blog

Catering 2.0

Catering

De laatste jaren mis ik een beetje de trots om samen met en voor een cateraar te werken. Ik wijt dit voor een belangrijk deel aan stoïcijnse tendertrajecten. Tenders worden uitgeschreven om te kunnen vergelijken en controleren. Ooit heb ik geleerd dat er een gevoel wordt onderdrukt van angst en schuld als je alles wilt controleren. Intuïtie en buikgevoel hebben we weggestopt. Dat doet ons vak geen goed.

Catering 2.0

Voeding, gastvrijheid en ambiance zijn belangrijk. We zijn een beetje vergeten dat een facilitair directeur als belangrijkste taak heeft ervoor te zorgen dat de medewerkers gezond blijven en vrij mogen zijn. Een tender uitschrijven en gaan voor de goedkoopste aanbieder is een aanfluiting als er niet over voedingswaarde en toegevoegde waarde is nagedacht.

Er is weinig ruimte voor visie, creativiteit en passie omdat je het resultaat daarvan niet weg kunt zetten in een puntensysteem.

Ik vind dit jammer. We zijn straks niet meer in staat om een weerwoord te geven als Aldi besluit om bedrijfsrestaurants te gaan beleveren. We moeten het verschil durven maken!

Ik vraag nogmaals aan intermediairs ons te beoordelen op visie, creatie en toegevoegde waarde. Begrippen als vitaliteit, antistress, geluk, energie, leuk en uitdagend geven ruimte. Doe dat zo efficiënt mogelijk en laat het – na een overname – niet ten koste gaan van nieuwe cateringmedewerkers. Laten we bedrijfscatering 2.0 uitvinden, gericht op vitalere medewerkers die minder vaak ziek zijn en inventiever te werk gaan.

Reageer op dit artikel