blog

Kleine cateraars: groot in klein zijn

Catering 1735

De 25 grootste cateraars ‘vechten’ ook dit jaar weer om een plekje in ‘Misset Catering 25 Grootste Cateraars’. Een eervolle vermelding, zou je zo zeggen. Jaarlijks zie je middelgrote cateraars fors groeien. De allergrootsten blijven de allergrootsten, maar moeten wél steeds meer terrein prijsgeven. De kleinere cateraars (al willen deze, waaronder ik zelf, zichzelf niet zo noemen) groeien jaar op jaar. De markt betaalt en de markt bepaalt.

Kleine cateraars: groot in klein zijn

Tien jaar geleden hebben wij al voorzien dat deze markt (fors) zou gaan veranderen. Authenticiteit, flexibiliteit, creativiteit en aandacht zijn de sleutelwoorden van de groeiende partijen binnen de
25 grootste cateraars van Nederland. Deze groeiende cateraars hoeven niet echt hun best te doen om die groei te bereiken. Het gaat vanzelf: de markt zoekt hen op, wil in gesprek en maakt steeds meer een keuze op basis van eerder genoemde authenticiteit, flexibiliteit, creativiteit en aandacht.

 
Prijs verdwijnt langzaam maar zeker naar een lagere positie als beslissingselement. Een mooie ontwikkeling! Deze ontwikkeling houdt mij echter wel bezig: als de middelgrote en kleine cateraars blijven groeien, dan worden ook zij automatisch groter. De vraag is dan natuurlijk: wanneer breekt het moment aan dat ook zij de markt niet meer kunnen ‘verleiden’? Moeten we meer waarderen dat klein zijn een eer is? Dat wij elke relatie persoonlijk kennen, dat men ons waardeert om ons klein zijn?

 
Geloof me, ik ben super trots om een kleine bescheiden contractcateraar te zijn. Maar tot op de dag van vandaag hebben wij potentiële relaties die prima bij ons zouden passen nooit hoeven zeggen dat wij vol zitten. Dat zou ook echt tegen onze natuur zijn, toch? Maar misschien zou het voor de kwaliteit en de levensduur van kleine en middelgrote cateraars wel de meest noodzakelijke stap zijn om gezond te blijven en onze huidige relaties niet te kort te doen. De tijd zal het leren. Een mooie zomer gewenst!