artikel

Kamerleden tonen begrip voor discobazen

Horeca

Ambtenaren, politie en Kamerleden bezochten in het kader van het Nationale Discothekenweekend drie discotheken. Brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland organiseerde de rondreis per VIP-bus. Het doel, een positiever imago kweken voor disco’s, is gehaald, aldus KHN.

Kamerleden tonen begrip voor discobazen

Koninklijk Horeca Nederland-directeur Jeu Claes heeft een tatoeage. En de Tweede Kamer-leden Boris van der Ham (D66) en Peter van Heemst (PvdA) hebben gekleurd haar. Hun VVD-collega Willibrord van Beek heeft zijn streepjesoverhemd losgeknoopt. De vier hebben drie discotheken bezocht en zijn ‘uit hun dakkie gegaan’. Een beetje zoals de jonge stappers die hen omringden. Maar ze zijn vooral onder de indruk van de miljoenenexploitaties van de drie danspaleizen.

Dat zijn Brothers in Bunnik, de Rotterdamse Hollywood Music Hall en Alcazar in Puttershoek. Onderdeel van de VIP-bustour van KHN, afgelopen zaterdag tijdens het Nationale Discothekenweekend. Naast politici en KHN’ers waren er ook afgezanten van de gemeente Amsterdam en van de politie Rotterdam-Rijnmond. Ze kregen allen een kijkje voor en achter de schermen van de disco’s. Pittige discussies volgden in de luxe touringcar.
Aan het eind van de rit, ’s nachts om half vier, zijn er een paar winstpuntjes voor de horeca te noteren. Zoals: de Kamerleden kijken nog eens goed naar de strijdige en onduidelijke regels waarmee de horeca te maken heeft. Bovendien willen ze haast maken met de wet Identificatieplicht die gepland staat voor 2006. Hiermee zijn ondernemers geholpen, want dan kunnen jongeren vanaf zestien jaar aantonen dat ze wél een bacootje mogen drinken.Op het gebied van het schenken van sterke drank aan jongeren zouden horecaondernemers ook eerlijker moeten worden gecontroleerd door de Keuringsdienst van Waren. Vinden Van der Ham en Van Heemst. Die laatste: ‘Je zou een ondernemer juridisch niet mogen straffen als er jongeren door de mazen van de wetten glippen.’

Ze zullen hun bevindingen doorgeven aan het ministerie van VWS. VVD’er Van Beek zegt ‘gevoelig voor te zijn voor de argumenten van de ondernemers’. Allen hebben tenslotte gezien dat discobazen er al het mogelijke aan doen om geen te jonge stappers binnen te krijgen. Het straffen van de jeugd zelf gaat er bij de politici echter niet in.

Zwarte schaap
In vertrek- en eindpunt Hotel Figi in Zeist neemt dr. Gerrit van Kooten, onderzoeker van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, het woord. Hij was verantwoordelijk voor het discorapport ‘Samen uit, handen thuis’. Zijn stelling ‘een discotheek is een veilige omgeving waar jongeren kunnen dansen en beleven’ slaat aan in de bus. Van Kooten zou discussieleider zijn, maar komt bijna niet meer aan het woord. Veiligheid is een hot item.

De Kamerleden vragen de ondernemers en Claes het hemd van het lijf. Bij VVD’er Van Beek in Brothers zelfs bijna letterlijk. Een beveiligingsmedewerker onderzoekt hem grondig. ‘We willen dat portiers ook mogen fouilleren op het lijf’, deelt Claes mee. Daar willen de politici niet aan. Eigenaar Marco Peek: ‘Een discotheek blijft het zwarte schaap. We moeten extra ons best doen ten opzichte van de buitenwacht.’
Ook willen de Kamerleden niet dat er landelijke regels komen voor bijvoorbeeld sluitingstijden. Claes is boos. ‘We hebben met 140 regels te maken. Laat basale veiligheden landelijk goed regelen. Voor brandveiligheid kunnen overal dezelfde regels gelden. De ondernemer loopt tegen de lokale regel aan en heeft daardoor ook te veel administratieve lasten.’ De politici vinden dat de autonomie veelal bij de gemeenten moet blijven.

