artikel

Dutch Barista Championship

Horeca

Op 7 maart 2005 wordt het Dutch Barista Championship gehouden in de Residence te Rhenen. Voorafgaand aan dit kampioenschap worden een aantal voorrondes gehouden om de beste Barista´s van Nederland samen te brengen. Het staat een ieder vrij om deel te nemen aan het Dutch Barista Championship (DBC). Om echter in aanmerking te komen om […]

Op 7 maart 2005 wordt het Dutch Barista Championship gehouden in de Residence te Rhenen. Voorafgaand aan dit kampioenschap worden een aantal voorrondes gehouden om de beste Barista´s van Nederland samen te brengen. Het staat een ieder vrij om deel te nemen aan het Dutch Barista Championship (DBC). Om echter in aanmerking te komen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de wereldkampioenschappen, moet de deelnemer in het bezit zijn van een Nederlands paspoort of kunnen aantonen dat hij/zij minimaal twee jaar werkzaam is in Nederland.

Iedere deelnemer zal binnen een tijdsbestek van 15 minuten het volgende aan vier smaakjuryleden presenteren:

 • vier identieke espresso’s (single)
 • vier identieke cappuccino’s
 • vier koffiespecialiteiten
 • De deelnemer mag de volgorde van serveren zelf bepalen zolang de dranken van dezelfde categorie maar tegelijkertijd geserveerd worden. De 15 minuten wedstrijdtijd starten als de Barista een signaal geeft. De Barista moet zijn arm omhoog doen ten teken dat hij/zij start met de presentatie. De tijd zal worden gestopt als de laatste drank is geserveerd aan de juryleden en de deelnemer het eindsignaal geeft (arm omhoog). De maximale tijd voor de presentatie is 15 minuten. Als de deelnemer meer tijd nodig heeft dan de gestelde 15 minuten, mag deze doorgaan. Dit zal echter, afhankelijk van de extra benodigde tijd, invloed hebben op de totaalscore. Binnen de gestelde tijd mogen er zoveel dranken worden gemaakt als de deelnemer wenst. Alleen de uitgeserveerde dranken worden beoordeeld.

  Vraag naar koffievarianten
  De vraag naar een gewone kop koffie loopt terug en consumenten geven steeds meer de voorkeur aan espresso-varianten zoals bijvoorbeeld cappuccino. De horeca speelt in op deze trend; steeds vaker staan speciale koffies op de kaart en het aantal koffiebars stijgt aanzienlijk. In 2002 is dan ook het initiatief genomen het Dutch Barista Championship in Nederland te organiseren. Internationaal zijn de Barista Championships al een kwaliteitsbegrip binnen de horeca en inmiddels is de titel ook bij de Nederlandse horeca begerenswaardig.

  Meester-espressomaker
  In Italië wordt een meester-espressomaker, die onder alle omstandigheden een perfecte espresso kan maken, Barista genoemd. Hij of zij beheerst de technieken om espresso-apparatuur goed af te stellen en heeft oog voor presentatie en show.
  Barista’s zijn expert in het maken van tal van espressovariëteiten. Daarnaast heeft een Barista oog voor perfectie en presentatie. Een echte Barista verstaat de kunst om het koffiedrinken tot een ware belevenis te verheffen.

  Een horecagelegenheid met een Barista in huis is een publiekstrekker, te vergelijken met een topkok in een restaurant. De deelnemers aan de kampioenschappen moeten binnen 15 minuten vier espresso’s, vier cappuccino’s en vier gelijke, op espresso gebaseerde (alcoholvrije) koffiespecialiteiten naar eigen keuze serveren aan zes juryleden. De jury beoordeelt de koffie’s op smaak, presentatie van de dranken, techniek en persoonlijke presentatie. De kampioenschappen laten zien dat het zetten van een espresso niet alleen een kwestie van smaak is, maar ook een lust voor het oog kan zijn.

  Residence Rhenen
  Veenendaalsestraatweg 50
  3921 EC Elst/Rhenen
  Telefoon: 0318 – 542 888

  Reageer op dit artikel