artikel

Peter Smeets beste biertapper van Nederland 2004

Horeca

Peter Smeets van ‘t Stjadskefee uit Roermond mag zich de beste biertapper van Nederland noemen. Een zwaarbevochten titel. Na drie tapronden hebben hij en Stephan Vermeulen van Melief Bender in Rotterdam 449 punten. Een barrage volgt. Waardoor Vermeulen met een ½ puntje verschil naast de hoogste tap eer grijpt. Derde wordt Robert van Noort, namens café De Lokeend in Erm.

De Nationale Biertapfinale heeft zijn draai gevonden. Bijna twee jaar nadat de opzet van de wedstrijd werd veranderd – geen teamwedstrijden meer en geen finale tijdens horecavakbeurs BBB of Horecava – volgde het passende slot van de tientallen regionale en provinciale wedstrijden die dit voor- en najaar plaatsvonden.De Amsterdamse Escape Venue aan het Rembrandtplein is bomvol. Met terrasmeubilair op de dansvloer dat wordt bevolkt door honderden toeschouwers. Zij zorgen voor een sfeervolle ambiance waarin de beste drie tappers van iedere provincie hun kunsten mogen vertonen.

Anders dan vorig jaar waar Panama nog te krapbemeten bleek voor het slotbal van het Centraal Brouwerij Kantoor, vallen de puzzelstukjes nu goed in elkaar. Met in de ochtenduren het theoriegedeelte voor de deelnemers waarbij tien vragen over verantwoord alcoholgebruik beantwoord dienen te worden, gevolgd door een sfeervolle middag en spannende finale. Waar ondanks al het bier wederom aandacht is voor Bob. De van de horecabeurzen bekende simulator staat opgesteld. Geïnteresseerden kunnen zelf ervaren hoe een paar glazen alcohol het rijgedrag beïnvloeden. ‘Maar het werkt alleen bij mensen die zelf niet gedronken hebben. En die zijn er bijna niet meer’, zegt de beheerder van het apparaat rond de klok van drieën al.

Feest in de zaal. Spanning op het podium. Hier worden de 37 kandidaten als vanouds op de vingers gekeken door de kritische jury. Dienblad droog? Glazen goed gespoeld? Manchet de juiste bolling? De strenge blikken bezorgen zelfs de meest ervaren biertappers trillende handjes. Het contrast met de medewerkers achter de bar aan de andere kant van de zaal is ondertussen groot. Hier stroomt het pils vlot uit de computertap. Spatels tikken tegen de onderkant dat het een lieve lust is, en er wordt vanuit het glas bijgeschonken om ingezakte schuimkragen op te peppen, glazen aan de bovenkant vastgepakt. Het leidt af en toe tot kleine woordenwisselingen.

Een paar meter van het podium staat Kees Jansma van restaurant De Grote Wielen in Leeuwarden te wachten op de einduitslag. Hij hoopt hoger te eindigen dan zijn 14e plaats van vorig jaar. ‘Waarom ik weer meedoe? Het is belangrijk. Voor mezelf en mijn personeel. De mensen betalen bij mij €1,75 voor een Amsterdammer en dan mogen ze iets verwachten.’ Jansma’s missie blijkt geslaagd. Hij wordt twaalfde.

Reageer op dit artikel