artikel

De juiste volgorde van verbouwen

Horeca

De start van een horecabedrijf begint met het vinden van een ruimte. Dan volgen het vaststellen van de doelstelling (formule); het indelen van de ruimte; het selecteren van de huisstijl en huiskleuren. Interieur en meubilair komen als laatste aan bod.

TipsSnel (ver)bouwen betekent minder inkomstenderving, maar is relatief duur. Een goed bouwteam is bij grote verbouwingen essentieel. Een hoofdaannemer, die de regie voert en alle betrokken partijen op de juiste tijd en plek bij elkaar brengt, geeft meer zekerheid dat de bouw vlekkeloos verloopt en tijdig wordt opgeleverd. (Grote leveranciers van horecameubilair bemiddelen bij het maken van bouwtekeningen/-zaken.)

Maak vooraf een lichtplan met een verlichtingsexpert.

Harde materialen als hardhout, steen, staal en harde kunststof klinken ook hard en veroorzaken snel geluidsoverlast. Dikke gordijnen en geluiddempend materiaal onder houten vloeren en tafels verminderen het geluid. Muziek: veel kleine in plaats van enkele grote boxen voorkomen muziekoverlast en klinken mooier.

Tocht, te hoge of te lage temperaturen of een bedompte sfeer vergallen het plezier van gasten. Voorkomen is moeilijk genoeg, achteraf corrigeren vrijwel onmogelijk. Schakel voor snelle service een gespecialiseerd bedrijf in, dicht in de buurt.

Denk aan brandpreventie en een brandalarmeringssysteem en tref bouwkundige voorzieningen conform de eisen. Later afgekeurd worden, is huilen geblazen.

Als er een bar is, neem dan de zwaarste barkrukken en veranker ze zo mogelijk. Barkrukken die her en der in kringetjes staan, verstoren de logistiek.

Bedenk dat de inrichting terugverdiend moet worden. Maak bewuste keuzes en overschrijdt budgetten niet.

Kunst is mooi als het in het totaalbeeld past, niet omdat het kunst is.

Gasten zijn beducht op zichtbare hygiëne. Kies ook daarom goed reinigbaar meubilair. Geen eettafels met reliëf zonder tafellaken en op beklede stoelen vuilafstotende bekleding.

Reageer op dit artikel