artikel

Hemel op aarde voor vader

Horeca

Vaderdag is, in tegenstelling tot de huidige opvatting, niet het idee geweest van wenskaartfabrikanten om op die manier meer geld te verdienen. Het is zelfs zo dat toen het idee opging om een ‘vaderdag’ te organiseren er nog helemaal geen wenskaartenfabrieken waren!

Het idee kwam, volgens de vertelling, van de Amerikaanse mrs. B. Dodd uit Washington. Mevrouw Dodd wilde graag een speciale dag om haar vader, William Smart te eren. William Smart was een oorlogsveteraan die weduwnaar was geworden tijdens de geboorte van zijn zesde kind. Na het overlijden van zijn vrouw bleef hij alleen achter met zijn zes kinderen op een zeer drukke farm in Washington. Nadat mevrouw Dodd de volwassenheid had bereikt begon ze zich te realiseren hoe moeilijk het voor haar vader geweest moest zijn om als alleenstaande ouder zes kinderen groot te brengen. Ze wilde hier graag haar respect voor tonen op een zeer bijzondere dag.

De eerste vaderdag was een feit om 19 juni 1910 in Spokane Washing. Op ongeveer hetzelfde tijdstip werden er in verschillende steden door Amerika ook feesten gevierd die leken op ‘vaderdag’. In 1924 steunde president Calvin Coolidge het idee om een nationale vaderdag te vieren. In 1966 tekende president Lyndon Johnson een verklaring om de derde zondag van juni tot vaderdag te verheffen.Vaderdag is inmiddels niet alleen meer een dag om alleen je vader te eren, maar alle mannen waarin je een vaderfiguur ziet. Zoals stiefvader, ooms, opa’s en volwassen mannelijke vrienden waar je tegenop kijkt.

Er zijn natuurlijk vele manieren om vaders te verrassen, maar vaak wordt er door het gezin een etentje georganiseerd met de vader als eregast. Speel daarop in door een bijzonder nagerecht te componeren voor het feestvarken. Gebleken is dat mannen houden van ijsgerechten met smaken als chocolade, hazelnoot, koffie en caramel. Daarom presenteert zibb.nl/horeca u hierbij een overzicht met heerlijke nagerechten met die smaken in de hoofdrol.

Chocoladerolmet roomijs

Vanilleparfait met stukjes chocolade

Piramide van honingmaanzaadparfait gevuld met karamelijs

Crème frite met roomijs en blonde karamelsaus

Café Mondo (hazelnootijs)

Hemel op aarde (chocolade-ijs)

Chocolade-ijs (chocolade-ijs)

Nougatine ijstaartje met karamelsaus

Chocoladetaart met amaretto en ijs

Reageer op dit artikel