blog

Met eten kun je echt mensen verbinden

Catering 475

Voor Misset Catering interviewden we chef-kok Jurriaan Momberg. Hij verbindt mensen door middel van eten. Hij organiseert iedere maandagavond Havendiners in een oud Amsterdams tramstation. Er is plaats voor zo’n 120 gasten. De gasten zijn afkomstig uit alle windstreken van de wereld. Gevlucht voor een oorlog of om andere redenen hier.

Met eten kun je echt mensen verbinden

De vluchtelingen eten gratis en worden aan tafel vergezeld door Nederlanders die het diner via hun bedrijf of organisatie hebben gesponsord. Op die manier ontstaat er verbinding.

Als Momberg in 2014 noodgedwongen moet stoppen met de twee restaurants waarover hij de scepter zwaait, besluit hij vrijwilligerswerk te gaan doen. Hij komt terecht bij één van eerste tijdelijke opvanghuizen voor Syrische vluchtelingen in Amsterdam en gaat met Syriërs koken in de opvang.

HavendinersAls de opvang sluit, wordt hij benaderd door een gepensioneerd advocaat die met een aantal gelijkgestemden het concept voor de Havendiners heeft bedacht. Om zo de kloof tussen vluchtelingen en Nederlanders iets te dichten. Zijn idee is simpel. Wekelijks wordt er een diner georganiseerd dat wordt gesponsord door een bedrijf.

Louter werken voor het geld wil Momberg gewoon niet meer. ‘Bezit maakt onbemind. Ik vind het prima zo’, zegt de chef, die zijn sociale kant heeft ontdekt en in de afgelopen jaren veel kennis en ervaring heeft opgedaan. Buiten de Havendiners begeleidt hij ook vrijwilligers die in een wijkcentrum in Amsterdam koken voor mensen in hun buurt. Een wijk met veel oudere mensen. Voor €5 zetten ze dan een gezonde maaltijd neer. ‘Het zorgt voor contact tussen de mensen. Het is fantastisch dat je met het uitoefenen van je vak een verschil kunt maken. Ik heb 15 jaar restaurants gehad, maar had nog nooit zoveel plezier als nu.’ 

Marjon Prummel, hoofdredacteur Misset Catering

Reageer op dit artikel