artikel

Appels van oranje

Horeca

Sinaasappels zijn erg populaire vruchten. Er bestaan verschillende soorten sinaasappels, zoals de gewone ‘blonde’ sinaasappel, de ‘navelsinaasappel’ en de ‘bloedsinaasappel’. De bloedsinaasappel heeft roodachtig vruchtvlees, de anderen oranje. Het vruchtvlees van sinaasappels is in partjes verdeeld door een witte pel.

Waar komt de sinaasappel vandaan?
De historie van de sinaasappel is simpel, hij komt uit China. De sinaasappel werd al vanuit India in Europa geimporteerd door de Arabieren, al eeuwen eerder was de sinaasappel in India geimporteerd. De Indiers noemden de vrucht Naranga, afgeleid van ‘welriekende geur’ en ‘binnenste’.

De sinaasappels van die tijd waren erg bitter, maar werden toch in allerlei gerechten en als fruit gegeten. De naam leeft voort in het Spaanse Naranja en het Hongaarse narance. In Frankrijk en Noord Europa verdween de eerste n; het werd Arnange en in Nederland Appelen van Arancen. Het Arange werd, mede door de kleur later Orange, en in Nederland Appelen van Oranje.

De zoete sinaasappel werd, eveneens uit China, in de 16e eeuw door de Portugezen geimporteerd in Europa. De twee soorten sinaasappels moesten dus anders heten, de tweede werden dus China-appelen, Appelen Chinaas of Sinaas-appelen in Nederland, China Oranges in Engeland Apfeln von China in Duitsland en Pomme de Chine in Frankrijk.

De bittere variant verdween uiteindelijk van de markt, waardoor dus maar één naam nodig was. In Nederland werd uiteindelijk de officiele naam Sinaasappelen en de volksnaam Appelsien. In Frankrijk en Engeland overwon de oude naam, in Duitsland Apfelsine. Aangezien de meeste sinaasappels in Noord-Europa via Nederland werden ingevoerd, heten sinaasappelen nu in het Deens, Noors, IJslands, Zweeds en Russisch Appelsien (en varianten daarop).

De handelsstromen naar Zuid-Oost Europa verliepen via de Portugezen, niet de Nederlanders. Het gevolg is dat sinaasappels in Bulgarije en Griekenland naar Portugal zijn vernoemd : portokalli en vergelijkbare namen….

Bewaaradvies
Bewaar sinaasappels in de koelkast.

Bereidingswijze:
Verwijder de dikke, oranje schil en eventueel de witte pel. Daarna kan u de sinaasappel persen of het vruchtvlees in stukjes snijden of in partjes verdelen. Sinaasappels hebben een zoete, frisse smaak. Sinaasappels pellen nog beter wanneer u de vrucht eerst voorzichtig tussen uw handen wrijf

Bekijk hier een aantal recepten met sinaasappels:
Verse doperwten met sinaasappel-mosterdsaus
Wrap met ijsbergsla en appeltjes van oranje
Gesmoorde cassave met sinaasappel en mosterd

Tips

  • in pudding en vla
  • plakken bakken in een grillpan, lekker bij ijs
  • partjes bij gebakken vis
  • sap mengen met gepureerde aardbeien en banaan

Reageer op dit artikel