artikel

Toprestaurants vol met Kerst

Horeca

Fijnproevers laten zich met kerst en masse verwennen in luxe restaurants. Berichtten de media eerder dat dé Nederlander met kerst thuis aan de dis zit, onderzoek van AQ-Services onder 80 restaurants wijst uit dat met name zaken in het topsegment met kerst vol zitten.

Restaurant Da Vinci in Maasbracht was met het oog op het kerstdiner in september al volledig volgeboekt, hetzelfde geldt voor Boreas in Heeze. De Librije in Zwolle sloot het kerstreserveringenboek al in oktober en Apicius in Castricum ‘verkocht’ begin november de laatste kerstcouverts.

De Fuik in Aalst plaatste in juni al de eerste kerstreserveringen. Maar je hebt altijd baas boven baas. De Herberg in het Drentse Fluitenberg meldde het onderzoeksteam sinds derde kerstdag ‘vorig jaar’ al volgeboekt te zijn voor kerst 2004.

Begin deze maand was al bijna 40 procent van de restaurants (een selectie van top- en betere middenklasserestaurants) tussen de 81 en 100 procent volgeboekt voor het kerstdiner. Het valt overigens wel op dat de middenklassebedrijven met kerst wat minder snel vollopen dan de populaire topzaken.

Traditie
Veruit de meeste restaurants zijn met de kerstdagen geopend en hebben een kerstmenu. Een enkeling biedt naast het menu ook nog de mogelijkheid à la carte te eten. In culinair opzicht is het kerstmaal vooral traditioneel. Wat betreft de specialiteiten is er geen sprake van opvallende trends. Wild, vis en gevogelte is wat de kerstpot schaft. Wel is het kerstmenu met gemiddeld zes gangen behoorlijk uitgebreid. Onder de Linden in Aduard (Groningen) komt zelfs met negen gangen op de proppen, maar noemt het kerstdiner liever een uitgebreide proeverij. Kaatje bij de Sluis in Blokzijl pakt met de kerstdagen uit met een tiengangenmenu.

De gemiddelde prijs voor een kerstmenu is 72,42 euro, de gemiddelde prijs per gang 12,68 euro. Dat is pittig. Oorzaak zijn de hoge prijzen van de sterrenrestaurants. Parkheuvel in Rotterdam, goed voor drie Michelin-sterren, heeft een kerstmenu waaraan een prijskaartje van 140 euro hangt. De Librije in Zwolle (twee sterren) doet het iets goedkoper: 120 euro. Kaatje bij de Sluis serveert z’n tien gangen voor 110 euro en Savelberg in Voorburg zit met zes gangen iets onder de 100 euro. De prijzen zijn exclusief wijn.

Maar ook voor de wat smallere beurs serveren tal van restaurants een compleet kerstmenu. Le Mirage in Emmeloord en de De Vijf Sinnen in Weidum rekenen bijvoorbeeld 55 euro voor een zesgangendiner. Mes Amis in Urk biedt het kerstdiner aan voor een vriendenprijsje: 52,50 euro. Carelshaven in Delden doet vijf gangen voor 50 euro. Het kerstmenu van ’t Nonnetje in Harderwijk komt op 45 euro, zo ook het driegangenwildmenu in Paradijs in Utrecht. De Tent in ’s-Hertogenbosch rekent 42,50 voor het kerstdiner en Indonesia in Rotterdam biedt een kerstrijsttafel aan voor 27,50 euro per persoon.

Gesloten
Opvallend is dat ook nogal wat restaurants tijdens de kerst zijn gesloten. De verhouding ligt op 71 procent open en 28 procent dicht. Toine Hermsen in Maastricht en Beluga in diezelfde stad houden hun deuren gesloten. Veel restaurateurs die de deuren dichthouden, doen dat vanwege de kosten. Divas in Nijmegen laat simpelweg weten dat er met kerst geen geld te verdienen is. ‘Te duur om open te zijn’, is de reactie van De Schat, ook in Nijmegen. In Enschede noemt La Petite Bouffe de hoge personeelskosten als aanleiding om niet open gaan.

Enkele restaurants (De Engel en Zeezout in Rotterdam en Entresol in Amsterdam) gaan met kerst niet open omdat er dan een ander publiek komt dan de gebruikelijke doelgroep waar ze hun formule op hebben afgestemd.

Goede reden om met de kerstdagen niet open te zijn, is het feit dat de restaurateurs en hun personeel zelf kerst vieren. ‘Vrij zijn is ook fijn’, zegt de eigenaar van Goesting in Utrecht. Visrestaurant Zeezout in Rotterdam heeft overigens nóg een heel legitieme reden om met kerst gesloten te zijn: die dagen wordt er namelijk geen verse vis geleverd.

Reageer op dit artikel