artikel

Productinformatie en recepten

Horeca

Koolrabi kan in verschillende variaties voorkomen. De knol kan zowel wit, lichtgroen als paars van kleur zijn. De lichtgroene soort is de meest verkochte. Vaak wordt koolrabi als een knolgewas gezien, maar eigenlijk hoort deze thuis bij de koolsoorten.

Aankoopadvies
Koolrabi is van mei tot januari in de groentewinkel te vinden. U kunt het beste de kleine exemplaren kopen. Ze zijn wat malser dan de grote, vezelachtige knollen. Zorg er voor dat de knol stevig aanvoelt en dat de bladeren helder van kleur zijn.Reken ongeveer 1 gekookte koolrabi per persoon. Als u ze rauw eet, rekent men een halve koolrabi.

Bewaaradvies
Koolrabi kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Koolrabi is niet geschikt om in te vriezen omdat de structuur en de kleur daardoor achteruitgaan.

Bereidingswijze
Kleine exemplaren kunnen in hun geheel gekookt worden. Grotere snijdt men in plakken of stukjes. Een kooktijd van 15 tot 20 minuten volstaat. Ook de bladeren kunnen gegeten worden. Ze worden op dezelfde manier bereid als spinazie.

Koken, stoven, frituren, roerbakken, blancheren of rauw serveren, het kan allemaal. Koolrabi wordt ook vaak gebruikt bij de bereiding van soepen. Rauwe koolrabi smaakt een beetje radijsachtig. De smaak van gekookte koolrabi doet wat aan bloemkool denken, maar dan pittiger.

Voedingswaarde per 100 g
Calorieën: 24 kcal
Vezels: 2 g
Koolhydraten 4 g
Vitamine: C 50 mg

Tips

  • reepjes in salade met appel en hazelnoten
  • samen koken met blokjes winterwortel
  • even in zijn geheel koken, uithollen, vullen met ham en champignons en 20 min. in de oven
  • in salade met peer en rozijnen
  • reepjes met een dipsausje als hapje

Reageer op dit artikel