blog

Zorgen

Catering

Huisartsen maken zich zorgen over het feit dat er minder geld is voor de verzorging van ouderen in hun thuissituatie. Thuiswonende ouderen gaan slechter eten en drinken. Daarnaast lees ik over de bezuinigingsslag binnen het facilitaire- en keukenorgaan van instellingen waarbij niet meer de kok, maar de verzorgenden verantwoordelijk worden gemaakt voor het eten en drinken op hun afdeling.

Zorgen

Natuurlijk moeten we realistisch zijn. De zorg wordt duurder. Kijk maar naar de kosten die dementie met zich meebrengt. Op dit momenten kost dit 4 miljard aan gezondheidszorgkosten en over dertig jaar is dit waarschijnlijk verdubbeld. Maar of dit ten koste mag gaan van het vraagstuk eten en drinken?

Tijd voor een ferme stap vooruit, met meer prioriteit voor een (h)eerlijke en verantwoorde maaltijd. Aan de beleving wordt  hard gewerkt, gastvrijheid viert hoogtij. Nu nog de ondersteuning voor de mensen op de afdeling of wijkrestaurant die de zorg voor eten en drinken hebben. Mijns inziens doe je iedereen tekort wanneer men denkt ‘koken, dat doe je thuis toch ook’. Laten we de medewerkers uit de zorg of vrijwilligers van het wijkrestaurant de ondersteuning geven die ze nodig hebben, zodat de gasten de aandacht op het bord krijgen die ze verdienen. Naar alle waarschijnlijkheid bespaart dat kosten. Meer toewijding geeft meer verantwoordelijkheid zowel op inkoop als waste. En heeft een (h)eerlijk en gezonde maaltijd niet de eigenschap dat je je mentaal en fysiek beter voelt? Twee vliegen in een klap!
Reageer op dit artikel