artikel

Speciale recepten Boerenkool

Horeca

Boerenkool met basilicumIngrediënten voor 4 personen: 4 el olijfolie 2 uien gesnipperd 2 teentjes knoflook gesnipperd zout 1 l water 1500 g aardappelen in blokjes 600 g diepvriesboerenkool ontdooid versgemalen peper 4 eetlepels fijngesneden basilicum Bereidingswijze:Fruit de ui goudbruin in de olie. Doe knoflook, zout en aardappelen erbij en giet het water erover. Leg de […]

Boerenkool met basilicum
Ingrediënten voor 4 personen:

 • 4 el olijfolie
 • 2 uien gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook gesnipperd
 • zout
 • 1 l water
 • 1500 g aardappelen in blokjes
 • 600 g diepvriesboerenkool ontdooid
 • versgemalen peper
 • 4 eetlepels fijngesneden basilicum
 • Bereidingswijze:
  Fruit de ui goudbruin in de olie. Doe knoflook, zout en aardappelen erbij en giet het water erover. Leg de boerenkool erop en breng het geheel op een hoog vuur aan de kook.

  Draai het vuur dan laag en laat de boerenkool in circa een kwartier gaar worden. Giet het kookvocht af, strooi peper over boerenkool, doe de basilicum erbij en stamp alles door elkaar.

  Boerenkoolgehaktschotel met champignons
  Ingrediënten voor 4 personen:

 • 600 gr. boerenkool
 • 400 gr. gehakt (half-om-half)
 • 250 gr. champignon
 • 125 gr. kaas
 • 50 gr. boter
 • 4 plakjes bladerdeeg
 • 3 eetlepels paneermeel
 • 1 ui
 • 1 ei
 • 1 eetlepel koffiemelk
 • peper
 • zout
 • Bereidingswijze:
  Spreid de plakjes bladerdeeg op het aanrecht uit en laat ze ontdooien. Pel en snipper de ui. Snij de champignons in plakjes. Meng het ei en het paneermeel door het gehakt en draai het gehakt tot kleine balletjes. Verhit de boter en bak de balletjes in 5 minuten rondom bruin en gaar. Schep de balletjes met een schuimspaan op een bord.

  Fruit de ui in het achtergebleven bakvet. Bak de champignons 3 minuten mee. Schep de boerenkool erdoor. Voeg 0.5 deciliter water toe en laat de boerenkool afdedekt 5 minuten slinken.

  Verwarm de boerenkool al omscheppend nog 2 a 3 minuten in een open pan en laat het vocht verdampen. Voeg de verse roomkaas met ham toe en laat deze al roerende smelten. Schep de boerenkool in een ingevette ovenschaal (2 l). Schep de gehaktballetjes erop.

  Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap die 4 centimeter groter is dan de ovenschaal. Leg de deeglap als deksel over de schaal en plak de randen met een beetje water vast. Steek met een appelboor 4 gaatjes in het deeg. Bestrijk het deeg met koffiemelk. Schuif de schaal in de voorverwarmde oven van 200 graden. Laat de schotel in 40 minuten door en door heet worden en de bladerdeegkorst mooi goudbruin worden.

  Cannelloni met ricotta en boerenkool
  Ingrediënten:

 • 1 ui
 • olijfolie
 • 900 gram verse (kleingesneden) boerenkool
 • 16 cannelloni’s
 • 250 gram ricotta
 • zout
 • peper
 • nootmuskaat
 • suiker
 • 2 teentjes knoflook,
 • 1 sjalotje
 • 4 eetlepels pijnboompitjes
 • tomatenpuree
 • 1 blik gepelde Italiaanse tomaten,
 • 2 deciliter kruidenbouillon
 • 1 zakje geraspte pizzakaas
 • Bereidingswijze:
  Snipper het uitje en fruit het in 1 eetlepel olijfolie. Voeg de boerenkool toe en laat die op hoog vuur al omscheppend slinken. Voeg ¼ liter water toe, kook de kool in 30 minuten zachtjes gaar en giet de groente af. Kook de cannelloni’s in ruim kokend water met zout, 4-5 tegelijk, 4 minuten voor en leg ze op een schone theedoek.