Blondines
Na het bezoek aan uitgaanscentrum Alcazar in Puttershoek van Jan en Bram van der Pligt is het Haagse pluche helemaal overtuigd van de veiligheid. Daaraan spendeert de familie Van der Pligt jaarlijks een half miljoen euro. Onder meer via een ingenieus ledensysteem dat in de praktijk wordt getoetst door de Kamerleden. ‘Mooi dat veiligheid vooraan staat bij deze koplopers van bedrijven’, zegt Van Heemst. ‘Je mag niet eens een onveilige zaak runnen’, reageert Van der Pligt alert.

Gewillig laten de Kamerleden zich kieken door diverse fotografen en filmen en interviewen door SBS6 Hart van Nederland. Helemaal in de Hollywood Music Hall van Fred Diaz Bauste. Temidden van 5000 stappers gaan op de dansvloer ook hún handen de lucht in en knopen ze gesprekjes aan met bevallige blondines. Het tasje met baseballcap, keycord en dubbel-cd van de HMH valt in de smaak.
Dat geldt ook voor het blauw op straat bij de HMH. Een aantal agenten kan direct ingrijpen als dat nodig is. Goede samenwerking tussen Diaz, de politie en de gemeente. ‘De politie, gemeente en justitie horen de ondernemer bij te staan als het hem boven het hoofd groeit’, vindt Van Heemst.

Claes: ‘Ons doel is bereikt: een positiever imago kweken. De Kamerleden waren volgens mij erg trots dat dit soort bedrijven in Nederland bestaat en ze daar mochten zijn. Ze krijgen via een brief nog eens onze wensen door.’ Diaz: ‘Er is bij hen meer begrip voor discotheekeigenaren. Ze denken niet meer dat we ongeïnteresseerde zakkenvullers zijn. Ze hebben gezien dat we heel preventief werken.’
KHN gaat wel onderzoeken waarom er dit jaar bijna de helft minder disco’s meededen aan het Nationale Discothekenweekend, 37 in plaats van 65. ‘Diegenen die mee hebben gedaan, hebben er ook iets van gemaakt. Kwaliteit is beter dan kwantiteit’, aldus Claes. Wiens tattoo overigens tijdelijk was. Net als de kleurlokjes die de Kamerleden kregen in de HMH. Rood voor PvdA’er Van Heemst en groen voor D66-collega Van der Ham.

Koninklijk Horeca Nederland-directeur Jeu Claes heeft een tatoeage. En de Tweede Kamer-leden Boris van der Ham (D66) en Peter van Heemst (PvdA) hebben gekleurd haar. Hun VVD-collega Willibrord van Beek heeft zijn streepjesoverhemd losgeknoopt. De vier hebben drie discotheken bezocht en zijn ‘uit hun dakkie gegaan’. Een beetje zoals de jonge stappers die hen omringden. Maar ze zijn vooral onder de indruk van de miljoenenexploitaties van de drie danspaleizen.

Dat zijn Brothers in Bunnik, de Rotterdamse Hollywood Music Hall en Alcazar in Puttershoek. Onderdeel van de VIP-bustour van KHN, afgelopen zaterdag tijdens het Nationale Discothekenweekend. Naast politici en KHN’ers waren er ook afgezanten van de gemeente Amsterdam en van de politie Rotterdam-Rijnmond. Ze kregen allen een kijkje voor en achter de schermen van de disco’s. Pittige discussies volgden in de luxe touringcar.
Aan het eind van de rit, ’s nachts om half vier, zijn er een paar winstpuntjes voor de horeca te noteren. Zoals: de Kamerleden kijken nog eens goed naar de strijdige en onduidelijke regels waarmee de horeca te maken heeft. Bovendien willen ze haast maken met de wet Identificatieplicht die gepland staat voor 2006. Hiermee zijn ondernemers geholpen, want dan kunnen jongeren vanaf zestien jaar aantonen dat ze wél een bacootje mogen drinken.Op het gebied van het schenken van sterke drank aan jongeren zouden horecaondernemers ook eerlijker moeten worden gecontroleerd door de Keuringsdienst van Waren. Vinden Van der Ham en Van Heemst. Die laatste: ‘Je zou een ondernemer juridisch niet mogen straffen als er jongeren door de mazen van de wetten glippen.’

