artikel

Nederlandse instellingen hebben geen Jamie Oliver nodig

Horeca

Instellingen in Nederland hebben geen hulp nodig van een nationale Jamie Oliver. De kwaliteit van de maaltijd in ons land is in geen enkel opzicht te vergelijken met die in Groot-Brittannië. Dat is de mening van hoofden voeding die deelnemen aan het Nederlands Kokspanel, een initiatief van Advance Foodservices.

De ondervraagde hoofden voeding zijn stellig in hun mening. Er is geen bekende televisiekok nodig voor het serveren van een goede maaltijd. Deze opvatting wekt de indruk dat de huidige instellingskok niet in staat is om een voedzame en smakelijke maaltijd te presenteren.

Smaak en presentatie worden veel meer beïnvloed door prijs en beleid dan door gebrek aan kennis of creativiteit van de instellingskok. Op de maaltijdvoorziening wordt makkelijker bezuinigd en het is te vaak een sluitpost. De arts zou de positieve invloed van een maaltijd meer moeten benadrukken. Misschien kan ook de zorgverzekeraar hieraan een positieve bijdrage aan leveren. Door publiciteit alleen verbetert de maaltijd echter niet.

Uit het onderzoek komen wel verbeterpunten naar voren. Voorbeelden die worden genoemd, zijn het aanbieden van gastenmaaltijden, de mogelijkheden van restaurants met front cooking en de sfeer en presentatie rond de maaltijd. De hoofden voeding zijn echter van mening dat geen bekende kok nodig is om dit te verbeteren, maar iemand die verstand heeft van de complete voedingsverzorging.

Terug naar nieuwsoverzicht

Reageer op dit artikel