blog

Globaal denken, lokaal handelen in de catering

Catering 926

Het valt mij vaak op dat managers óver hun gasten, medewerkers of opdrachtgevers praten, maar niet mét.

Globaal denken, lokaal handelen in de catering

Management- en directieteams vertellen tijdens vergaderingen dat ze denken te weten wat de jongere generatie wil, wat hun gast het liefste eet en hoe hun opdrachtgevers in de wedstrijd zitten, maar laten ze die belangrijkste stakeholders zelf ook wel eens aan het woord?

Vanuit We Canteen zijn lokale ondernemers onze belangrijkste stakeholders. Zíj zijn het die dagelijks het wisselende aanbod verzorgen in onze bedrijfsfoodcourts en die het concept van We Canteen uniek maken. Hoe kijken lokale ondernemers zelf tegen de cateringbranche aan? En wat is volgens hen de toekomst van catering in Nederland? Ik vroeg het aan Hendrawanto van Renen, eigenaar van Warung Wanto Indo Food Catering, sinds zes jaar aangesloten bij We Canteen.

Hij zegt: ‘Mijn werk als cateraar voelt voor mij als een van de eerlijkste beroepen van de wereld: ik maak mensen gelukkig met het eten dat ik voor ze heb bereid en bied ze daarmee nieuwe energie voor datgene wat zíj (als het goed is) het liefst doen in hun werkende leven. Ik probeer globaal te denken en lokaal te handelen. Mijn ingrediënten koop ik lokaal in en ik ben alleen werkzaam in de regio Amsterdam. Toch zie ik mijn werkzaamheden in een wereldwijde context. Ik kies er in het belang van de toekomst van de aarde bijvoorbeeld bewust voor om nooit te werken met rundvlees, aangezien de rundvleesindustrie van alle industrieën de grootste vervuiler is. Eten is voor mij voeding, geen vulling. Mensen die voornamelijk kiezen voor producten waarvan ze zoveel mogelijk krijgen voor een zo laag mogelijke prijs genieten volgens mij te weinig van eten.’

Volgens Van Renen hoeft een goed bord eten ook niet duur te zijn. ‘Voor €4,50 serveer ik in de We Canteen-counters op de UvA en de HvA een vers bereide, Indonesische maaltijd met rijst, verse groenten, gemarineerd fruit en kip of tempé. Een gezonde maaltijd, en je kunt er de hele middag op vooruit. Ik hoop dat de duurzame trend en de samenwerking met lokale ondernemers een blijvende ontwikkeling is. Op die manier heeft iedere Nederlander op het werk over tien jaar toegang tot verse, voedzame en duurzame voeding en zorg je dat bevlogen cateraars zoals ik daar een grote rol in (blijven) spelen.’

Reageer op dit artikel