artikel

Café De Kwip

Horeca

Het vak van kastelein leer je niet op school maar in de praktijk, vindt Cees Quispel. Sinds 1993 speelt Cees junior die rol in Zevenbergen met schwung. Hij schept er plezier in om met opvallende acties en evenementen de pers te halen.

Tijdens Euro 2000 werd De Kwip omgedoopt tot De Kwuip. De gevel was beschilderd met elementen van een stadion: juichende oranjesupporters en reclameborden. Om het café heen kwam een grasmat met een heus doeltje. En binnen werden de zitplaatsen voor de wedstrijden van Oranje verkocht. Die creativiteit leverde, behalve een volle bak, ook veel publiciteit op in de regionale media. De Kwip is me daarom een begrip, vindt Cees Quispel die samen met zijn vrouw Anita sinds 1997 actief in het bedrijf het dorpscafé in handen heeft. Het café is met 85 vierkante meter niet groot. In 1999 is de zaak verbouwd, waarbij het totale interieur is vernieuwd. Een groot winstpunt is dat het café tegelijkertijd een luchtbehandelinginstallatie kreeg, zodat het binnenklimaat ook voor niet-rokers acceptabel is.

Cees en Anita hebben het café overgenomen van Quispel senior. Vorig jaar was er een groot afscheidsfeest voor de vertrekkende oprichter. Maar liefst 600 mensen waren te gast. Cees en Anita zijn blij dat vader dat nog mee heeft kunnen maken. Onlangs is hij helaas overleden.Carnaval is het belangrijkste evenement in De Kwip. Voor de veertiende keer is het speciale Kwiplied op de vrijdag voor het grote feest gepresenteerd. Afgelopen editie speelde het café in op de plotselinge regelzucht van gemeenten ten aanzien van brandveiligheid. Voor de deur stond een stoplicht om het aantal bezoekers te regelen. Ook met dit speelse initiatief haalde het café de pers.

Leuk, al die aandacht voor evenementen, maar er zijn natuurlijk veel meer dagen waarop het café gewoon open is en de klanten voor een praatje en een biertje komen. De Kwip is een dorpscafé met een trouwe, brede klantenkring. ‘Alle rangen en standen komen hier’, zeggen Anita en Cees, die samen met bedrijfsleider John Verhoef het gezicht van de zaak vormen.De Kwip is geen eetcafé, zeggen ze beslist. Ze serveren wat kleine hapjes, maar 98 procent van de omzet bestaat uit drank. Verder vinden de eigenaren het vakmanschap belangrijk. De dranken moeten op de juiste temperatuur, in passende glazen en netjes worden geserveerd. De Kwip verkoopt ook een aantal goede wijnen. Hippe drankjes als shooters en dergelijke passen niet in het assortiment van het dorpscafé. Goedkoop is De Kwip nog steeds: een fluitje kost f 2,35, een Amsterdammertje f 2,75. ‘Onze jaarcijfers zijn goed genoeg’, motiveren de Quispels.

Reageer op dit artikel