artikel

Talent van de Week: Martin Ruisaard

Horeca

‘De gerechten van Martin hebben een goede smaak en zijn mooi opgemaakt mede dankzij een goede voorbereiding’, aldus de jury Salon Culinaire à la minute. Het was dan ook geen verrassing dat deze leerlingkok van restaurant De Gastronoom te Harlingen overtuigend winnaar werd. Deze week staat Martin Ruisaard in de schijnwerpers in de rubriek Talent van de Week. Tijdens het interview stuiten we op iets bijzonders. Het verklaart direct waarom zijn gerechten zo goed op smaak zijn. Martin speelt namelijk in zijn hoofd met smaken en ingrediënten. Zelfs tijdens gesprekken met vrienden. Hij haalt daar zijn inspiratie uit, en bereidt zich op die wijze succesvol voor op wedstrijden. Het bracht bij ons een ‘ooo’-gevoel teweeg.

Opleiding?
Ik ben begonnen op het V.B.O. horeca en toerisme, richting Koken en Serveren. Daarna heb ik BOL en BBL trajecten gevolgd. Op dit moment ben ik bezig met mijn eerste jaar van de opleiding tot gespecialiseerd kok.

Horecadebuut?
Mijn horecadebuut was bij de Zwetheul. Leuke start, of niet?

Leermeester?
Mijn favoriet is Marco Poldervaart van restaurant De Gastronoom. Marco heeft een heel eigen manier om met leerlingen om te gaan. Hij begeleidt me op zo’n manier dat je er alles uit haalt wat erin zit.

Inspiratie?
Uit mooie boeken en etentjes bij collega’s haal ik mijn inspiratie. Ook speel ik vaak met ingrediënten en smaken in mijn hoofd. Meestal tijdens gesprekken met vrienden en klasgenoten.

Droomgerecht?
Een bombe van melkchocoladecrème met ganache van witte chocolade, gekarameliseerde ananas met vanille en een sorbet van zachte zoete drop met lauwwarm schuim van steranijs.

Horecakennis verbreden?
Boeken, vaktijdschriften en natuurlijk internet.

Meest begeerde werkplek?
Ik zou graag bij De Librije, Beluga of Parkheuvel willen werken. Dat zijn toch de topzaken van Nederland. Het lijkt me heerlijk om daar deel van uit te maken.

Ergernis op de werkplek?
Ongeïnteresseerd personeel. Ook een leverancier die te laat of niet goed levert, kan een aanslag doen op mijn humeur.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Prijzen winnen op wedstrijden. Zo heb ik de tweede prijs op de Nederlandse Kampioenschappen voor Jonge Koks gewonnen, en de eerste prijs op de Salon Culinaire.

Iets over doen?
Geen idee. Ik ben best een tevreden mens.

Zwakste punt?
Ik weet van mezelf dat ik zeer ongeduldig en eigenwijs kan zijn. Moet ik echt nog aan gaan werken.

Ergens spijt van?
Nog nergens van. Het gaat allemaal zo z’n gangetje.

Allerliefste bezit?
Mijn 20-delige messenset van Dreizack Wusthof Culinair.

Grootste leugen?
Ik mag niet liegen van mijn moeder.

Over tien jaar….
hoop ik mijn plaatsje in het hogere segment van de Nederlandse horeca te hebben verworven.

Als ik ’s ochtends naar mijn werk ga denk ik…
Yes, weer een dag. Lekker ertegenaan!