artikel

‘Geen sensaties in top Lekker 2004

Horeca

Op 14 november verschijnt de Lekker weer. De spraakmakende restaurantgids, jaarlijks beschimpt door een groot deel van de restaurateurs, is en blijft enorm geliefd bij restaurantbezoekers. En dus voor ons reden een voorspelling te doen van de top-5. Geen spectaculaire verschuiven dit jaar in de eredivisie van Lekker, verwachten we. Met dank aan de recessie.

1. (1) De Librije – Zwolle
Het kan haast niet anders, De Librije blijft het beste restaurant van Nederland. De restaurantfamilie Boer is met streek- en seizoenproducten absolute top en enorm bekend bij het Nederlandse publiek, mede door de meesterlijke wijze waarop ze de publiciteit zoeken. Wellicht dat continuering op de troon zelfs een derde Michelinster kan opleveren in Zwolle.

Ongecompliceerd
Verrassend
Royaal
Toffe bediening

2. (3) Parkheuvel – Rotterdam
Parkeuvel en Vermeer wisselen van plaats. De economische teruggang verkiest duurzaamheid boven frivoliteit. En dus schuift Parkheuvel, met Cees Helders uitstekende vakmanschap zonder trendgevoelige franje, door naar de tweede plaats.

Betrouwbaar
Toonaangevende vanwege drie Michelinsterren
Topkwaliteit
Harmonieuze keuken

3. (2) Vermeer – Amsterdam
De opmars van ‘jonge hond’ Pascal Jalhaij is even een halt toegeroepen. Alhoewel dit Amsterdamse restaurant top blijft.

Uitdagend
Trendzettend
Gedurfde eigenzinnigheid

4. (6) Oud Sluis – Sluis
Het Zeeuwse restaurant Oud Sluis krijgt zijn gehunkerde opwaardering vanwege de creativiteit en de goede prijs-kwaliteit verhouding. Sergio Herman stijgt daardoor van zes naar vier.

Regionaal
Creatief
Sterke prijs-kwaliteit verhouding

5. (7) Beluga – Maastricht
Ook nieuw in de top-5 verwachten wij restaurant Beluga uit Maastricht. Vooral door de vernieuwende en gewaagde composities van chef-kok Hans van Wolde.

Attent
Gastvrij
Lovende pers
Wereldse ambiance

Hoe kwam onze prognose tot stand?
De prognose kwam tot stand door individuele schattingen van culinaire medewerkers van Misset Horeca. De medewerkers zijn hierbij ingedeeld in deskundigheid, gebaseerd op kennis en ervaring.

Onze geheimtips

De Roggebot (Ermelo)
Muller (Groningen)
’t Wolhuys (Zwolle)
Olivio (Harderwijk)
Kasteel Heemstede (Houten)

De verhuizing naar Ermelo weerhoudt De Roggebot er niet van de jaarlijkse stijging door te zetten. Culinair journalist Will Jansen verwacht veel van restaurant Muller uit Groningen met chef-kok cq. eigenaar Jean Michel Hengge aan het roer. ‘Geen opsmuk, prachtige cuissons, heerlijke desserts. Een keuken op hoog niveau.’ In de slipstream van De Librije weet ’t Wolhuys van Wieger Johannes de Visser en Mariëlle Berkhoff uit Zwolle de weg ophoog. Ook Olivio (Harderwijk) en Kasteel Heemstede (Houten) gooien volgens ons hoge ogen.

Reageer op dit artikel