artikel

Onduidelijkheid na ophef over melk

Horeca

Het Voedingscentrum in Den Haag is bestookt met telefoontjes door consumenten die wilden weten of melk nou wel of niet goed is. Aanleiding was een uitzending van het consumentenprogramma Radar, waarin werd gesteld dat sommige wetenschappers twijfelen aan de nuttige effecten van melk.

Groeihormonen in koemelk zouden kanker kunnen bevorderen, het melkvet zou de risico’s op hart- en vaatziekten vergroten en de eiwitten zouden de afbraak van het botweefsel versnellen. Volgens enkele wetenschappers zou in melkdrinkende landen het aantal heupbreuken hoger liggen dan in landen waar geen melk wordt gedronken. Zij stelden tevens dat het menselijk lichaam niet is gebouwd om koemelk te drinken.

De stellingen van de wetenschappers zijn volgens het Voedingscentrum onjuist en gebaseerd op beperkt en deels gedateerd onderzoek. Melk heeft volgens het centrum ook geen negatief effect op de botdichtheid.

Terug naar nieuwsoverzicht

Reageer op dit artikel