artikel

Sterrencircus in Maastricht

Horeca

Reikhalzend kijkt culinair Nederland weer uit naar de BBB/EFFF. De combinatiebeurs in Maastricht begint komende maandag en wordt door Michelin gebruikt om de sterrenverdeling van dit jaar bekend te maken. De BBB vindt plaats van 24 tot en met 27 januari. De EFFF duurt een dagje korter.

Deden er de afgelopen jaren steevast veel geruchten de ronde over het wel of niet toekennen van een derde ster aan De Librije, dat speelt tenminste dit jaar niet. De familie Boer kreeg vorig jaar het felbegeerde extra sterretje toegekend tijdens de openingsceremonie van de Maastrichtse horecavakbeurzen BBB en EFFF. Het haalde de landelijke pers. Ook dit jaar zal de Limburgse hoofdstad het toneel zijn waarop de door chef-koks hoog aangeslagen culigids de ‘bibjes’, ‘bestekjes’ en ‘sterren’ bekend zal maken.

Het is de toegevoegde waarde van deze Limburgse vakbeurs die eigenlijk uit twee delen bestaat. De al jaren bestaande reguliere beurs BBB en de zich op het hogere culinaire segment richtende European Fine Food Fair, kortweg EFFF. Een blik op de deelnemerslijst van deze beurs leert dat er nogal wat wijnhandels standruimte hebben ingekocht, evenals koffiebranders en leveranciers van wild, vlees, ijs en porselein. Toegang alleen op uitnodiging.

Natuurlijk gebeurt er meer. Misset Horeca presenteert er de nieuwe bijlage, Misset Restaurant. En met de kleine Horecava net achter de kiezen zal een deel van de bij het CBK aangesloten bierbrouwers weer in het zuiden acte de presence geven. In de Beer & Beverage Box, georganiseerd door het blad Proost!, zullen bierproeverijen plaatsvinden. Altijd goed voor de nodige drukte. Naast de beursvloer natuurlijk ook de nodige wedstrijden. Zo is er weer de kookwedstrijd voor Limburgse leerling-koks waar de leerlingen ter plekke, à la minute, het gerecht moeten bereiden. Op de dinsdag is er een nieuwe snackwedstrijd waar cafetariahouders laten zien hoe traditionele snacks op een vernieuwende manier in een menu zijn te verwerken. Woensdag om 17.00 uur is er een grote bijeenkomst voor oud-hotelschoolstudenten. HotelloTOP.NL moet de jaarlijkse bijeenkomst gaan worden voor oud-leerlingen van Den Haag, Leeuwarden en Maastricht.

Acht dames in competitie
De top van de ladychefs in Nederland strijden ook dit jaar op 24, 25 en 26 januari tijdens de EFFF in Maastricht tegen elkaar in de finale om Ernest en Julio Gallo ‘Ladies Only’ competitie. Acht dames zijn doorgedrongen tot de eindstrijd van deze wijn-spijscompetitie. Het zijn Laura van Aken (Savelberg, Voorburg), Jolanda de Boer (Kasteel Heemstede, Houten), Sylvian van Elmbt (Chateau St. Gerlach, Valkenburg Limburg), Désirée van der Graaf (L’Orage, Delft), Martine van Poorten (Entresol, Amsterdam), Patricia Snijders (’t Weeshuys, Geertruidenberg), Tonia de Vreede (De Compagnon, Amsterdam) en de winnares van 2004 Bianca Janssen (Tout à Fait, Maastricht).

Discussie met europarlementariërs
Restaurantorganisatie Euro-Toques organiseert op dinsdag 25 januari op de EFFF een paneldiscussie over voedselveiligheid. Koks en leveranciers gaan in debat met Euro-parlementariërs over verschillende thema’s. Bijvoorbeeld verbod op vissen in de paaitijd en geen taboes meer voor orgaanvlees. Televisiekok en eigenaar van Le Garage in Amsterdam Joop Braakhekke presenteert het debat. De restaurantorganisatie heeft verder op 26 januari nog een kookwedstrijd voor koks onder de 30 jaar, de strijd om de Young Rubbens Award en de finale om de titel ‘Restaurant van 2005’ tussen drie leden van Euro-Toques.