artikel

Martine van Poorten

Horeca

Leerlingkok Martine van Poorten, winnares van de Ladies Only Chef’s Competitie, kiest haar leermeesters zorgvuldig uit. Martine wil namelijk leren, leren, leren.. En dan het liefst in zo min mogelijke tijd. Achteraf gezien heeft ze er spijt van dat ze de opleiding niveau 3 niet in één jaar heeft gedaan. Bovendien wil ze werken bij een gerenommeerd bedrijf dat op hoog niveau kookt. Als het even kan dan graag bij Oud Sluijs. ‘Ik ben een bewonderaar van de keuken en de stijl van Sergio Herman.

Opleiding?
Ik ben nog bezig met mijn opleiding. Ik zit op dit moment op niveau 3.2. Ik ben dus bijna zelfstandig werkend kok. Na het afronden van dit niveau ga ik de vervolgopleiding in niveau 4 doen.

Horecadebuut?
Bij Joop Braakhekke’s Le Garage heb ik mijn debuut gemaakt als leerlingkok, onder leiding van chef Alexander Kok.

Leermeester?
Iedere leermeester heeft op z’n eigen manier indruk op mij gemaakt. Van Alexander Kok bij Le Garagek, Edwin van Westrop bij Le Zinc et les Autres en nu bij Arthur Taggenbrock bij Entresol heb ik verschillende dingen bij- en aangeleerd. In dit vak ben je natuurlijk nooit uitgeleerd.

Inspiratie?
Uit heel veel dingen. Denk aan kookboeken, horecabladen, TV-programma’s, internet…

Droomgerecht?
In de halve van de Ladies Only maakte ik een gerecht waarvan ik had gedroomd. Het was een oestersoepje met een oesterbeignet. Het gerecht smaakte lekkerder dan ik in mijn stoutste dromen had verwacht.

Horecakennis verbreden?
Vooral kookboeken en wat horecatijdschriften.

Meest begeerde werkplek?
Het liefst zou ik bij een gerenomeerd bedrijf werken waar op hoog niveau gekookt wordt. Als ik zou mogen kiezen, dan kies ik voor Oud Sluijs. Ik ben een bewonderaar van de keuken en de stijl van Sergio Herman.

Ergernis op de werkplek?
Op dit moment erger ik me bij Entresol nergens aan. Dat komt omdat het bedrijf goed bij mij past. In andere zaken heb ik me weleens lopen ergeren aan collega’s die bepaalde problemen niet uit wilden uitpraten.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Het winnen van de Ladies Only Chef’s Competitie 2005.

Iets over doen?
Ik had mijn opleiding niveau 3 eigenlijk in 1 jaar kunnen doen. Ik zit nu regelmatig op school te denken ‘wat moet ik nu weer gaan doen?’

Zwakste punt?
Ik zou wat meer lef mogen tonen in mijn manier van koken. Het gaat steeds beter, ik durf steeds meer.

Ergens spijt van?
Van zoveel dingen…….

Allerliefste bezit?
Ik hecht veel waarde aan mijn kleine Global mes. Ik vind het vooral handig te gebruiken tijdens de drukke service.

Misverstand over jou?
Ik zou het niet weten. Ik zal eens gaan rondvragen.

Grootste leugen?
Dat ik ga stoppen met roken. Voorlopig nog even niet.

Over tien jaar…

heb ik inmiddels veel ervaring opgedaan in diverse topzaken. Verder hoop ik dan een goeie chef te zijn in een zaak waar meerdere vrouwelijke koks in de keuken staan.

Als ik ’s ochtends naar mijn werk ga denk ik…..
heb ik alles wel besteld??

Reageer op dit artikel