blog

Waarom?

Catering

Mag ik u een vraag stellen? Waarom leest u deze column? Een vreemde vraag zult u denken, maar hoe vaak stelt u zich een waarom-vraag? Het is een vraag waar je tijd voor moet maken. ‘Papa, waarom ben je aan het koken?’ Een vraag waarbij ik me soms betrap op een ‘Nu even niet’.

Waarom?

Maar niet deze keer. Er viel namelijk een kwartje, oftewel het bewustwordingsmoment. Veelal vragen we naar het ‘wat’. Wat ben je aan het koken? Uhhh… er wordt een lijstje met ingrediënten genoemd en klaar. Maar is dit wel wat we willen weten? Ligt de vraag niet meer bij het waarom? Bijna een kinderlijk waarom, want wat je doet lijkt vaak wel zichtbaar en duidelijk. Maar is dat wel zo? Als je aan iemand vraagt ‘Wat ben je aan het doen?’ en het antwoord is ‘Ik ben aan het werk’, is dit dan het antwoord dat je wilt weten? Is het niet belangrijk om te weten waar iemand zijn intrinsieke motivatie ligt?

‘Waarom ben je aan het koken?’ is dan een veel interessantere vraag. Je kunt dit ook doortrekken in een groter verband: waarom koken we eigenlijk? Waarom doet die instellingskeuken het zo goed of waarom bestaat Care Culinair überhaupt?

Gelukkig hebben we over het laatste goed nagedacht en om ons heen zien we steeds meer organisaties die starten vanuit het waarom. Ik vind dit een mooie ontwikkeling en noem dit de ‘na 2008-gedachte’. De bron van het waarom? The Golden Circle van Simon Sinek. Misschien triggert dit 
u ook. En als dat zo is, dan hoor ik 
dit graag want ik ben erg benieuwd.

Reageer op dit artikel