Ze zullen hun bevindingen doorgeven aan het ministerie van VWS. VVD’er Van Beek zegt ‘gevoelig voor te zijn voor de argumenten van de ondernemers’. Allen hebben tenslotte gezien dat discobazen er al het mogelijke aan doen om geen te jonge stappers binnen te krijgen. Het straffen van de jeugd zelf gaat er bij de politici echter niet in.

Zwarte schaap
In vertrek- en eindpunt Hotel Figi in Zeist neemt dr. Gerrit van Kooten, onderzoeker van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, het woord. Hij was verantwoordelijk voor het discorapport ‘Samen uit, handen thuis’. Zijn stelling ‘een discotheek is een veilige omgeving waar jongeren kunnen dansen en beleven’ slaat aan in de bus. Van Kooten zou discussieleider zijn, maar komt bijna niet meer aan het woord. Veiligheid is een hot item.

De Kamerleden vragen de ondernemers en Claes het hemd van het lijf. Bij VVD’er Van Beek in Brothers zelfs bijna letterlijk. Een beveiligingsmedewerker onderzoekt hem grondig. ‘We willen dat portiers ook mogen fouilleren op het lijf’, deelt Claes mee. Daar willen de politici niet aan. Eigenaar Marco Peek: ‘Een discotheek blijft het zwarte schaap. We moeten extra ons best doen ten opzichte van de buitenwacht.’
Ook willen de Kamerleden niet dat er landelijke regels komen voor bijvoorbeeld sluitingstijden. Claes is boos. ‘We hebben met 140 regels te maken. Laat basale veiligheden landelijk goed regelen. Voor brandveiligheid kunnen overal dezelfde regels gelden. De ondernemer loopt tegen de lokale regel aan en heeft daardoor ook te veel administratieve lasten.’ De politici vinden dat de autonomie veelal bij de gemeenten moet blijven.

Blondines
Na het bezoek aan uitgaanscentrum Alcazar in Puttershoek van Jan en Bram van der Pligt is het Haagse pluche helemaal overtuigd van de veiligheid. Daaraan spendeert de familie Van der Pligt jaarlijks een half miljoen euro. Onder meer via een ingenieus ledensysteem dat in de praktijk wordt getoetst door de Kamerleden. ‘Mooi dat veiligheid vooraan staat bij deze koplopers van bedrijven’, zegt Van Heemst. ‘Je mag niet eens een onveilige zaak runnen’, reageert Van der Pligt alert.

Gewillig laten de Kamerleden zich kieken door diverse fotografen en filmen en interviewen door SBS6 Hart van Nederland. Helemaal in de Hollywood Music Hall van Fred Diaz Bauste. Temidden van 5000 stappers gaan op de dansvloer ook hún handen de lucht in en knopen ze gesprekjes aan met bevallige blondines. Het tasje met baseballcap, keycord en dubbel-cd van de HMH valt in de smaak.
Dat geldt ook voor het blauw op straat bij de HMH. Een aantal agenten kan direct ingrijpen als dat nodig is. Goede samenwerking tussen Diaz, de politie en de gemeente. ‘De politie, gemeente en justitie horen de ondernemer bij te staan als het hem boven het hoofd groeit’, vindt Van Heemst.

Claes: ‘Ons doel is bereikt: een positiever imago kweken. De Kamerleden waren volgens mij erg trots dat dit soort bedrijven in Nederland bestaat en ze daar mochten zijn. Ze krijgen via een brief nog eens onze wensen door.’ Diaz: ‘Er is bij hen meer begrip voor discotheekeigenaren. Ze denken niet meer dat we ongeïnteresseerde zakkenvullers zijn. Ze hebben gezien dat we heel preventief werken.’
KHN gaat wel onderzoeken waarom er dit jaar bijna de helft minder disco’s meededen aan het Nationale Discothekenweekend, 37 in plaats van 65. ‘Diegenen die mee hebben gedaan, hebben er ook iets van gemaakt. Kwaliteit is beter dan kwantiteit’, aldus Claes. Wiens tattoo overigens tijdelijk was. Net als de kleurlokjes die de Kamerleden kregen in de HMH. Rood voor PvdA’er Van Heemst en groen voor D66-collega Van der Ham.

Reageer op dit artikel