blog

De gatiënt

Catering

Ongelofelijk dat wij in een welvaartsland als Nederland zo omgaan met de mensen die ons hebben voort-, en grootgebracht. Ik juich dan ook zeer de maatregelen toe die staatssecretaris Van Rijn gaat doorvoeren: de regie van de zorg bij de patiënt laten.

De gatiënt

Is het eigenlijk wel zorg? In mijn beleving is zorg helemaal geen zorg maar gewoon hospitality. Binnen 18 minuten wordt mevrouw Jansen onder de douche gezet en een nieuwe steunkous aangedaan. 23 uur en 42 per etmaal is het gewoon hotelservice. Wanneer iedere zorginstelling een hotel zou zijn, krijgt de medische kant en de echte verzorgingskant veel meer kans door te ontwikkelen.

Er is meer tijd voor een praatje, er wordt veel meer vanuit de gastvrijheidscontext gekeken om een gatiënt (gast/ patiënt) gelukkig te maken. Wij zijn gewend om geïnteresseerd te zijn en halen onze motivatie uit het iedere dag een beetje beter te doen. We zouden een aandacht-week-plan maken met de familie, met als stralend middelpunt mevrouw Jansen.

We zouden zorg slim inkopen en gaan voor het beste. Volgens mij reduceren we 20 tot 30 procent kosten en kunnen we met onze ervaring makkelijker verduurzamen. In mijn ogen passen de processen, systemen en onze organisaties prima in de zorg. Onderschatting? Nee we blijven bij onze leest, echter je kunt nu eenmaal niet om het feit heen dat gemiddeld 80 procent van de tijd hospitality time is. Op naar de nieuwe ‘gatientable’ verdienmodellen zeg ik dan!
Reageer op dit artikel