artikel

Koffievariaties met alcohol

Horeca

Koffievariaties met alcohol genereren de hoogste marges. In de randstad is een vraagprijs van € 4,99 plausibel, terwijl in de rest van Nederland € 4,31 aanvaardbaar is. Mits de kwaliteit en de presentatie optimaal zijn.

NIEUW
Schotse koffie
Ingrediënten:
Kop espresso
Opgeklopte melk
Drambuie, Schotse whisky met zoete smaak

Bereiding:
Schenk de whisky in een kop of glas, doe de espresso er bij en schenk er vervolgens een laag opgeklopte melk op. Bestrooi de koffie met cacaopoeder.

NIEUW
Koffie met amaretto
Ingrediënten:
2 dl koffieStijfgeklopte slagroomAmaretto

Bereiding:
Schenk de koffie in een kopje en roer er een scheutje Amaretto doorheen. Maar de variatie af met slagroom.

Brasiliakoffie
Meng in een mixer een kopje espressokoffie, een eetlepel room, twee eetlepels rum, twee eetlepels bruine suiker en een theelepel vanillesuiker. Serveer dit in een theeglas en voeg er een blokje ijs aan toe

Godenkoffie
Serveer een espressokoffie in een theeglas en voeg al roerend een borrelglaasje advocaat toe. Vul af met slagroom en een toefje cacao.

Bretonse koffie
Meng een volle eetlepel bruine suiker met een borrelglaasje Calvados. Goed roeren en hierover een hete espressokoffie gieten. Vul het kopje af met slagroom en strooi hierop een toefje kaneel.

Napolitaanse koffie
Schenk een borrelglaasje Vieux in een theeglas en vul dit aan met een espressokoffie. Vul het glas verder aan met dunne room en breng hierop een toefje kaneel aan.

Tonickoffie
Voeg aan een espressokoffie twee eetlepels dunne room, een eetlepel franse Cognac en vier schepjes suiker toe. Meng alle ingrediënten in een mixer.Giet het mengsel in een theeglas en voeg twee ijsblokjes toe.

Irish coffee
Doe een flinke bodem suiker in een glas en giet hierop een borrelglad Ierse Whisky. Steek de whisky aan en blus deze met een flinke kop sterke, zwarte koffie.Laat de niet al te stijf geslagen room via de bolle kant van een lepel in het glas lopen.Strooi een toefje cacao of kaneel op de room.

IJskoffie
Meng twee delen koffie en een deel Franse Cognac samen met een flinke lepel bruine suiker en fijngestampt ijs in een mixer. Giet dit in een groot glas, zachtjes roeren en serveren met een rietje.

Notte Bianca
Doe een deel koude espressokoffie, een deel port en een deel dunne room in een half met gestampt ijs gevulde shaker. Schud dit krachtig en serveren in een glas. Afmaken met een toefje slagroom.

Sole Nero
Giet een deel koude espressokoffie, een deel Amaretto di Saronno en een deel Drambuie voorzichtig in een voor de helft met gestampt ijs gevuld groot glas. Serveren met een macroon of een bitterkoekje.

Fleury
Verwarm in een glas een deel Drambuie met een deel espressokoffie en een deel vanille-ijs. Voeg hieraan nog een deel licht geslagen room toe. Serveren in een hoog glas met een lange lepel voor het eten van het ijs. De rest wordt gedronken.

Amandelkoffie
1 of 2 ijsblokjes uit de koelkast, 1 ½ kop sterke kop koude koffie, 3 stukken suiker, 1 koffielepel gehakte amandelen, 1 koffielepel rum. Meng alle ingrediënten in een groot glas en voeg er ijsblokjes aan toe.

Kloosterkoffie
Verwarm een glas of beker voor door met heet water om te spoelen. Doe 2 borrelglaasjes DOM Bénédictine en 1 eetlepel rietsuiker met sterke, hete espresso koffie in het glas of de beker. Roeren tot de suiker is opgelost. Versieren met een toef slagroom en een vleugje cacaopoeder. Serveren met een bon-bon.

Boerenjongenskoffie
Verwarm een beker voor: voeg 1 borrelglaasje boerenjongens toe en roer er hete espresso koffie doorheen. Garneren met een toef slagroom en enkele rozijnen uit de pot boerenjongens.

