artikel

KHN dreigt vakbonden aan de kant te schuiven

Horeca

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) dreigt CAO-onderhandelingen te starten met ‘andere vakbonden’ indien de FNV Horecabond en de CNV Bedrijvenbond niet bereid zijn hun eindbod terug te draaien. Vorige week werden de CAO-onderhandelingen afgebroken toen de bonden voor 2001 een looneis van bijna 4 procent stelden en niet bereid bleken de zondagstoeslag te schrappen.

KHN liet meteen na de opschorting van de onderhandelingen via een intern memo weten te willen bekijken of het zinvol is ‘met andere dan de traditionele vakbonden’ contact te zoeken. De organisatie doelt hiermee mogelijk op de LBV (Landelijke Bedrijfsorganisatie Verkeer), de vakbond waarmee het Nederlands Horeca Gilde eerder een CAO afsloot.
In die CAO is geen sprake van zondagstoeslag. Bovendien is de inschaling van personeel op basis van het minimumloon in de NHG-CAO geregeld. Over een voorstel over inschaling van een aantal functies op basis van het minimumloon hadden KHN en de bonden overigens tijdens de onderhandelingen al overeenstemming bereikt. Het eindbod van de bonden gooide echter roet in het eten. Ze kwamen onder meer op de proppen met een loonsverhoging van 3,75 procent per 1 juli 2001 en het handhaven van de zondagstoeslag.
Volgens onderhandelaar Ben Francooy van de FNV Horecabond maakt KHN al geruime tijd toespelingen op de NHG-CAO. Een kwalitatief slechte overeenkomst naar zijn smaak. Francooy kan zich niet voorstellen dat een horeca-CAO, afgesloten met andere bonden, algemeen verbindend wordt verklaard en zodoende voor de hele branche (met uitzondering van NHG-leden) zal gelden.
acties
De bondsman stelt ‘harde acties’ in het vooruitzicht indien KHN daadwerkelijk met ‘alternatieve bonden’ om de tafel gaat zitten. Stakingen in grote bedrijven en hotelketens (Francooy noemt: Accor, Golden Tulip en McDonald’s) zijn dan niet uitgesloten.
De FNV Horecabond is overigens al met (ludieke) acties gestart naar aanleiding van het vastlopen van de onderhandelingen. Het startschot werd woensdag op de Dam in Amsterdam gegeven.
De onderhandelaars van KHN deden maandag verslag van de onderhandelingen bij de ‘sociale commissie’. Hoofdonderhandelaar Dirk Vreugdenhil meldt dat er bij die gelegenheid niet gesproken is over het mogelijk openen van onderhandelingen met andere vakbonden. KHN- directeur Jeu Claes zegt dat het nog te vroeg is om nadere mededelingen te doen.
Volgens het Nederlands Horeca Gilde, dat de ontwikkelingen met grote belangstelling volgt, is het dreigement van KHN alleen maar bedoeld om de vakbonden verder onder druk te zetten. De organisatie verwacht dat KHN gewoon met de traditionele bonden een CAO afsluit en die vervolgens voordraagt voor algemeen verbindend verklaring. NHG-voorzitter René Boerdam: ‘KHN en de bonden zijn tot elkaar veroordeeld. Ze vormen een machtsblok en willen dat zeker niet opgeven. Bovendien zijn ze via hun CAO verzekerd van miljoenen guldens aan inkomsten uit allerlei fondsen.’

KHN en FNV horecabond

Koninklijk Horeca Nederland
Pelmolenlaan 10
3447 GW Woerden
tel: 0348-489489/fax: 0348-289400

FNV Horecabond
Louis Armstrongweg 100
1311 RL Almere
tel: 036-5358500/fax: 036-5363397

Reageer op dit artikel