artikel

Biercontrole via internet

Horeca

Interbrew Nederland heeft de biertank onder handen genomen. Het resultaat? Een kelderbier-systeem waarbij het mogelijk is om van achter de computer de inhoud van de tanks te ‘lezen’. Hierdoor weet de brouwerij wanneer er bijgevuld moet worden zodra het door de ondernemer ingestelde minimum bereikt is.

De komende maanden zullen de in een opvallend rood jasje gestoken biertanks in Nederland worden geïnstalleerd bij nieuwe Interbrew-relaties die één van de bieren van het concern gaan tappen, Dommelsch, Hertog Jan, Oranjeboom of Jupiler. Door een klein ‘voelertje’ in de houder van de 1000 liter tank is het mogelijk het gewicht van de aanwezige hoeveelheid bier in de tank te meten. Niet alleen ondernemers kunnen via GPRS (via mobiele telefoon) en een beveiligde internetverbinding hun hoeveelheid bier nu op ieder moment controleren, ook voor de brouwerij zijn deze gegevens zichtbaar. De ondernemer kan zelf bepalen bij welke minimum-voorraad bier hij een waarschuwing wil afgeven aan de brouwerij. Is dit punt na een onverwacht drukke avond eerder bereikt dan de ‘reguliere’ bijvulling, dan komt de brouwerij zelf in actie en stuurt de vrachtauto vol bier op pad.

Het Kelderbier Telemeetsysteem heeft meer mogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld ook storingen doorgeven aan de technische dienst, zonder dat de ondernemer dit heeft opgemerkt. Verder controleert het systeem zelf continu de temperatuur van de bierkoeler, de koeling van de bierleidingen, de tapdruk en het koolzuurgehalte in de bieropslagruimte.

Naast het telemeetsysteem zijn de tanks ook in een ander opzicht aangepast. Door de kunststof buitenkant is de installatie ruim dertig procent lichter geworden. De betere isolatie zorgt voor een lager energieverbruik. Verder is de opstelling zo’n veertig centimeter lager en compacter. Dit laatste was duidelijk te zien bij het bedrijf dat de primeur had met de nieuwe tanks, uitgaanscentrum Brothers in Bunnik. Op de tegelvloer in de bierkelder waren de afdrukken van de oude installatie nog duidelijk te zien. In de breedte bleek zeker dertig centimeter gewonnen. In het cafégedeelte zelf was een ander novum te zien, een tapcompensator op iedere kraan. Hiermee is het mogelijk de tapdruk aan te passen aan de wensen van de individuele tapper. Tijdens de presentatie kwam bovendien naar voren dat Interbrew voornemens is de komende maanden haar horecarelaties over te halen de taptemperatuur te verlagen. Wat nu al her en der in het zuiden van Nederland gebruikelijk is, pils steenkoud tappen op een temperatuur van 1 à 2º C, moet landelijke navolging krijgen. Want kouder bier, dat weet iedere brouwer, drinkt vlotter weg.
Voor informatie: Interbrew Nederland, Breda. Tel. (076) 525 24 24.www.interbrewhoreca.nl

Reageer op dit artikel