artikel

Crema catalana

Horeca

Crema Catalana, ofwel Catalaanse roompudding, is een oud Spaans dessert dat bekend is over de hele wereld. Het is een rijke, zachte pudding met een heerlijk, soms krokant laagje karamel. Verplichte kost na een Spaanse maaltijd.

Crema catalana

Ingrediënten

Pudding
5 eieren
5 eierdooiers
250 g suiker
rasp van 0,5 citroen
1 l melk

Karamel
150 g suiker
7 ml water

Bereiding

Pudding
Klop de eieren met de eierdooiers schuimig. Klop de suiker en de citroenrasp erdoor. Verwarm ondertussen de melk. Roer de warme melk door het eimengsel. Schenk het mengsel in een vorm, bijvoorbeeld een terra cotta-schaal. Plaats de vorm in een schaal met kokend water (ongeveer half onder) en ‘bak’ het geheel circa 45 minuten op 175°C in de oven.

Karamel
Doe het water met de suiker in een kleine pan en laat bij matige hitte en onder voortdurend roeren de suiker lichtbruin kleuren. Schenk de karamel over de pudding. Gratineer nog even onder de salamander.

Een andere mogelijkheid is om de suiker over de pudding te strooien en deze onder salamander of grill te laten smelten en karameliseren.

Ingrediënten

Pudding
5 eieren
5 eierdooiers
250 g suiker
rasp van 0,5 citroen
1 l melk

Karamel
150 g suiker
7 ml water

Bereiding

Pudding
Klop de eieren met de eierdooiers schuimig. Klop de suiker en de citroenrasp erdoor. Verwarm ondertussen de melk. Roer de warme melk door het eimengsel. Schenk het mengsel in een vorm, bijvoorbeeld een terra cotta-schaal. Plaats de vorm in een schaal met kokend water (ongeveer half onder) en ‘bak’ het geheel circa 45 minuten op 175°C in de oven.

Karamel
Doe het water met de suiker in een kleine pan en laat bij matige hitte en onder voortdurend roeren de suiker lichtbruin kleuren. Schenk de karamel over de pudding. Gratineer nog even onder de salamander.

Een andere mogelijkheid is om de suiker over de pudding te strooien en deze onder salamander of grill te laten smelten en karameliseren.

Reageer op dit artikel