  Wrijf de ricotta door een zeef, schep die bij de boerenkool en breng met wat zout, peper, nootmuskaat en suiker op smaak. Vul de cannelloni’s met het boerenkool-ricottamengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal.

  Verwarm de oven voor op 175° C. Bak voor de tomatensaus de knoflook uit de pers, het gehakte sjalotje en de pijnboompitjes in de olijfolie goudbruin, roer de tomatenpuree erbij en bak alles kort.

  Snijd de tomaten uit blik kleiner en voeg ze toe met het vocht en de bouillon. Breng ook de saus op smaak, laat tot sausdikte inkoken en giet de saus over de cannelloni’s. Bestrooi de cannelloni’s met geraspte Mozzarella en bak ze in het midden van de oven in 40 minuten goudbruin.

  Spaanse Boerenkool
  Ingrediënten:

 • 1 kg kruimige aardappels
 • 600 g panklare boerenkool
 • 2 uien
 • 1 grote rode paprika
 • 150 g chorizo (stukje)
 • 1 rookworst (250 g)
 • 2 eetlepels oliijfolie extra vierge
 • zout, versgemalen zwarte peper
 • piccalilly
 • zilveruitjes
 • Bereidingswijze:
  Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. In pan doen en boerenkool met wat zout erop leggen. 2½ dl water toevoegen, het geheel aan de kook brengen en in ca. 30 minuten zachtjes gaarkoken.Intussen uien pellen en grof snipperen.

  Paprika schoonmaken, wassen en in blokjes snijden. Chorizo in blokjes snijden. Rookworst in dikke plakjes snijden en deze plakjes halveren.

  In grote koekenpan chorizo in ca. 4 minuten op halfhoog vuur uitbakken. Chorizo op bord scheppen en in bakvet ui en paprika op halfhoog vuur in ca. 4 minuten bakken.

  Chorizo en rookworst erdoor scheppen en nog even doorwarmen.

  Boerenkoollasagna met shoarmavlees
  Ingrediënten:

 • zout
 • 1 zak panklare boerenkool(300 gr)
 • 10 lasagnevellen
 • 2 uien
 • 25 gr margarine
 • 250 gr shoarmavlees
 • 1 zakje kaassaus
 • 4 eetlepel rode shoarmasaus of tomatenketchup
 • 1 bakje magere kwark(225 gr)
 • 1 zakje geraspte oude kaas.
 • Bereidingswijze:
  In een pan met weinig water en zout boerenkool in circa 15 minuten laten slinken en daarna in zeef laten uitlekken.

  In een grote pan met ruim kokend water de lasagnevellen circa 4 minuten laten voorkoken.Onder koud stromend water afspoelen en in een vergiet laten uitlekken.

  Uien pellen en snipperen. In een koekenpan de margarine verhitten. Uien circa 2 minuten zachtjes bakken.

  Shoarma vlees toevoegen en circa 5 minuten al omscheppend meebakken.

  Van het vuur af de shoarmasaus of ketchup erdoor roeren. In een kom de kwark vermengen met de kaas. In een steelpan de kaassaus maken volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking en de rest van de kaas erdoor roeren.

  De ovenschaal (inhoud circa 2 liter) invetten.Dun laagje boerenkool op de bodem scheppen. Hierop een laag lasagnevellen leggen. Hierop een laagje kwark uitstrijken. Een laag boerenkool en een laag shoarma vlees erover verdelen.

  Afdekken met lasagnevellen. Zo doorgaan tot de schaal vol is of de ingrediënten op zijn. Kaassaus erover schenken. Oven voorverwarmen op 200 C. In het midden van de oven de lasagne in circa 40 minuten goudbruin en gaar bakken.

  Boerenkool afgieten, maar kookvocht opvangen. Met stamper fijnstampen. Olijfolie en zoveel kookvocht erdoor roeren tot smeuïge stamppot ontstaat.Worstmengsel erdoor scheppen en op smaak brengen met zout en peper.Serveren met piccalilly en zilveruitjes.

  Reageer op dit artikel