artikel

Overheid wil koffie terug in de trein

Horeca

Het CDA wil de koffieschenker terug in de trein. De christendemocraten ontvangen geregeld klachten van treinreizigers over het feit dat ze vooral op de lange trajecten geen koffie meer kunnen krijgen. De Nederlandse Spoorwegen zouden hun klanten een groot plezier doen als ze weer koffie gaan schenken. Bovendien zouden dan meer mensen de trein pakken, […]

Het CDA wil de koffieschenker terug in de trein. De christendemocraten ontvangen geregeld klachten van treinreizigers over het feit dat ze vooral op de lange trajecten geen koffie meer kunnen krijgen.

De Nederlandse Spoorwegen zouden hun klanten een groot plezier doen als ze weer koffie gaan schenken. Bovendien zouden dan meer mensen de trein pakken, aldus de Tweede-Kamerfractie van het CDA in een brief aan NS-topman A. Veenman.

Het spoorbedrijf heeft in 2003 de treincatering afgeschaft. De verkoop van koffie, frisdranken en andere versnaperingen in de trein was onrendabel. Steeds meer passagiers kopen volgens de NS een consumptie op het station. De CDA-fractie stelt dat veel reizigers geen tijd hebben om op het station in de rij te staan. De NS moet volgens de partij een voorbeeld nemen aan NoordNed, dat vanaf 2006 in de trein tussen Groningen en Leeuwarden wel koffie gaat schenken. Het gaat niet om de ‘railtender’ zoals die vroeger in de NS-treinen liep, maar om iemand met een koffiekan in een rugzak.

De NS noemt het ‘een aardig idee’, maar overweegt vooralsnog niet het in te voeren. Volgens een woordvoerder is er een groot logistiek apparaat nodig om de koffiekan bij te vullen. Rover is ‘erg voor’. Reizigers kunnen volgens een zegsman van de reizigersvereniging wel zelf koffie meenemen, ‘maar als je drie uur in de trein zit, wordt die koud’.

Terug naar nieuwsoverzicht

Reageer op dit artikel