artikel

Bewaren van producten

Horeca

Hoe lang is dat pak melk nog goed? Zijn die vleeswaren nog houdbaar? In de praktijk blijkt het nogal eens lastig te bepalen wat de uiterste houdbaarheidstermijn is van producten. Hoe zit dit nou?

Voor geopende verpakkingen is het bepalen van de houdbaarheid van producten een lastig verhaal. Er staat meestal niets over vermeld op de verpakkingen. Terwijl juist het te lang bewaren van geopende verpakkingen een groot risico met zich meebrengt.

Met betrekking tot de houdbaarheid van producten in ongeopende verpakking worden op de etiketten in Nederland verschillende termen gebruikt. Eén daarvan is ‘tenminste houdbaar tot’, vaak afgekort als ‘THT’. Achter de term THT staat een datum.

Volgens de wet moet in Nederland op alle producten die korter dan anderhalf jaar houdbaar zijn een THT-datum worden vermeld. Uitzondering zijn conserven in blik of in glas. Deze moeten, ook als ze langer dan anderhalf jaar houdbaar zijn, worden voorzien van een THT-datum. Tot die datum garandeert de producent of importeur dat de kwaliteit van het (ongeopende!) product goed is.

Daarna kan de kwaliteit achteruit gaan. Het product hoeft dan echter nog niet ongeschikt te zijn voor consumptie. Het product mag daarom na het verstrijken van de THT-datum nog steeds worden verkocht. De producent van het levensmiddel garandeert de deugdelijkheid echter niet meer.Alleen voor melkproducten is dit verboden.Een THT-datum staat dus in ieder geval op verpakte producten die korter dan 1,5 jaar houdbaar zijn, en op conserven in glas of blik.

Voor geopende verpakkingen is het bepalen van de houdbaarheid van producten een lastig verhaal. Er staat meestal niets over vermeld op de verpakkingen. Terwijl juist het te lang bewaren van geopende verpakkingen een groot risico met zich meebrengt.

Met betrekking tot de houdbaarheid van producten in ongeopende verpakking worden op de etiketten in Nederland verschillende termen gebruikt. Eén daarvan is ‘tenminste houdbaar tot’, vaak afgekort als ‘THT’. Achter de term THT staat een datum.

Volgens de wet moet in Nederland op alle producten die korter dan anderhalf jaar houdbaar zijn een THT-datum worden vermeld. Uitzondering zijn conserven in blik of in glas. Deze moeten, ook als ze langer dan anderhalf jaar houdbaar zijn, worden voorzien van een THT-datum. Tot die datum garandeert de producent of importeur dat de kwaliteit van het (ongeopende!) product goed is.

Daarna kan de kwaliteit achteruit gaan. Het product hoeft dan echter nog niet ongeschikt te zijn voor consumptie. Het product mag daarom na het verstrijken van de THT-datum nog steeds worden verkocht. De producent van het levensmiddel garandeert de deugdelijkheid echter niet meer.Alleen voor melkproducten is dit verboden.Een THT-datum staat dus in ieder geval op verpakte producten die korter dan 1,5 jaar houdbaar zijn, en op conserven in glas of blik.

Reageer op dit artikel