blog

Digitale concurrentie

Catering 605

Oef, wat verandert onze business toch snel. En wat wordt onze toekomst? Gevreesd wordt dat oprukkende retailers die in hospitality gaan, middels moderne ICT-technologie en uitstekende logistiek, toekomstige concurrenten kunnen zijn.

Digitale concurrentie

Dit is – met andere woorden – de wedstrijd van: hoe kan ik zo snel, zo slim, zo kwalitatief en zo goedkoop mogelijk mijn culinaire wens ingevuld krijgen?

In mijn ogen is dat ook waar wíj iedere dag mee bezig zijn. Wij voegen echter nog twee zaken toe die in de eerder genoemde propositie géén rol spelen: maatwerk en gastvrijheid door een mens. Betekenisvolle hospitality dus.

Als ’s middags lunchen niets anders wordt dan een soort fastfoodtransactie zonder ziel, dan denk ik dat wij als bedrijfscateraars beter een ander vak kunnen kiezen. Maar daar waar wij waarde toevoegen aan de ontmoeting, de afstemming, de interesse en het uiteindelijke maatwerkproduct, wordt het toch lastig voor onze digitale opportunisten. Het is aan ons om hospitality en food een blijvend gezicht te geven. Om het belang ervan voortdurend te onderstrepen.

Transparantie, geluk, bezielde verhalen, bijdragen aan, interesse in. Het zijn begrippen die veel meer door ons allen extern gepredikt zouden moeten worden om catering niet als een commodity te zien. Het lijkt net of we zijn vergeten dat het serveren van eten en drinken zínvol is. Het gaat echter nog een jaar of vijf duren voor we het besef hebben dat we onszelf ook daadwerkelijk gezond kunnen eten en dat ieder mens verschillend is.

Een mooie toekomst voor ons als cateraars. Dat wij medewerkers van onze klanten meer bewustwording rondom vitaler leven, meer energie en meer gezondheid aanreiken. Mmm, wat kost zoiets nou? Juist ja, het is onbetaalbaar. Er is in mijn beleving dus sprake van twee smaken. Ik maak er maar eens gedicht van:

Er was eens een cateraar uit Lisse,
die moest onder druk van de markt beslissen.
Wordt het een eigen betekenisvolle identiteit,
of een algemene operational excellence-strijd.
Bij een beetje ertussenin gaat hij zeker de omzet missen.

Uw dichter des cateringsland,

Bob Hutten
Hutten Catering

Reageer op dit artikel