artikel

Horecaomzet stijgt met bijna 6 procent

Horeca

De omzet van de horeca is in het tweede kwartaal van dit jaar, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, met bijna 6 procent gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de hotellerie heeft goede omzetresultaten geboekt, terwijl snackbars en cafés met name in de maand juni positieve uitschieters hadden. Over het eerste halfjaar van 2000 was de omzetstijging in de horeca, in vergelijking met de eerste zes maanden van 1999, maar liefst 6,7 procent.
De hotelsector blijft het als traditionele koploper in de horeca goed doen. De omzet van de hotels, waartoe het CBS ook pensions en conferentieoorden rekent, steeg in het tweede kwartaal van 2000 met 9,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar lag de omzet 9,5 procent hoger dan in het eerste halfjaar van vorig jaar. De hotels blijven qua omzet het hardst groeien binnen de horeca.
De omzet van snackbars, cafetaria’s en lunchrooms groeide het tweede kwartaal met 5 procent. In de maand juni steeg de omzet het sterkst. Uitgaande van prijsverhogingen komt de volumegroei van snackbars en vergelijkbare bedrijven uit op 3,1 procent. De omzet van cafés is het tweede kwartaal, ondanks het slechte weer, met 5,1 procent gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal in 1999. De volumegroei bedroeg, gezien de prijsstijgingen, slechts 1,8 procent.
De resultaten van de restaurants zijn in vergelijking met de overige horecasectoren iets achtergebleven. De omzet steeg niettemin 4,4 procent in vergelijking met een jaar daarvoor. Het betreft een volumegroei van de omzet met 1,9 procent.

Sectoren in volgorde van omzetgroei

1. hotellerie: 6,7 procent
2. café/bar: 5,1 procent: 5,1 procent
3. snackbar, catetaria, lunchroom: 5 procent
4. restaurant: 4,4 procent

Reageer op dit artikel