artikel

Dutch Hotel Award 2005

Horeca

In Maastricht en Noordwijkerhout wordt met spanning uitgekeken naar volgende week. Op 2 juni is de bekendmaking van de Dutch Hotel Award 2005. Als voorproefje een uitgebreide kennismaking met de drie kanshebbers: NH Leeuwenhorst, St. Martenslane en Beaumont.

Thema: innovatie
Vernieuwing is een achterhaald begrip. Althans, voor de managementteams van de hotels die zich plaatsten voor de finale van de Dutch Hotel Award. Vernieuwing stond in het verleden voor het aanpakken van het interieur of het laten volgen van een cursus yieldmanagement. Vernieuwing heeft inmiddels plaatsgemaakt voor het bijna magische begrip innovatie. Alles wat verandert of zelfs maar voor verbetering vatbaar is, wordt of moet worden geïnnoveerd. En dat gebeurt dan ook, zo blijkt uit de inzendingen.
De kwaliteit van die inzendingen is dit keer trouwens aanzienlijk hoger dan afgelopen jaar, toen de prijs werd gelanceerd. Waar heeft dat mee te maken? Allereerst was 2003 natuurlijk het absolute dieptepunt van de afgelopen tien jaar. Daardoor was het lastig een stijgende of zelfs maar stabiele trend te laten zien. Elk hotel dat zich dit jaar aanmeldde, kon een positief resultaat tonen. Ook zal de stormvloed aan positieve publiciteit die het winnende Delta Hotel Vlaardingen heeft gegenereerd wellicht een extra motivatie zijn geweest om het eigen hotel te profileren. Verder speelt ongetwijfeld de menselijke eigenschap mee de kat uit de boom te kijken. Tot slot nog dit: innovatie is weliswaar een veel gebezigde term, maar wanneer het op het toepassen aankomt, toont de Nederlandse hotelier zich toch erg conservatief. Of zou de Dutch Hotel Award wellicht te vroeg zijn geïntroduceerd?

De prijs en de jury
De Dutch Hotel Award werd vorig jaar gelanceerd als nieuwe vakprijs voor de Nederlandse hotellerie. De Dutch Hotel Award is een initiatief van adviesbureau Trust Hospitality, in nauwe samenwerking met Misset Horeca. De jury bestaat uit Bas Tolmeijer en Francesco Monaco (Trust), Martijn Reintjes (adjunct-hoofdredacteur Misset Horeca), Rob Bakker (ING Bank), Wim Dooge (directeur Hotelschool Den Haag) en Theo Spies (SBS Architectuur).

Maak kennis met de drie kanshebbers:

NH Leeuwenhorst, Noordwijkerhout

Hip Hotel St. Martenslane, Maastricht

Hotel Beaumont, Maastricht

Reageer op dit artikel