artikel

KLM betaalt topkok Helder met vliegtickets

Horeca

KLM gaat Cees Helder in natura betalen voor de ontwikkelingen van vliegtuigmaaltijden. De driesterrenkok van restaurant Parkheuvel in Rotterdam krijgt vliegtickets van de vliegtuigmaatschappij.

Hoeveel tickets Helder van KLM krijgt is niet bekend, wel ziet Helder de vergoeding in natura wel zitten. ‘Doe maar een retourtje Zuid-Afrika, heb ik gezegd. Dan kan ik mijn eigen eten proeven’, aldus Helder in de Volkskrant.

Helder gaat zich buigen over drie maaltijden voor vliegtuigpassagiers van de business class. De maaltijden worden vanaf december gedurende drie maanden geserveerd. Bij het ontwikkelen van de gerechten loopt Helder tegen een paar beperkingen op.

Zo moeten de maaltijden bestand zijn tegen invriezen, aangezien ze worden bereid in de KLM-grootkeuken in Lelystad. Courgettes zijn daarom uitgesloten in de gerechten. ‘Dat wordt pap’, aldus Helder. Ook zijn botjes en graten niet toegestaan. Bij een eventuele luchtzak kunnen reizigers zich fataal verslikken op grote hoogte. Tenslotte vormt ook het budget een ‘uitdaging’. Helders geliefde producten, tarbot en Schotse lam, zijn te duur. Helder: ‘Het is best moeilijk om dan iets knaps neer te zetten’.

Over de samenstelling van de nieuwe gerechten wil de topkok nog weinig kwijt. Wel is bekend dat hij een aantal voorstellen heeft ingediend waarin parelhoen, kalfvlees en tournedos zijn verwerkt. Helder: ‘Ik wilde ook een soepje van Hollandse Nieuwe doen, maar daar zitten Amerikanen blijkbaar niet op te wachten’.

Helder werd door KLM benaderd na klachten over de maaltijden aan boord. Volgens de KLM is de opdracht een uitdaging, omdat de smaakbeleving hoog in de lucht met soms wel 20 procent afneemt.

Terug naar nieuwsoverzicht

Reageer op dit artikel