artikel

Zomerkoninkjestijd

Horeca

De aardbei is een schijnvrucht, de pitjes aan de buitenkant zijn de vruchtjes. Vooral in de zomermaanden zijn aardbeien uit eigen land verkrijgbaar. Ze worden ook aangevoerd uit onder andere Spanje. In de wintermaanden liggen aardbeien van het Zuidelijk Halfrond in de winkel.

Aankoop en bewaring
Verse aardbeien zijn glanzend rood, gaaf en droog en ze voelen stevig aan. Bovendien hebben ze een fris-groene kelk. Liefst het product zo snel mogelijk na aankoop verbruiken. Als u ze toch kort moet bewaren, doe dat dan in de koelkast en maximum 48 uur.

Schoonmaken en bereiding
Indien u de aarbeien voor het gebruik even wil wassen, spoel ze dan kort onder een dun waterstraaltje. Verwijder pas na het spoelen het kroontje, zo voorkomt u dat de vrucht teveel water opneemt en aan aroma verliest. Ingevroren aardbeien verliezen bij het ontdooien snel hun vorm en soms ook hun kleur. Ingevroren aardbeien zijn in feite alleen geschikt om warm (jam) of in coulis te verwerken.

Speciale aardbeientips
1)
Serveer aardbeien en zachtfruit met slagroom, yoghurt, platte kaas, pudding, ijsroom,…

2) Spoel de aardbeien. Smelt witte, melk- of fondantchocolade in warmwaterbad (of 5 seconden in de microgolfoven), houd de aardbei bij het kroontje vast en dompel de onderkant in de chocolade. Laat de chocolade opstijven en dien de aardbeien op als snoepje.

3) Voeg zachtfruit enkel op het laatste ogenblik toe aan de fruitsla, laat ze niet marineren.

4) Voor een coulis van aardbeien of frambozen kiest u voor goed rijpe vruchten. Aardbeien, frambozen of ander zachtfruit pureren of mixen, zeven en eventueel met een suikerstroop op smaak brengen.

5) Enkele druppels citroensap doen de smaak van aardbeien nog beter tot hun recht komen.

6) Versier gemengde fruitsla met munt en/of blaadjes van citroenmelisse.

7) Versier een gebakken taart met zachtfruit, maar laat het fruit nooit meebakken in de oven. Bak wel een laagje gesuikerd opgeklopt eiwit mee.

8) Leg enkele stukjes zachtfruit als extra versiering bij een koud voorgerecht.

9) Vruchtenpriem: Rijg afwisselend blokjes appel, peer, ananas, perzik, aardbei, en dikke ontpitte kersen of pruimen aan dunne houten satéstokjes.

10) Ingevroren aardbeien verliezen bij het ontdooien snel hun vorm en hun frisse kleur. Ze zijn wel prima voor vruchtensausjes of voor aardbeienijs.

11) Eventuele restjes aardbei kan u pureren en aanlengen met het sap van rode aalbessen en citroensap. Breng dit op smaak met vanillesuiker en leng het aan met spuitwater.

12) Leg een aardbei in elk vakje van de ijsblokjesla, overgiet met water. Vries in. Als u voortaan een ijsblokje in frisdrank of coctails gebruikt, zit er een aantrekkelijke verrassing in het glas.

13) Een aardbeiensorbet maken is een fluitje van een cent: klop eiwit met witte suiker op, voeg er gepureerde aardbei aan toe. Meng voorzichtig. Vries in (diepvriezer op koudste stand ingesteld). Roer elk half uur met een vork tot de sorbet opgesteven is. Invriezen duurt minimum 4 uren. Een sorbetière roert de bereiding voortdurend tijdens het vriesproces en voorkomt kristalvorming.

14) Aardbeienazijn gekneusde aardbeien klein snijden, slechte plekken verwijderen, de stukjes in een fles leggen en overgieten met azijn (met zuurtegraad van 7%). Voeg voor de kleur en het aroma een takje kleine pimpernel of dragon toe.

Reageer op dit artikel