artikel

Buurtcafetaria op vierde plaats

Horeca

Op de vierde plaats in de Cafetaria Top 100 staat buurtcafetaria De Kleine Tol in Tiel. Eigenaar is McDonald’s-aanhanger John Buiting. Ruw geschat kun je ongeveer eenderde van de 100 topcafetaria’s omschrijven als een buurtcafetaria.

Na bijna tien jaar zou ik het interieur willen veranderen’, vertelt Buiting, ‘maar voor de klanten hoeft dat niet. Dus dan wacht ik nog maar even. En de buitenkant… tja, dat houdt de gemeente tegen.’ Ondanks het wat gedateerde ex- en interieur is er in de Cafetaria Top100 toch een zeer fraaie 4e plaats behaald. Hét bewijs dat een buurtcafetaria ook hoog kan eindigen.
Het heeft veel te maken, zo niet alles, met de klantvriendelijkheid, de prima producten én de ondernemersgeest van Buiting. Die dat gevoel ontwikkelde bij McDonald’s. In bijna alles wat hij zegt en doet is de invloed van de grote M aanwezig. ‘Mijn vrouw zegt dat ik daar gehersenspoeld ben, zelf zeg ik altijd dat er ketchup door mijn aderen stroomt.’

KSK+W
Dat Buiting besmet is geraakt met het McDonald’s-virus blijkt wel uit het in het interview regelmatig opduikende fenomeen KSK+W. ‘Dat staat voor Kwaliteit, Service, Kraakhelderheid en Waar voor je geld. Maar die eerste K staat ook voor Kindvriendelijkheid, want zij zijn de klanten van de toekomst en ze brengen vaak ook de ouders en opa en oma mee. De S staat ook voor Snelheid, direct vragen naar sauzen en/of drankje en vervolgens meteen afrekenen. Kraakhelderheid is hygiëne in het totaal, niet alleen schoon ogen maar het ook zíjn en Waar voor je geld betekent ook dat de waarde van het product in meer dingen zit. Zoals klantvriendelijkheid en service.’
Mede door deze bedrijfsvisie komen de omwonenden graag naar De Kleine Tol. ‘Ondanks dat we een buurtcafetaria zijn, komen ze hier niet over hun problemen praten. Eigenlijk moeten ze zo snel mogelijk weg zijn, wat betreft afhalen dan. De manier waarop we werken, één afrekenen (meteen na de bestelling), één bakken, één inpakken, één als aanvuller én voor de broodjescounter is daar ook op gericht. Yep, net als bij McDonald’s…’