French coffee
Verwarm een hittebestendig glas voor door met heet water om te spoelen. Voeg vervolgens 2 borrelglaasjes Grand Marnier, 1 eetlepel suiker en sterke, hete espresso koffie in het glas toe. Roer tot de suiker is opgelost. Dek het geheel voorzichtig toe met een laagje (5 cm) dunne of licht geslagen room. Garneer het tenslotte met een metpuntje zeer fijn gemalen espresso koffie.

Diplomaten koffie
Neem een voorverwarmd glas. Schenk hierin: advocaat (1/3) en daarop hete en sterke espresso koffie (2/3). Garneren met geslagen slagroom en een snufje cacao of fijne espresso poeder,

Amaretto
Schenk in een voorverwarmd koffiekopje 1 eetlepel Amaretto likeur en ½ eetlepel cognac. Meng er al roerend hete espresso koffie doorheen. Voeg tenslotte een laagje schuimige (volle) melk toe. Strooi wat geroosterde amandelen op de schuimige melk.

Limburgse koffie
Neem een voorverwarmd glas en schenk hier hete espresso in. Voeg bastard suiker naar smaak toe en roer dit samen met een borrelglaasje Els Lavera goed door. Dek dit af met geslagen room en garneren met wat cacaopoeder.

Caffè Vermout
Een aparte, verfijnde en bijzonder smakelijke combinatie. Gebruik wat minder vermout als u twijfelt over de smaak.

Ingrediënten voor 2 personen:
1,2 dl rode vermout
60 ml sterke koude espressokoffie
2,5 dl melk
2 eetlepels fijngestampt ijs
2 theelepels suiker
koffiebonen voor garnering

Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in een mengbeker en meng ze goed. Serveer direct, in cocktailglazen of tuimelglazen. Garneer met een paar gebrande koffiebonen.

Tip: In deze combinatie kan de melk gaan schiften. Iets meer suiker erbij voorkomt dit probleem. Variatie: room in plaats van melk geeft deze koffie een andere structuur en vollere smaak. Georgia ’ n Ginger
Genoemd naar de Amerikaanse staat Georgia, die beroemd is om zijn perziken.

Ingrediënten voor 6 personen:
1 blik (450-500 gram) perziken op siroop
7,5 dl sterke, versgezette espressokoffie
1,2 dl slagroom
1 ½ eetlepel bruine suiker¼
theelepel kaneelpoeder
1/8 theelepel gemberpoeder
geraspte sinaasappelschil, voor de garnering

Bereidingswijze:
Giet de perziken af en bewaar het sap. Doe de perziken met de helft van de koffie in een blender en draai ze een minuut. Klop in een schone kom de slagroom niet al te stijf. Breng 2,5 dl koud water met de suiker, kaneel, gember en perziksiroop langzaam aan de kook, laat een minuut zachtjes doorkoken. Voeg het perzikmengsel en de rest van de koffie toe en roer goed. Serveer met een laag slagroom en garneer met sinaasappelrasp. Haagse bluf van koffie en brandewijn
Supergemakkelijk, snel klaar en hemels lekker: een schuimlaag van geklopte room met koffie en brandewijn op een laagje sappige druiven.

Ingrediënten voor 6 personen:
6 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
geraspte schil van ½ sinaasappel
1,2 dl brandewijn
1,2 dl koude sterke espressokoffie
4 dl slagroom
225 gram witte pitloze druiven
gesuikerde druiven
knapperige koekjes

Bereidingswijze:
Doe de bruine suiker, sinaasappelschil en brandewijn in een kommetje. Roer goed, dek af met plasticfolie en laat een uur staan. Schenk het mengsel door een fijne zeef in een schone kom. Roer de koffie erdoor. Giet de room er langzaam, al roerend bij en klop het mengsel lobbig. Verdeel de druiven over de glazen. Schenk of spatel de Haagse bluf over de druiven en zet de glazen een uur in de koeling. Versier het dessert met trosjes gesuikerde druiven en serveer het met knapperige koekjes. Afrikaanse koffie
In bepaalde delen van Afrika drinkt men vaak koffie met gecondenseerde melk. Dit recept is een bewerking van een Afrikaanse drank, afgemaakt met een heerlijke likeur.

Ingrediënten voor twee personen
2,5 dl sterke, versgezette espressokoffie
40 ml gecondenseerde melk
4 theelepels crème de cacao likeur
ijsklontjes

Bereidingswijze:
Meng de koffie, melk en likeur in een mengbeker en schenk over ijsklontjes in een glas.

Tip: Ook lekker met andere soorten chocolade- en kokoslikeur als Malibu.

Reageer op dit artikel