artikel

Horesca blijft in Zuidlaren

Horeca

Wat in 1961 begon als een lokaal evenement is in meer dan 40 jaar uitgegroeid tot dé horecabeurs van het noorden. Met een culinair programma en ruim 200 exposanten timmert de Horesca van 21 tot en met 24 februari opnieuw aan de weg.

Nee, de Prins Bernhardhoeve wordt niet afgebroken. De Horesca blijft zeker in Zuidlaren. Dit jaar, volgend jaar én de jaren daarna. Projectmanager Geert Veldhuis heeft het gerucht dat de beurs niet meer door zou gaan, al tientallen keren moeten ontzenuwen. ‘Wel zijn er plannen dat het beurscomplex in de toekomst wordt aangepakt. Een gedeelte is gereserveerd voor appartementen en woningen, terwijl aan de andere kant het beursgebouw zelfs uitgebreid wordt. Maar dat is toekomstmuziek. Niks aan de hand dus.’

Ruim 200 exposanten geven in 2005 acte de présence, een kleine dertig meer dan de vorige beurseditie. Wat betreft de kookwedstrijden heeft de Horesca iets moeten inleveren. De Grand Prix International verhuisde in 2004 naar de Horeca Vak in Zwolle. Maar volgens de organisatie blijven er volop culinaire activiteiten over, die allemaal in de Prins Johan Frisohal plaatsvinden. Zo heeft de Salon Culinaire een internationaal treffen op de maandag. Een team van drie Nederlandse juniorkoks en drie seniorkoks neemt het op tegen collega’s van het Verband der Köche Deutschlands en de Vatel-Club Luxembourg. De junioren zullen een driegangenmenu à la minute bereiden, de senioren een viergangenmenu. Top-kok Jonnie Boer en SVH-Meesterkok Wynand Vogel maken voor ons land deel uit van de internationale jury. De wedstrijden Half Om, À la Minute en de Koude Klasse worden op dinsdag en woensdag gehouden, terwijl de militairen op donderdag hun culinaire krachtmeting achter het fornuis aangaan.

Voor de tweede keer sinds het ontstaan van de Salon Culinaire in 1962 is er op de Horesca een gastvrijheidswedstrijd. Leerlingen van middelbare hotelscholen strijden om de titel beste gastheer/gastvrouw. Opdracht is het schrijven van een gastvrijheidsconcept. De jury let bij het in praktijk brengen van het concept op de beurs o.a. op mise-en-place, ontvangst en afscheid van gasten en het debrasseren. ‘East meets west’ is het thema van de dagelijkse kooksessies, die verzorgd worden door Henk Wieland en zijn brigade van Indonesisch restaurant Cabé uit Drachten en Jan Gerard van der Wal van restaurant Sir Sébastian uit Heerenveen. Rund-, kalfsvlees- en visgerechten staan op het menu, vergezeld van de daarbij horende wijnen.

Verder is er een demonstratie van Choco-enzo, een jong Limburgs bedrijf dat de Nederlandse en Duitse horeca- en bakkerijmarkt bewerkt met bonbons met bijzondere smaaksensaties. Zoals laurier met bessenjenever en nougat, kruidnagel met framboos, verse munt met groene thee en chilipeper in pure chocolade met marsepein. De Belgische topchocolatier Frederik Blondeel en chef-kok Toussaint Claessens vertellen en demonstreren het hoe en waarom van het maken van bonbons. Bartender Network en The Fabulous Shaker Boys geven in de Prinses Beatrixhal continu cocktaildemonstraties. De geschiedenis van de cocktail wordt belicht en er wordt aandacht besteed aan de techniek van het shaken. Behalve aandacht voor wodka-, gin- en rumcockails komen de laatste trends en culinaire cocktails aan bod.

Lichtfilosoof
Naast al het kookgeweld zijn er productpresentaties op het gebied van grootkeukenapparatuur, hygiëne, automatisering, beveiliging en interieurinrichting. Sensing is de naam van het sfeerpaviljoen in de Prins Bernhardhal. Verschillende sferen worden hier gecreëerd met verlichting, meubels en achtergrondmuziek. Wat opvalt in het programma is de aanwezigheid van Egbert Keen, de enige lichtfilosoof van ons land en verbonden aan het Centrum voor Lichtarchitectuur in Drachten. Uren kan hij over licht praten, maar op de Horesca houdt Keen drie keer per dag een verhaal van ongeveer 20 minuten over de invloed van licht op een ruimte, de mens en z’n stemmingen. Hij laat onder meer zien hoe je met diverse soorten licht een heel andere ambiance kunt creëren. Horecabedrijven kunnen een interieurtekening van hun zaak aan de aanwezige lichtarchitecten voorleggen voor tips of ideeën.

Reageer op dit artikel