zijn de duurzame producten in veel gevallen nog duurder dan plastic en is daarmee prijs wel eens een factor waar een overstap op blijft hangen. Vaak gaat het slechts om een prijsstijging van één tot twee cent per artikel. Dus misschien is er bij de cateraars een mogelijkheid om deze prijsverhoging door te berekenen in de verkoopprijs of naast de traditionele disposables de klant ook een duurzame optie aan te bieden. Als meer klanten kiezen voor duurzaamheid, stijgt het volume en zal door massaproductie de prijs dalen. Het is één van onze kernwaarden om de concurrentie aan te gaan met wegwerpplastic en we zijn er trots op dat we sinds ons bestaan al twee keer een prijsverlaging hebben mogen vieren met onze klanten.’

Wat betreft producten zijn de bagasse disposables voor cateraars eigenlijk onmisbaar, benadrukt hij. ‘Zeker de borden, schalen en snackbakjes zijn erg stevig en hebben daarnaast echt die biologische uitstraling. Voor de wat exclusievere cateraar kunnen producten van palmblad, bamboe of kokosnoot eigenlijk niet ontbreken.’

Innovaties

duurzame disposables

De butterfly cup.

Dit jaar heeft Hima Bioproducts twee nieuwe innovaties: de butterfly cup en The Cheeky Panda. ‘De butterfly cup is een beker met een geïntegreerd deksel. Drankje erin, flappen dichtvouwen en klaar. Er is zowel een variant voor warme als voor koude dranken. De cups zijn niet alleen ideaal voor koffie-to-go, juice bars en milkshakes, maar ook handig als kinderdrinkbeker voor kinderdagverblijven of restaurants.’

De tweede innovatie is een bamboe productlijn van The Cheeky Panda. ‘We zijn trots dat we deze artikelen mogen opnemen in ons productassortiment en het bestaat onder andere uit tissues en toiletpapier. Alles 100 procent duurzaam en biologisch. Er is zelfs een productlijn die geheel plasticvrij verpakt is.’ 

Reageer op dit artikel