artikel

Visstoofpot

Horeca

Ingrediënten 600 gram stevige vis (zeeduivel, harder of tilapia) 500 gram mosselen of andere schelpdieren 1 dl droge witte wijn 20 gram boter 2 eetlepels olijfolie 1 gesnipperde middelgrote ui 3 fijngehakte knoflookteentjes 1 eetlepel bloem 2 eetlepels brandy 2 dl visbouillon (zelfgemaakt, pot of tablet) ½ bosje fijngesneden peterselie 1 blikje tomatenpuree zout, versgemalen […]

Ingrediënten

 • 600 gram stevige vis (zeeduivel, harder of tilapia)
 • 500 gram mosselen of andere schelpdieren
 • 1 dl droge witte wijn
 • 20 gram boter
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 gesnipperde middelgrote ui
 • 3 fijngehakte knoflookteentjes
 • 1 eetlepel bloem
 • 2 eetlepels brandy
 • 2 dl visbouillon (zelfgemaakt, pot of tablet)
 • ½ bosje fijngesneden peterselie
 • 1 blikje tomatenpuree
 • zout, versgemalen zwarte peper
 • 2 rode paprika’s in stukjes
 • 250 gram ongepelde grote garnalen
 • 2 citroenen in partjes
 • Bereiding
  Verwarm de oven voor op 180 °C.
  Snijd de vis in brede repen. Was de schelpen en verwijder exemplaren die openstaan.
  Verwarm de wijn in een pan en doe de schelpen erbij. Doe het deksel op de pan, zet de vlam hoog en kook de schelpen ca. 3-5 minuten. Verwijder schelpen die dicht zijn gebleven. Haal de inhoud uit de schelpen en bewaar het kookvocht.
  Verhit de boter en de olie en fruit de ui en knoflook. Strooi de bloem erover en voeg het kookvocht, de brandy, visbouillon, peterselie en tomatenpuree toe. Laat het geheel ca. 2 minuten koken tot de saus indikt. Breng hem op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  Neem een flinke ovenschaal met een hoge rand en doe de helft van de vis en de schelpdieren erin. Verdeel hierover de helft van de paprika’s en de garnalen. Maak weer een laag met vis en schelpdieren en eindig met de rest van de paprika en garnalen. Dek de schotel af met een laag saus. Zorg dat de vis net onder staat, voeg anders nog een beetje visbouillon toe.
  Zet de schaal ca. 30 minuten in de hete oven.
  Afwerking: Serveer direct uit de oven en geef er partjes citroen en geroosterd brood bij om de saus mee op te deppen.

  Reageer op dit artikel