blog

Top 25 Grootste cateraars: Groot, groter, grootst?

Catering 4230

Lijstjes, we houden ervan. Jaarlijks is ook de Catering Top 25 vaste prik. Van oudsher prijken dezelfde namen op de ranglijst. Af en toe zie je een nieuwe partij op het lijstje verschijnen. Maar wat schieten we eigenlijk op met deze lijst?

Top 25 Grootste cateraars: Groot, groter, grootst?

De tijd van schaalvergroting, waardoor efficiëntie ontstaat die ervoor zorgt dat de bedrijfsvoering goedkoper kan, lijkt randvoorwaardelijk te zijn. Maar je kan door te strepen uiteindelijk niet méér groeien. Als je naar de top-3 van de Top 25 kijkt dan vraag je je af of deze bedrijven geen mastodonten aan het worden zijn.

De Nederlandse lunchtraditie, waarbij mensen een boterham met kaas en een glas melk als lunch gebruiken, is echt aan het veranderen. De veelgenoemde millennial wil een lekkere en gezonde lunch. En niet alleen die millennial hoor… We gaan nu langzaam uit de crisis en mensen willen echt wel wat geld uitgeven aan een gemakkelijke, lekkere en gezonde maaltijd.

De digitale transformatie van onze samenleving zorgt ervoor dat er steeds meer alternatieven komen die precies invullen wat klanten willen. Hierdoor kunnen steeds meer kleine voedselbedrijven ontstaan. De Buurtboer in Amsterdam is een mooi voorbeeld, en wij zijn met onze stal vol ambachtelijke chefs, streetfood-specialisten en foodtrucks ook lekker aan de weg aan het timmeren. Tegelijkertijd zie je dat supermarktketens een steeds breder aanbod hebben met salades, wraps en andere gezonde en lekkere dingen.

ABN-Amro liet in het trendrapport van februari 2017 zien dat het aantal levensmiddelenproducenten met minder dan vijf werknemers tot eind 2018 van 3600 naar 4100 gaat groeien. Kleine ondernemers maken het verschil met ambachtelijke en duurzame producten. Onderscheidend vermogen is een voorwaarde voor groei. Maar dat moet professioneel gebeuren.

In die professionaliteit zit voor de Top 25 een mooie kans, want je bent nu nog groot, maar misschien is het tijd om samen te werken met kleinere partijen die groots zijn in ambacht, duurzaamheid en onderscheidend vermogen.

Download hier gratis de lijst van de Top 25 Grootste cateraars

Reageer op dit artikel